Menü

Testi-lelki felépülés szülés után

Bár a várandóság illetve a szülés korántsem tekinthető betegségnek, mégis komoly fizikai és lelki megterhelést jelent, ezért fontos, hogy beszéljünk a szülés utáni felépülésről.

A várandóság és a szülés rengeteg energiát von el a kismama szervezetétől, mind fizikális, mind mentális értelemben. Ahhoz, hogy energikusak legyünk, nem elég pusztán az a pozitív érzelmi többlet, amit a baba érkezése jelent, ez a fajta „lelkesedés” ugyanis idővel nem elégséges, és akár túlzott kimerülésbe is átcsaphat. Sok kismama ugyanis ilyenkor, a hormonok által kiváltott és egyéb érzelmi hullámoknak köszönhetően mindenféle saját szükségletet háttérbe szorítva, rendkívüli energiákat mozgósít, melynek egyetlen célpontja a baba igényeinek kielégítése.

De az elhanyagolt szükségletek idővel kérik a magukét, az alváshiány, a fáradtság, a rendszertelen és nem elégséges étkezések komoly következményekkel járhatnak. Ezért fontos tudatosan (mert ilyenkor az ösztönök csak a babára „figyelnek”) megfogadni a következő tanácsokat.

Az első időszakban a kismamák úgy érezhetik, összecsapnak a hullámok a fejük fellett: nem érik utol magukat, és minden pillanatot ki kell használni aktív tevékenységre. Mégis fontos, hogy a saját pihenésünkre is szánjunk időt, amikor a baba alszik, mi magunk is próbáljunk meg aludni, vagy pihenni. A kikapcsolódás beiktatása is „életmentő” lehet, nyilván nem egy nyaralásra kell itt gondolni, hanem arra, hogy időnként a kismamának is szüksége van a babával kapcsolatos teendőktől teljesen eltérő tevékenységre.

A fizikai felépüléssel kapcsolatban is vannak olyan szakmai tanácsok, melyeket megfogadva elősegíthetjük szervezetünk helyreállását. Hüvelyi szülés esetén, a hüvely illetve a gát érzékenységét kezdetben hideg majd később meleg borogatással érdemes kezelni. A naponta többször is történő mosakodással, zuhanyzással nemcsak a kellemetlen panaszokat enyhíthetjük, hanem a gyógyulást is elősegíthetjük. Nem ritka, hogy szülést követően vizelettartási problémák is kialakulnak. Ennek fő oka, hogy a várandóság illetve szülés következtében a medencefenék izmai meggyengülnek, a kismedence szervei megereszkednek és betüremkednek a hüvelybe. Ez okozhat vizelettartási problémákat, de az úgynevezett Kegel-gyakorlatok (medencefenék izmainak erősítése) segítségével ezek a panaszok megszüntethetőek.

A szülést követően ne erőltessük meg magunkat, de nyugodtan tornázhatunk, mellyel nemcsak fizikai állapotunk helyreállását segíthetjük, hanem lelki energiákat is mozgósíthatunk. Hagyjunk időt magunknak a szülés utáni felépülésre, de ez ne jelentse azt, hogy elhagyjuk magunkat.

Fotó: 
Pixabay.com

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.