Menü

Türelem mint készség

A türelem egy képesség, hogy tolerálni tudjuk a várakozást, a késést, a frusztrációt anélkül, hogy felizgatnánk vagy felidegesítenénk magunkat. Ezzel a képességgel tudjuk kontrollálni az érzelmeinket, és tudunk nyugodtak maradni, amikor nehézségekkel nézünk szembe.

Talán nem kell sokat ecsetelnünk, hogy a türelem nem mindenkinél jön könnyen, és ha történelmi szempontból közelítjük meg a dolgot, talán manapság nehezebb is türelmesnek maradni, mint régen.

A modern, civilizált, fejlett világban a technológiai újítások és a kész, elérhető eszközök lehetővé tették, hogy megkapjuk, megtapasztaljuk és fogyasszuk azt, amit szeretnénk – szinte azonnal. Kell-e tehát még mindig türelmesnek lennünk?

Ha el szeretnénk érni céljainkat, sikeres kapcsolati rendszert szeretnénk ápolni, és a saját, személyes békénket is táplálni kívánjuk, akkor a válasz egy határozott IGEN! Az arra érdemes és fontos dolgok általában nem érkeznek egyből az életünkbe. Erőfeszítéseket kell tennünk, és elhivatottnak kell lennünk. Tehát most, ezen a napon, ebben az életkorban a türelemre erényként tekinthetünk!

Miért jó, ha türelmesek vagyunk?

Mert csökkenti a stresszt, boldogabbá és egészségesebbé tesz minket. Segít minket a döntéshozatalban. Segítségével fejleszthetjük különböző képességeinket, mint amilyen a megértés, az empátia és a részvét. Ha türelmesek vagyunk, megérthetjük, és értékelhetjük a növekedés folyamatát.

Tanulható-e a türelem?

Még szép, hogy tanulható! Válasszunk ki egy napot, amikor csak arra koncentrálunk, hogy a napi céljainkat türelemmel érjük el. Gondolkodjunk azon, amit csinálunk, figyeljünk, és éljünk a pillanatnak! A nap végén pedig összegezzük, melyek voltak azok a helyzetek, amikor okosabb döntést hoztunk, mint azt korábban tettük volna, hány alkalommal jöttünk ki jobban másokkal. Tanuljuk meg a képességet minden nap használni!

Lassítsunk! Ha hajlamosak vagyunk a rohanásra és a dolgok sürgetésére, álljunk meg! Vegyünk néhány mély lélegzetet, mielőtt cselekedni kezdünk. Ha az üzletben egy hosszú sorban állunk, vagy a dugóban ülünk az autónkban, álljunk meg egy pillanatra, és ne hagyjuk feldúlni magunkat. Hallgassunk rádiót, vagy egyszerűen csak élvezzük a látványt, ami elénk tárul. A türelmetlenség nem fogja felgyorsítani az események folyását. Akkor miért idegeskednénk feleslegesen?

Amikor igyekszünk minél hamarabb elérni a desszertig, a második pohár italig, vagy éppen a tizedik pár piros cipőnket készülünk megvenni, álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk. Talán nincs is akkora szükségünk az adott dologra. Ezzel pénzt és kalóriát is spórolhatunk magunknak.

Gondolkodjunk, mielőtt megszólalunk! Sokszor csak kikotyogunk valamit, ami eszünkbe jut anélkül, hogy a következményekre gondolnánk. Ha türelmesek vagyunk, megállunk, és előre gondolkodunk, mit szeretnénk mondani, könnyen megelőzhetjük, hogy megbántsunk másokat.

A türelem egyértelműen egy olyan tulajdonság, amivel érdemes foglalkozni és fejleszteni. Talán passzívnak tűnik, azonban segít minket céljaink elérésében.

Forrás: http://www.essentiallifeskills.net

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.