Menü

Tabuk nélkül a párkapcsolatokról: Interjú Pilát Gáborral – 1. rész

A Tabuk nélkül a párkapcsolatokról elnevezésű facebook oldalt Pilát Gábor hozta létre. A site pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert, 4-5 hónap alatt 17 ezer követője lett – nem véletlenül. Interjúsorozatot készítettünk Gáborral a munkájáról, és a legizgalmasabb párkapcsolati kérdésekről. Ezen a héten a három részes beszélgetés első részletét olvashatják.

Hajráegészség.hu:   Korábban értékesítési, vezetői és kommunikációs tréningeket tartottál. Hogyan eveztél át a párkapcsolatok területére, és miért éppen ez a témakör lett a szíved csücske? 

Pilát Gábor: Az elmúlt 20 évben, több mint 10.000 embernek tartottam ilyen tréningeket. Mindig is érzékeltem a párhuzamot a céges és a párkapcsolati kommunikációs problémák között.

Egyszer egy ismerősöm kimásolt és elküldött nekem egy levelet egy társkereső oldalról, amit ő kapott és  aminek a kommunikációs stílusa oly mértékben kiverte nálam a biztosítékot, hogy azonnal meghirdettem egy kommunikációval és kapcsolatokkal foglalkozó ingyenes beszélgetést, amelyre azonnal beteltek a helyek. Ez 4 hónappal ezelőtt történt. Másnaptól elkezdtem videókat gyártani, olyan témákban mint a párkapcsolatok főbb buktatói, konfliktusok kezelése, de készült videó a társkereső oldalakról és swinger-klubokról is. Már az első videóimat több ezer ember megnézte, viszont egyre inkább úgy tűnt, az embereket a mélyebb, már-már a spiritualitás mezsgyéjén mozgó témák jobban érdeklik. Volt olyan írásom, amit rendkívül megtisztelő módon 44.000 ember olvasott és 3900 lájkot kapott.

Mit gondolsz, miért lett ennyire "divat" foglalkozni a párkapcsolatokkal?

Gábor:   A környezetemben azt látom, hogy a jónak hitt párkapcsolatok sem olyan jók, ha megkapargatjuk a felszínt. Találkozunk időnként álompárnak mondott szerelmespárokkal, akik végül mégsem lesznek együtt az idők végezetéig, és mindenki meglepetésére szakítanak. Egy dolog a fellángoló szerelem, de ahogy az értékesítőnek a termékismeret mellett értenie kell az ügyfelekhez és a kommunikációhoz, a párkapcsolatokban is szükség van a gyakorlatban használható, működő technológiára. A környezet ráadásul a szingliség felé tolja az embereket: ez egy gazdasági érdek. Minél több a szingli, annál több mosógép és autó fogy.

A képlet tehát így néz ki: Hiányzó technológia a jó párkapcsolat működtetéséhez + egyre gyengébb lábakon álló erkölcsi értékek = rengeteg rossz párkapcsolat.

Milyen változásokat látsz a munkád során, kezdenek tudatosabbak lenni az emberek, ami a kapcsolataik működtetését illeti?

Gábor:   Igen, legalábbis azok, akiknél nemcsak a felismerés jön meg, hanem a gyakorlatban is alkalmazzák a hallottakat. A felismerések szinte mindenkinél megszületnek, csak ha otthon kipróbálják a hallottakat, és esetleg elsőre nem sikerül, sokszor feladják. A szeminárium így átmegy egy kellemes színházi élménybe. Viszont százasával kapom a leveleket, pozitív visszajelzéseket a változásokról. Egy hónapja jött egy levél egy olvasótól, aki hét év után az oldalon olvasottak alapján letette a kábítószert. Gyakori, hogy írnak a párok: rendbejött a kapcsolatuk, és meg tudták oldani azt, amit eddig nem. Életbevágóan fontos, hogy a felismerésnek párosulnia kell egy döntéssel, miszerint változtatunk, és másképp fogunk csinálni dolgokat, mint eddig.

Mik a leggyakoribb hibák, buktatók a párkapcsolatokban, házasságokban?

Gábor:   Alapvetően az őszinte, kimerítő kommunikáció hiánya. Továbbá ilyen a másikkal szemben elkövetett etikátlanságok. Ha valamit elkövetek a másikkal szemben – ennek nem kell nagy dolognak lennie, pl. egy apró dologban nem mondok igazat - , abból lesz egy úgynevezett visszatartás: elkezdek visszahúzódni attól a területtől, ahova az etikátlanságot elkövettem. Ez olyan, mint amikor kölcsönkérek pénzt, nem adom meg és onnantól kerülöm azt, akitől kértem. Ez eltávolodást okoz a párkapcsolatokban, főleg ha mindkét oldalon elkövetik az etikátlanságokat. Minél nagyobb a hazugság, annál hamarabb fogsz Te magad eltávolodni attól, akinek hazudtál.

Jövő héten arról olvashatnak majd, hogy mennyire fontosak a régi kapcsolati értékek és formák a 21. században, hogy mennyire vannak válságban jelenleg a kapcsolatok, valamint hogy mire kell odafigyelnünk egy kapcsolat kezdetén, továbbá hogy mennyire menthető meg egy szakadék szélére került párkapcsolat, vagy házasság. Tartsanak velünk továbbra is! 
Gábor facebook oldalát itt találjátok meg: https://www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

Vegyél részt Pilát Gábor előadásán Székesfehérváron! Téma: Szakítás és újrakezdés. 
Bővebb információ és jelentkezés: http://www.pilatgabor.hu/esti-eloadas-sorozat-regisztracio/

 

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.