Menü

Újrahasznosítás az étkezésben is

A hétköznapi ember rengeteg ételt dob ki - vagy jobb esetben ad oda a kutyának. Hiába sopánkodunk rajta, hogy mindeközben éheznek az etióp kisgyerekek, hiszen hozzájuk nehezen tudunk eljuttatni abból, ami nálunk megmarad. Viszont saját magunk újragondolhatjuk, újrahasznosíthatjuk az ételeket, amik a tűzhelyen és a hűtőben várakoznak.

Jellemző, hogy 1-2 napnál tovább nem szívesen eszünk meg valamit, amit főztünk, hiszen ennyi idő alatt megunjuk azt, és más ízekre vágyunk.

Olvassa el tippjeinket, és szerezzen okos ötleteket az ételgazdálkodáshoz!

  • Megmaradt, érésnek indult sajt? Nem probléma! Reszeljük le, és kiváló krémleves készülhet belőle tejjel, tejszínnel, és fűszerekkel!
  • A megmaradt zöldségeket, szalámikat és felvágottakat hasznosíthatjuk egybesütve serpenyős egytálételként.
  • A zöldségekből kiváló krémleves készülhet akkor is, ha már kevésbé frissek.
  • A száradásnak indult kenyeret ne dobjuk ki! Pirítósnak, vagy szendvicssütőben megsütve még kiválóak, sőt jobb is, mint ha friss kenyérrel próbálkoznánk.
  • Bundás kenyérnek szintén kiváló lehet a már kevésbé friss kenyér.
  • Ugyanígy a száradó kenyeret felhasználhatjuk krémleves feltétként. Pirítsuk meg, és kockázzuk össze. Olcsóbb és gazdaságosabb, mint a levesgyöngy!
  • Sok ételt egyszerűen csak újra kell gondolnunk! A megmaradt tésztából készíthetünk sült tésztát (a krumplis tészta például pirítva egészen más, pikáns ízt kap, és ehhez nem is kell frissnek lennie). Szintén alkalmas lehet pl. a sajtos tészta, vagy a tejszínes tészta egy tésztasaláta alapjának is. Vagy a megmaradt fasírt összekockázva alapanyaga lehet a rakott krumplinak, vagy fűszeres, zöldséges rizshez is keverhetjük alternatív rizseshúsként.

Még milliónyi ötletet lehetne felsorolni, de ebből a listából már látszik, hogy minden csak a kreativitásunkon múlik! Az étel-újrahasznosítók rendszeresen arról számolnak be, hogy ilyen módon rengeteg olyan új fogás születik, ami nagyon ötletes és finom, a konvencióktól eltérő, de éppen ezért különleges. Néha éppen így születnek a legfinomabb ebédek...

Nem utolsó sorban pedig ne feledkezzünk meg a mélyhűtésről. Nem csak a nyers alapanyagokat lehet lefagyasztani, hanem a főtt ételeket is. Akár a főtt tésztát, vagy rizst üresen, akár az elkészült készételt. A lényeg, hogy ez a tevékenységünk legyen követhető. Címkézzük fel a kis dobozokat, zacskókat, és írjunk rá dátumot is. Majd a hűtő ajtajára tegyünk egy kis cetlit, hogy milyen étkek várakoznak még a mélyhűtőben, szintén dátummal ellátva. Ez segítségünkre lesz abban, hogy tudjuk, mi és mióta áll rendelkezésre. Arról nem is beszélve, hogy sokszor mentesíthet minket a főzéstől, vagy annak egy részétől, mert csak valamilyen korábban elkészített fogást kell kiolvasztanunk.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.