Igen, a csapvíz is víz
Hőség van és az előrejelzések szerint még egy jó darabig marad is a kánikula az országban. Az egyik legfontosabb tanács ilyenkor az, hogy igyunk elegendő folyadékot. Jó, de mit? Nem mindenkinek világos.
Nyilvánvaló, hogy nem mindenki van tisztában azzal, hogy hőségben nem a töménytelen (például tömény) alkohol és nem a cukros üdítők azok, amelyekkel szervezetünk megnövekedett folyadékigényét ki kell elégítsük. A folyadékon ilyenkor elsősorban a vizet értjük, de a vízben gazdag táplálék (például gyümölcsök) is jól tud jönni ilyenkor. Persze vízből is van sokféle, és itt is gyakran megáll a tudomány.

A csapvíz az utóbbi évtizedekben óriásit esett népszerűségéből, sőt talán már nincs is olyan neki, többen megvetendő, maximum mosogatásra alkalmas dologként tekintenek rá. Pedig rosszul teszik, a csapvizet, a jó csapvizet illik megbecsülni és nyugodtan lehet magában fogyasztani is. Vizsgálatok szerint a csapvíz – normál esetben, tehát, ha nem kerül bele szennyeződés, de Magyarországon ritka az ilyen probléma - simán felveszi a versenyt az ásványvizekkel, azaz tartalma nem rosszabb a boltban vásárolt vizénél. Ahogyan általában az íze sem. Tehát, aki szerencsés helyen lakik, nyugodtan megoldhatja folyadékpótlását a hagyományos módon.
Az ásványvizek kínálata óriási. Mindenki az ásványi anyag tartalommal igyekszik hódítani, de tudni kell, hogy nem szabad túlzásba vinni a bevitelt (egész egyszerűen nincs rá szüksége a szervezetünknek), ezer milligramm/liter felett már káros is lehet az összes ásványi anyag tartalom.
A szénsavas fajták helyett mindenképpen érdemes a csökkentett szénsav-tartalmú, vagy a teljesen mentes termékeket választani. Több okból is, például kevesebbet lehet fogyasztani belőle, savas és puffaszt is.
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Természetes gyógymódok elfertőződött sebre
Amikor egy seb elfertőződik, a szervezetben azonnal megindul a védekezés: a terület bepirosodik, meleg lesz, megduzzad, esetleg sárgás vagy zöldes váladék jelenik meg. Ilyenkor a test jelzi, hogy segítségre van szüksége. A természetes gyógymódoknak ilyenkor nem az a feladatuk, hogy kiváltsák a steril tisztítást vagy az orvosi ellátást, hanem hogy támogassák a bőr regenerációját, csökkentsék a gyulladást, és elősegítsék a tisztulást.
Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben
Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.