Menü

Az ingerfüggőség hálójában

A nem hétköznapi függőségeket tárgyaló sorozatunkban ezúttal az ingerfüggőségről lesz szó, merthogy igen, még ilyen is létezik. Sőt, hétköznapibb, mint gondolnánk, és egyre több embert érint. Vajon mi lehet ennek az oka?

Elsősorban a felgyorsult világ, amelyben több impulzus ér minket, mint valaha. Ha akarjuk, ha nem, a körülöttünk zajló élet elvárja, hogy egyszerre több szálon futtassuk az eseményeket. Multitasking képességgel szereljük fel magunkat, párhuzamosan e-mailezünk, koordináljuk a családot, telefonálunk, szöveget fordítunk, ésatöbbi. Ebből azonban nehéz kiszállni, ha esetleg lenne is néhány szabad percünk. Hirtelen úgy érezzük magunkat, mintha légüres térbe kerültünk volna.

A tévé, Internet, az okostelefonok, és az egyéb különböző „kütyük” világa még inkább felerősíti, vagy talán maga idézte elő ezt a hatást. Többek között ez az oka annak, hogy az emberek egyfolytában nyomkodják a telefonjukat. Nem csak Internet-, hanem ingerfüggők. Valahogy ki kell tölteniük a szabad, sokféle hatás nélküli időtartamot.

Mindezzel együtt jár, hogy nem tudunk megállni, kicsit körülnézni, elgondolkodni… Helyette inkább keressük az egyszerűbb megoldást, vágyaink gyorsabb kielégülését, miszerint érjen minket újra valamilyen szélsőséges hatás, információáradat. A jelenség abban is megmutatkozik, hogy a mai kor gyermekét már sokkal nehezebb lekötni, és a figyelmét fenntartani, szórakoztatni.

No de mit tehetünk? Tudatos figyelemmel érhetünk el változást saját magunkon. Néha hagyjuk magunknak, hogy „csak úgy legyünk”, iktassuk ki a tévét és a telefont, és próbáljunk meg kifelé, vagy befelé figyelni. Nézzük az embereket, a természetet, vagy figyeljük meg az érzéseinket, tudatosítsuk magunkban a mélyebb gondolatainkat. Akár kijelölt időpontokat, időtartamokat is meghatározhatunk, amikor nem keressük a nyüzsgést, például míg várakozunk valahol, vagy a munka utáni fél órában. 

Fotó:
Pixabay.com

Maradni vagy továbblépni?

Egy párkapcsolatban a válás sohasem könnyű. Ráadásul a neheze még csak ezután jön. A két fél egyedül marad a rengeteg emlékkel a párkapcsolatból, ezzel pedig meg kell tudni birkózni. Utána vannak, akik kapcsolatban maradnak egymással, vagy azért, mert korrektül váltak el, vagy pedig összeköti őket valami, mint például egy gyermek. Mások igyekeznek teljesen függetlenedni az előző párkapcsolatoktól. Miért történik mindez, milyen indokok motiválják az embereket a háttérben?

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenkinek megvan a saját reggeli rutinja és természetes, hogy más és más dolgok válnak be mindenkinek, de van néhány alapvető szabály, amit érdemes követni.

Mi okozhatja a szemrángást?

A szemrángás, azaz tic, viszonylag gyakori tünet, főleg gyermekkorban. A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk.

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.