Menü

Testi-lelki felépülés szülés után

Bár a várandóság illetve a szülés korántsem tekinthető betegségnek, mégis komoly fizikai és lelki megterhelést jelent, ezért fontos, hogy beszéljünk a szülés utáni felépülésről.

A várandóság és a szülés rengeteg energiát von el a kismama szervezetétől, mind fizikális, mind mentális értelemben. Ahhoz, hogy energikusak legyünk, nem elég pusztán az a pozitív érzelmi többlet, amit a baba érkezése jelent, ez a fajta „lelkesedés” ugyanis idővel nem elégséges, és akár túlzott kimerülésbe is átcsaphat. Sok kismama ugyanis ilyenkor, a hormonok által kiváltott és egyéb érzelmi hullámoknak köszönhetően mindenféle saját szükségletet háttérbe szorítva, rendkívüli energiákat mozgósít, melynek egyetlen célpontja a baba igényeinek kielégítése.

De az elhanyagolt szükségletek idővel kérik a magukét, az alváshiány, a fáradtság, a rendszertelen és nem elégséges étkezések komoly következményekkel járhatnak. Ezért fontos tudatosan (mert ilyenkor az ösztönök csak a babára „figyelnek”) megfogadni a következő tanácsokat.

Az első időszakban a kismamák úgy érezhetik, összecsapnak a hullámok a fejük fellett: nem érik utol magukat, és minden pillanatot ki kell használni aktív tevékenységre. Mégis fontos, hogy a saját pihenésünkre is szánjunk időt, amikor a baba alszik, mi magunk is próbáljunk meg aludni, vagy pihenni. A kikapcsolódás beiktatása is „életmentő” lehet, nyilván nem egy nyaralásra kell itt gondolni, hanem arra, hogy időnként a kismamának is szüksége van a babával kapcsolatos teendőktől teljesen eltérő tevékenységre.

A fizikai felépüléssel kapcsolatban is vannak olyan szakmai tanácsok, melyeket megfogadva elősegíthetjük szervezetünk helyreállását. Hüvelyi szülés esetén, a hüvely illetve a gát érzékenységét kezdetben hideg majd később meleg borogatással érdemes kezelni. A naponta többször is történő mosakodással, zuhanyzással nemcsak a kellemetlen panaszokat enyhíthetjük, hanem a gyógyulást is elősegíthetjük. Nem ritka, hogy szülést követően vizelettartási problémák is kialakulnak. Ennek fő oka, hogy a várandóság illetve szülés következtében a medencefenék izmai meggyengülnek, a kismedence szervei megereszkednek és betüremkednek a hüvelybe. Ez okozhat vizelettartási problémákat, de az úgynevezett Kegel-gyakorlatok (medencefenék izmainak erősítése) segítségével ezek a panaszok megszüntethetőek.

A szülést követően ne erőltessük meg magunkat, de nyugodtan tornázhatunk, mellyel nemcsak fizikai állapotunk helyreállását segíthetjük, hanem lelki energiákat is mozgósíthatunk. Hagyjunk időt magunknak a szülés utáni felépülésre, de ez ne jelentse azt, hogy elhagyjuk magunkat.

Fotó: 
Pixabay.com

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.