Menü

Újrahasznosítás az étkezésben is

A hétköznapi ember rengeteg ételt dob ki - vagy jobb esetben ad oda a kutyának. Hiába sopánkodunk rajta, hogy mindeközben éheznek az etióp kisgyerekek, hiszen hozzájuk nehezen tudunk eljuttatni abból, ami nálunk megmarad. Viszont saját magunk újragondolhatjuk, újrahasznosíthatjuk az ételeket, amik a tűzhelyen és a hűtőben várakoznak.

Jellemző, hogy 1-2 napnál tovább nem szívesen eszünk meg valamit, amit főztünk, hiszen ennyi idő alatt megunjuk azt, és más ízekre vágyunk.

Olvassa el tippjeinket, és szerezzen okos ötleteket az ételgazdálkodáshoz!

  • Megmaradt, érésnek indult sajt? Nem probléma! Reszeljük le, és kiváló krémleves készülhet belőle tejjel, tejszínnel, és fűszerekkel!
  • A megmaradt zöldségeket, szalámikat és felvágottakat hasznosíthatjuk egybesütve serpenyős egytálételként.
  • A zöldségekből kiváló krémleves készülhet akkor is, ha már kevésbé frissek.
  • A száradásnak indult kenyeret ne dobjuk ki! Pirítósnak, vagy szendvicssütőben megsütve még kiválóak, sőt jobb is, mint ha friss kenyérrel próbálkoznánk.
  • Bundás kenyérnek szintén kiváló lehet a már kevésbé friss kenyér.
  • Ugyanígy a száradó kenyeret felhasználhatjuk krémleves feltétként. Pirítsuk meg, és kockázzuk össze. Olcsóbb és gazdaságosabb, mint a levesgyöngy!
  • Sok ételt egyszerűen csak újra kell gondolnunk! A megmaradt tésztából készíthetünk sült tésztát (a krumplis tészta például pirítva egészen más, pikáns ízt kap, és ehhez nem is kell frissnek lennie). Szintén alkalmas lehet pl. a sajtos tészta, vagy a tejszínes tészta egy tésztasaláta alapjának is. Vagy a megmaradt fasírt összekockázva alapanyaga lehet a rakott krumplinak, vagy fűszeres, zöldséges rizshez is keverhetjük alternatív rizseshúsként.

Még milliónyi ötletet lehetne felsorolni, de ebből a listából már látszik, hogy minden csak a kreativitásunkon múlik! Az étel-újrahasznosítók rendszeresen arról számolnak be, hogy ilyen módon rengeteg olyan új fogás születik, ami nagyon ötletes és finom, a konvencióktól eltérő, de éppen ezért különleges. Néha éppen így születnek a legfinomabb ebédek...

Nem utolsó sorban pedig ne feledkezzünk meg a mélyhűtésről. Nem csak a nyers alapanyagokat lehet lefagyasztani, hanem a főtt ételeket is. Akár a főtt tésztát, vagy rizst üresen, akár az elkészült készételt. A lényeg, hogy ez a tevékenységünk legyen követhető. Címkézzük fel a kis dobozokat, zacskókat, és írjunk rá dátumot is. Majd a hűtő ajtajára tegyünk egy kis cetlit, hogy milyen étkek várakoznak még a mélyhűtőben, szintén dátummal ellátva. Ez segítségünkre lesz abban, hogy tudjuk, mi és mióta áll rendelkezésre. Arról nem is beszélve, hogy sokszor mentesíthet minket a főzéstől, vagy annak egy részétől, mert csak valamilyen korábban elkészített fogást kell kiolvasztanunk.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!