Menü

Mégsem hatékony a fogselyem használata?

Ismerjük be, mindannyian túlzunk egy kicsit, ha a fogorvosunk megkérdezi milyen gyakran használunk fogselymet. Most azonban mutatunk néhány érvet, hogy a következő alkalommal, ha elfelejtjük használni, ne legyen bűntudatunk – ugyanis meglepően kevés bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a fogselyem használata jót tenne a fogaink egészségének.

Valójában még soha nem vizsgálták igazán a fogselyem használat előnyeit. Az elképzelés az, hogy a fogselyem használatával segítünk a fogkő eltávolításában, és eltávolítjuk a baktérium számára táptalajt biztosító réteget a fogakról és a fogközökből, így megelőzhetjük a fogszuvasodás és más, fogínybetegségek kialakulását. A szánkban lévő legtöbb területet meg tudjuk tisztítani egy egyszerű fogmosással is. Vannak részek, például a fogközök, melyeket viszont fogkefével nem érünk el, ezt hivatott szolgálni a fogselyem. Azzal kapcsolatban azonban még nem történtek kutatások, hogy használata milyen mértékben segít ezek eltávolításában, megelőzésében.

Az eddigi eredményeket biztosító felmérések, amelyekkel a tudományos élet rendelkezik, kevés páciens bevonásával készültek, és nagyon rövid időtartamot öleltek fel. Mire gondolunk? Végeztek egy vizsgálatot 25 résztvevővel, akiket egyetlenegy fogselymezés után vizsgáltak meg. Egy másik vizsgálat során viszont csak a vérzést figyelték, és nem tanulmányozták a fogínygyulladást vagy a lyukas fogakat. Ezenkívül lehet olvasni olyan vizsgálatokról, amiben a fogmosás és fogselymezés együttes, valamint csak a fogmosás hatását értékelték. A bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a fogmosás és a fogselyem használata együtt előnyösebb, nagyon gyengék és megbízhatatlanok.

Sokszor a gyártó társaságok fizetik ezeket a tanulmányokat, ezáltal a kísérletek tervezését ők is megkezdhetik. Habár a bizonyítékok ellentétesek, sok vezető fogorvos még mindig azt mondja, hogy a fogselymezés nem teljesen céltalanul történik. A fogselyem és az egyéb fogköztisztító eszközök még mindig szerepelnek a hivatalos ajánlásokban, így a fog- és fogínyápolás fontos részét képezik. Az biztos, hogy a fogselyem használatával kárt nem okozunk, előnyünk viszont származhat belőle.

Forrás: www.iflscience.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?