Menü

Újrahasznosítás az étkezésben is

A hétköznapi ember rengeteg ételt dob ki - vagy jobb esetben ad oda a kutyának. Hiába sopánkodunk rajta, hogy mindeközben éheznek az etióp kisgyerekek, hiszen hozzájuk nehezen tudunk eljuttatni abból, ami nálunk megmarad. Viszont saját magunk újragondolhatjuk, újrahasznosíthatjuk az ételeket, amik a tűzhelyen és a hűtőben várakoznak.

Jellemző, hogy 1-2 napnál tovább nem szívesen eszünk meg valamit, amit főztünk, hiszen ennyi idő alatt megunjuk azt, és más ízekre vágyunk.

Olvassa el tippjeinket, és szerezzen okos ötleteket az ételgazdálkodáshoz!

  • Megmaradt, érésnek indult sajt? Nem probléma! Reszeljük le, és kiváló krémleves készülhet belőle tejjel, tejszínnel, és fűszerekkel!
  • A megmaradt zöldségeket, szalámikat és felvágottakat hasznosíthatjuk egybesütve serpenyős egytálételként.
  • A zöldségekből kiváló krémleves készülhet akkor is, ha már kevésbé frissek.
  • A száradásnak indult kenyeret ne dobjuk ki! Pirítósnak, vagy szendvicssütőben megsütve még kiválóak, sőt jobb is, mint ha friss kenyérrel próbálkoznánk.
  • Bundás kenyérnek szintén kiváló lehet a már kevésbé friss kenyér.
  • Ugyanígy a száradó kenyeret felhasználhatjuk krémleves feltétként. Pirítsuk meg, és kockázzuk össze. Olcsóbb és gazdaságosabb, mint a levesgyöngy!
  • Sok ételt egyszerűen csak újra kell gondolnunk! A megmaradt tésztából készíthetünk sült tésztát (a krumplis tészta például pirítva egészen más, pikáns ízt kap, és ehhez nem is kell frissnek lennie). Szintén alkalmas lehet pl. a sajtos tészta, vagy a tejszínes tészta egy tésztasaláta alapjának is. Vagy a megmaradt fasírt összekockázva alapanyaga lehet a rakott krumplinak, vagy fűszeres, zöldséges rizshez is keverhetjük alternatív rizseshúsként.

Még milliónyi ötletet lehetne felsorolni, de ebből a listából már látszik, hogy minden csak a kreativitásunkon múlik! Az étel-újrahasznosítók rendszeresen arról számolnak be, hogy ilyen módon rengeteg olyan új fogás születik, ami nagyon ötletes és finom, a konvencióktól eltérő, de éppen ezért különleges. Néha éppen így születnek a legfinomabb ebédek...

Nem utolsó sorban pedig ne feledkezzünk meg a mélyhűtésről. Nem csak a nyers alapanyagokat lehet lefagyasztani, hanem a főtt ételeket is. Akár a főtt tésztát, vagy rizst üresen, akár az elkészült készételt. A lényeg, hogy ez a tevékenységünk legyen követhető. Címkézzük fel a kis dobozokat, zacskókat, és írjunk rá dátumot is. Majd a hűtő ajtajára tegyünk egy kis cetlit, hogy milyen étkek várakoznak még a mélyhűtőben, szintén dátummal ellátva. Ez segítségünkre lesz abban, hogy tudjuk, mi és mióta áll rendelkezésre. Arról nem is beszélve, hogy sokszor mentesíthet minket a főzéstől, vagy annak egy részétől, mert csak valamilyen korábban elkészített fogást kell kiolvasztanunk.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.