Menü

5 egyszerű módszer, hogy könnyebben menjen a tanulás

Közeledik egy újabb tanév, és ez sok család számára elhozza a rettegett H betűs szót: házi feladat. A te gyermekednek is nehézségei támadnak a kötelességei teljesítése során? Napi harcot jelent közted és a gyermeked között még az is, hogy egyáltalán nekiüljön megírni a házi feladatát? Ha a válaszod igen, jó, ha tudod, nem vagy egyedül. Viszont a helyzetnek sem kell örökre így maradnia. Az alábbiakban néhány egyszerű szokásról olvashattok, amelyeket a mindennapokba beépítve a gyermeked remekelni fog a tanév során.

1. Keljen fel és sétáljon egyet! Ha úgy érzed, hogy a gyermeked küszködik, miközben a házija felett ül, bátorítsd, hogy tartson egy 10-20 perces szünetet, és sétáljon egyet a szabadban, esetleg végezzen nyújtógyakorlatokat, és hagyja a gondolatait szabadon áramlani. Utána újult erővel mehet vissza a feladataihoz, készen arra, hogy küldetését teljesítse.

2. Tartson egy kis evésszünetet! Az egészséges ételek is szükségesek az agynak, hogy képes legyen befogadni és megőrizni az információt. Adjunk gyermekünknek például fekete áfonyát! A tápanyagban gazdag ételek és italok segítenek az agynak feltöltődni.

3. A háttérben barokk stílusú zene szóljon! Míg gyermeked a házi feladatát írja, a zene megengedi a testnek, hogy ellazuljon, az agynak pedig lehetőséget ad, hogy teljes kapacitását kihasználhassa. Így a tanulási és a memorizálási folyamat magasabb szinten mehet végbe. A barokk stílusú zenében percenként 50 és 80 közötti ütésszám történik, ami az agy számára a legjobb fókuszáló és koncentráló képességet teszi lehetővé. A zene általánosságban véve is jótékony, hiszen csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést, növeli a véráramlást és segíti a tanulási folyamatokat.

4. Éjszaka aludjon a lehető legjobban! Az agynak szüksége van az alvásra, hogy pihenjen. Tudományos közlemények szerint az alvás elősegíti, hogy az agyban olyan változások menjenek végbe, amelyek a memóriajavításban játszanak szerepet. Tehát, ha éjszaka jól alszunk, akkor az emlékezőképességet igénylő feladatokat gyorsabban, kevesebb stressz és idegeskedés nélkül fogjuk tudni végrehajtani. Az alvás csökkenti a stresszt, és segít abban, hogy kevésbé érzelmesen és kritikusan gondolkodjunk.

5. Állítsunk fel egy rendszert! Főleg a fiatalabb gyerekek profitálnak a mindennapi rutinból. Ha kijelöljük az időpontot, amikor gyermekünknek a házi feladatát kell megírnia vagy tanulnia, kevesebb ellenállással fogunk találkozni. Az otthonunkban próbáljunk egy szépen berendezett, jól megvilágított helyet kialakítani a házi feladat elvégzésére, így gyermekünk tudni fogja, hol tartsa a könyveit, papírjait, ceruzáit és a tanuláshoz szükséges egyéb felszereléseit. Így egy teljesen elkülönített helye lesz tanulási célokra, amely egy jelet fog számára adni, és a tanulás fontos szereppel bír majd. Ha a tanuláshoz pozitív környezetet tudunk teremteni, akkor ez egyfajta hajtóerőként is fog rá hatni.

Minél hamarabb felállítjuk ezeket a szokásokat, gyermekünk annál hamarabb fog egészséges kapcsolatot kialakítani házi feladataival. Mindig emlékezzünk arra, hogy a kisgyermekeknek különösen fontos, hogy milyen példát mutatunk nekik, így ha azt a benyomást kapják, hogy a tanulás jó, ösztönző helyzet, nagyobb valószínűséggel fogják megragadni a lehetőséget, hogy egész életre szóló egészséges tanulási szokásokat alakítsanak ki maguknak.

Forrás: www.huffingtonpost.com
Fotó: sxc.hu

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.