Menü

Legyünk szuperjól akár két hét alatt!

A zöldségek és gyümölcsök az egészséges étrend nélkülözhetetlen részét képezik. Szerencsére az előnyeik nem csak a fizikai egészségünkhöz köthetőek. Egy új kutatás szerint, ha többet fogyasztunk belőlük, 2 hét alatt a pszichológiai jólétünk is javulásnak indul.

A vizsgálatok során fiatal felnőttek 14 napon keresztül egyre több zöldséget, illetve gyümölcsöt fogyasztottak. Elmondásuk alapján motivációjuk és vitalitásuk szintje növekedett.

Bizonyos amerikai szervezetek szerint egy felnőttnek napi körülbelül két csészényi gyümölcsöt és két vagy három csészényi zöldséget kellene megennie. Ez gyümölcsök esetében körülbelül egy fél grapefruitot vagy egy nagyobb narancsot jelent, egy csészényi zöldség pedig egy nagy paprikának felel meg.

Az egészséges étrend részeként a zöldségek és a gyümölcsök csökkenthetik az elhízás, a II-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, az agyvérzés és néhány daganattípus kialakulásának kockázatát is. Javíthatják a mentális egészséget.

A vizsgálatról…

171 fő 18 és 25 év közötti diákot vontak be a vizsgálatba, akik három csoportra lettek osztva. Az első csoport tovább étkezett eddigi szokásai szerint, a második csoport két alkalommal friss zöldséget és gyümölcsöt kapott minden nap, a harmadik csoport pedig előre kifizetett kuponokat, illetve szöveges emlékeztetőket kapott, hogy több gyümölcsöt és zöldséget vegyenek magukhoz.

A tanulmány elején és végén a résztvevők pszichológiai felmérésen vettek részt, amely során a hangulatot, a vitalitást, a motiváció mértékét, a depresszió és idegesség jeleit és a mentális egészség, valamint jólét egyéb meghatározói faktorait értékelték.

Eredmények

Azt találták, hogy akik személyesen extra zöldséget és gyümölcsöt kaptak az étrendjükhöz, ők fogyasztottak a legtöbbet. Ebben a csoportban tudták kimutatni a pszichológiai jólét növekedését. Ezen kívül nőtt a vitalitásuk és a motivációjuk.

A két hetes periódus alatt a másik két csoportban nem tudtak változást kimutatni.

A depresszió, illetve az idegesség jeleit illetően nem találtak eltérést. A legtöbb erre irányuló kutatás ugyanis hosszú időt és utánkövetést igényel, két hét ennek megfigyeléséhez nem elegendő idő.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.