Menü

Legyünk szuperjól akár két hét alatt!

A zöldségek és gyümölcsök az egészséges étrend nélkülözhetetlen részét képezik. Szerencsére az előnyeik nem csak a fizikai egészségünkhöz köthetőek. Egy új kutatás szerint, ha többet fogyasztunk belőlük, 2 hét alatt a pszichológiai jólétünk is javulásnak indul.

A vizsgálatok során fiatal felnőttek 14 napon keresztül egyre több zöldséget, illetve gyümölcsöt fogyasztottak. Elmondásuk alapján motivációjuk és vitalitásuk szintje növekedett.

Bizonyos amerikai szervezetek szerint egy felnőttnek napi körülbelül két csészényi gyümölcsöt és két vagy három csészényi zöldséget kellene megennie. Ez gyümölcsök esetében körülbelül egy fél grapefruitot vagy egy nagyobb narancsot jelent, egy csészényi zöldség pedig egy nagy paprikának felel meg.

Az egészséges étrend részeként a zöldségek és a gyümölcsök csökkenthetik az elhízás, a II-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, az agyvérzés és néhány daganattípus kialakulásának kockázatát is. Javíthatják a mentális egészséget.

A vizsgálatról…

171 fő 18 és 25 év közötti diákot vontak be a vizsgálatba, akik három csoportra lettek osztva. Az első csoport tovább étkezett eddigi szokásai szerint, a második csoport két alkalommal friss zöldséget és gyümölcsöt kapott minden nap, a harmadik csoport pedig előre kifizetett kuponokat, illetve szöveges emlékeztetőket kapott, hogy több gyümölcsöt és zöldséget vegyenek magukhoz.

A tanulmány elején és végén a résztvevők pszichológiai felmérésen vettek részt, amely során a hangulatot, a vitalitást, a motiváció mértékét, a depresszió és idegesség jeleit és a mentális egészség, valamint jólét egyéb meghatározói faktorait értékelték.

Eredmények

Azt találták, hogy akik személyesen extra zöldséget és gyümölcsöt kaptak az étrendjükhöz, ők fogyasztottak a legtöbbet. Ebben a csoportban tudták kimutatni a pszichológiai jólét növekedését. Ezen kívül nőtt a vitalitásuk és a motivációjuk.

A két hetes periódus alatt a másik két csoportban nem tudtak változást kimutatni.

A depresszió, illetve az idegesség jeleit illetően nem találtak eltérést. A legtöbb erre irányuló kutatás ugyanis hosszú időt és utánkövetést igényel, két hét ennek megfigyeléséhez nem elegendő idő.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?