Menü

Segítsen-e a gyerek a ház körül?

Arról már szóltunk, hogy érdemes bevonni a gyerekeket a házimunkába, de vajon mi a helyzet a kerti feladatokkal? Kérdés, hogy a számítógépek aranykorában mennyire képesek helyt állni az új generáció növendékei e tekintetben? A felmérések szerint a helyzet elkeserítő.

Ezek eredménye ugyanis az lett, hogy a legtöbb gyerek alig ismeri a ház körüli állatokat, szerszámokat, azok funkcióit, nem hogy esetleg használni is tudja azokat… Mindez persze nem csak a funkcionális ügyesség és talpraesettség tekintetében jelentkezik. Amíg régen a fiatalok sokat voltak szabad levegőn – minden időjárási körülmény közepette akár! -, addig a mai gyermekek tüdőkapacitása jóval alacsonyabb, sőt elterjedtebb náluk az allergia a különböző növények kapcsán is, hiszen a szervezetükben nem alakult ki a természetes ellenálló képesség.

A fizikumukról nem is beszélve, már oldalunk is hírt adott több korábbi felmérésről, mely szerint folyamatosan növekszik az elhízott gyermekek aránya, és a testállapot-felmérések sem kecsegtetnek bíztató eredményekkel.

Igen ám, de mit tehet a szülő? Elég sokat! Legfőképpen azt, hogy bevonja a gyerekeket a ház körüli munkába, valamint hogy minél többet terelgeti a szabad levegőn való játékra, szabadidő eltöltésre (tablet helyett biciklit, dvd helyett ugrókötelet kaphat ajándékba). Persze nem mindenki lakik családi házban, hogy ezt megtehesse, de még akkor is sok lehetőség áll rendelkezésre. Pl. nagymamánál, baráti családoknál is lehet élményeket, tapasztalatokat gyűjteni, sok szálláshely pedig eleve a vidéki hangulatra építi a szolgáltatásait. Alakultak már olyan szülő-gyermek körök országszerte, ahol pl. kerékpárt szerelnek együtt a klubfoglalkozások során, vagy meglátogatnak különböző mezőgazdasági üzemeket, ezekhez is érdemes csatlakozni.

Bármilyen igyekezetünk lehet pozitív hatású, a lényeg, hogy mutassuk meg: a farmok nem csak a virtuális térben léteznek, és a kütyükön túl is van élet, sőt: az a valóságos. A gyermekünk egészségét és reális világképét segíthetjük ezzel.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.