Menü

Gyógyszer helyett mozgást a hátfájdalomra!

A hát alsó részén megjelenő fájdalomra már a háziorvosok sem javasolják a fájdalomcsillapítók használatát, helyette inkább mozgást, gyakorlatokat írnak fel rá. Legalábbis Nagy-Britanniában ez a trend kezd terjedni. Hurrá!

Még az erről szóló hivatalos ajánlás is megváltozott. Eszerint mostmár masszázs, akupunktúra, hőterápia igénybevétele javallott, mielőtt gyógyszerhez nyúl a szakorvos.

Ezek használatát többek között az is alátámasztja, hogy a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók a hátfájástól szenvedő használóik között hat emberből ötnél szinte semmilyen változást nem mutattak a fájdalomérzet csökkenésében. Ezt követte tavaly egy figyelmeztetés, melyet az American Heart Association adott ki, hogy az ibuprofen és az ahhoz hasonló szerek növelhetik a szívelégtelenség kialakulási kockázatát. Ilyenkor a szív nem képes a vért megfelelő áramoltatni a testben.

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet szerint a háziorvosoknak első körben meg kell fontolniuk a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek használatát is.

Steve Tolan szakértő szerint sem kellene, hogy a fájdalomcsillapító legyen az egyetlen válasz a hátfájdalomra mindenféle más beavatkozási lehetőséget mellőzve. Holott, ezek a módszerek még olcsóbbak, biztonságosabbak, és sokszor egy jobb lehetőséget biztosítanak.

A hátfájdalom egy általánosan előforduló panasz, hatból egy embert biztosan érint, bármikor is készítjük az erre vonatkozó statisztikát. Rendszerint néhány hét alatt javíthatunk ezen az állapoton. Sokaknál azonban perzisztál, tehát újra kiújul a „betegség”. Nekik azt tanácsolják, hogy maradjak annyira aktívak, amennyire csak tudnak, nyújtsanak, végezzenek tornagyakorlatokat, ha szükséges, vegyék be a fájdalomcsillapítót, és forró vagy hideg borogatást is alkalmazhatnak a gyors, de rövidtávú megkönnyebbülés érdekében.

A tai chi és a jóga is rendkívül javasolt a hátfájdalommal küzdők számára!

Ha hasonló cipőben járunk, próbáljunk ki minden lehetséges opciót, és kövessük azt, amellyel a legjobb eredményeket érjük el! De a mozgás nem csak hátfájdalomra jó. Bármilyen fizikai panasz csökkentése érdekében ragadjuk magunkhoz a lehetőséget, és mozogjunk! A végső eredmény a szellemi képességeink, lelki életünk hosszú távú javulása lesz...

Forrás: www.telegraph.co.uk

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?