Menü

Gyógyszer helyett mozgást a hátfájdalomra!

A hát alsó részén megjelenő fájdalomra már a háziorvosok sem javasolják a fájdalomcsillapítók használatát, helyette inkább mozgást, gyakorlatokat írnak fel rá. Legalábbis Nagy-Britanniában ez a trend kezd terjedni. Hurrá!

Még az erről szóló hivatalos ajánlás is megváltozott. Eszerint mostmár masszázs, akupunktúra, hőterápia igénybevétele javallott, mielőtt gyógyszerhez nyúl a szakorvos.

Ezek használatát többek között az is alátámasztja, hogy a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók a hátfájástól szenvedő használóik között hat emberből ötnél szinte semmilyen változást nem mutattak a fájdalomérzet csökkenésében. Ezt követte tavaly egy figyelmeztetés, melyet az American Heart Association adott ki, hogy az ibuprofen és az ahhoz hasonló szerek növelhetik a szívelégtelenség kialakulási kockázatát. Ilyenkor a szív nem képes a vért megfelelő áramoltatni a testben.

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet szerint a háziorvosoknak első körben meg kell fontolniuk a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek használatát is.

Steve Tolan szakértő szerint sem kellene, hogy a fájdalomcsillapító legyen az egyetlen válasz a hátfájdalomra mindenféle más beavatkozási lehetőséget mellőzve. Holott, ezek a módszerek még olcsóbbak, biztonságosabbak, és sokszor egy jobb lehetőséget biztosítanak.

A hátfájdalom egy általánosan előforduló panasz, hatból egy embert biztosan érint, bármikor is készítjük az erre vonatkozó statisztikát. Rendszerint néhány hét alatt javíthatunk ezen az állapoton. Sokaknál azonban perzisztál, tehát újra kiújul a „betegség”. Nekik azt tanácsolják, hogy maradjak annyira aktívak, amennyire csak tudnak, nyújtsanak, végezzenek tornagyakorlatokat, ha szükséges, vegyék be a fájdalomcsillapítót, és forró vagy hideg borogatást is alkalmazhatnak a gyors, de rövidtávú megkönnyebbülés érdekében.

A tai chi és a jóga is rendkívül javasolt a hátfájdalommal küzdők számára!

Ha hasonló cipőben járunk, próbáljunk ki minden lehetséges opciót, és kövessük azt, amellyel a legjobb eredményeket érjük el! De a mozgás nem csak hátfájdalomra jó. Bármilyen fizikai panasz csökkentése érdekében ragadjuk magunkhoz a lehetőséget, és mozogjunk! A végső eredmény a szellemi képességeink, lelki életünk hosszú távú javulása lesz...

Forrás: www.telegraph.co.uk

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.