Menü

A „halott hálószoba” jelenség és megoldásai

Rohanó világunkban az együtt élő párok elég magas százalékát sújtja a halott hálószobának nevezett jelenség. A nevéből vajmi egyszerű kikövetkeztetnünk, mit is jelent. De van-e rá megoldás?

Szakértők szerint sajnos egyre több fiatal, a 20-as, 30-as éveiben járó pár szenved a halott hálószobának nevezett jelenségtől. Hiába érzik azt, hogy szeretik egymást, szeretnek együtt lenni, nincs meg köztük a „normálisnak” ítélt szexmennyiség. Természetesen mindenkinek más „mennyiség” szükséges az egyensúlyhoz, ezért gyakran olvashatjuk, hogy a jól működő kapcsolat egyik alapköve, hogy ez az arány a pár két tagjánál hozzávetőleg megegyezzen.


Problémák jelentkezhetnek, ha a két fél szexuális igényei túlzottan eltérnek

Fontos megkeresni a probléma forrását. Először magunkban gondolkodjunk el, és ha nem leljük meg az okokat, párunkkal közösen próbáljuk megtalálni a szex hiányának okait. Szerencsére tudatosan is tehetünk a jobb szexuális élet érdekében! Erre kínálunk most néhány megoldást.

Időzítsük a szexet! Írjuk fel a naptárba, vagy beszéljük meg előre, hogy ezt követően a kedd este lesz az, amikor a szeretkezés lesz a közös időtöltés célja.


Hasznos eszköz lehet az időzített "szexrandi"

Mozogjunk! Kutatási eredmények vannak arra vonatkozóan, hogy a fizikai aktivitás, a mozgás és a szexuális élet gyakorisága között közvetlen összefüggés van. Mozgás közben a szervezetünk endorfint termel, ami pedig a „szex hormonok” felszabadítását stimulálja.

Játsszunk! A szex shopokban kapható apró kiegészítők is feldobhatják a közös nemi életet. De ha ez túl távol áll tőlünk, akkor egy-egy szerepjáték bevállalása is remek ötlet lehet.


A játékosság feldobhatja a szexuális életet

Gondolkodjunk el a terápia lehetőségén! Sok férfi ódzkodik ettől a megoldástól, hiszen nem fűlik a foguk ahhoz, hogy órákon keresztül egy kanapán üldögéljenek, és a nemi életük tökéletlenségeiről beszélgessenek. Azonban nem kell megijedni, párban terápiára járni teljesen más élmény! A terapeuta gyakran feladatokat ad a pároknak, amiket közösen kell elvégezniük, és nem is ott a beszélgetés helyszínén, hanem a következő alkalomig valahol máshol. Jó ötlet, ha elküldi őket, hogy együtt vásároljanak egy szexuális kiegészítőt az ágyba. :)

Nem utolsó sorban pedig teljesen más jellegű példákkal is lehet találkozni a neten. Egy férj eldönti, hogy végre hatékonyabban kiveszi a részét a házimunkából annak érdekében, hogy a feleségét ezzel tehermentesítse. Egyre többet ad, cserébe nem vár el semmit. A történet végére a kapcsolat harmóniája megint beáll, a meghitt, őszinte beszélgetések újra megjelennek, és végül, de nem utolsó sorban a szex is visszatér a házasságba. Pedig nem is ezzel a céllal indult a folyamat.

Felhasznált irodalom: itt

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?