Menü

Az egészségmegőrző szemlélet fontossága

Manapság fordítva állunk az egészség kérdéséhez, mint kellene. Ahelyett, hogy vigyáznánk magunkra, és megőriznénk az egészségünket, bele se gondolunk a saját felelősségünkbe, ami a testünket és egészségi állapotunkat illeti. Ha pedig bekövetkezik a baj, akkor rohanunk az orvosokhoz, hogy gyógyítsanak meg bennünket. Azt hisszük, hogy működőképes nézőpont, hogy csak bekapunk néhány tablettát, és máris megjavul bennünk, amire elromlott. Pedig ez nem ilyen egyszerű.

Az orvosok nem csodadoktorok, hogy varázspálcával (pontosabban néhány tablettával és kezeléssel) helyrehozzák az életmódunk következményeit. Sok kritika is őket éri emiatt: „nem tudnak semmit!” – szól ellenük a kritika. De biztos, hogy a hiba az ő gépezetükben van?

Lássuk be: a saját testünk a saját felelősségünk. Ha megtiszteljük azzal, hogy vigyázunk rá, egészséges táplálkozással, mozgással, valamint a lelkünkre való odafigyeléssel, azt meg fogja hálálni.

Igen, tény az is, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszer elég kevés mozgásteret hagy a doktoroknak. Nincs egészségmegőrző orvoslás, amire pedig óriási szükség lenne! Továbbá kevesen foglalkoznak a betegségek lelki hátterével, és még kevesebben ismerik el azokat. A fizikai gyógyításon túl több nem fér bele.

Legyünk hát mi azok, akik elsősorban gondoskodunk önmagunkról, és az orvosainktól csak ennek a kiegészítését várjuk! Ennek ellenére reménykedünk abban, hogy az egészségmegőrző szemlélet hamarosan nem csak az alternatív gyógyászat területén lesz jelen.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?