Gombák - nem is gondolnánk mennyire fontosak!
- Dátum: 2017.09.22., 20:03
- B-vitamin, D-vitamin, diéta, fogyókúra, gomba, ideális testsúly, immunitás, koleszterin, rák, rák megelőzése, szelén, szív és érrendszer, T-sejtek, vegán
A gomba az élelmiszerek világában zöldségként szerepel, de technikailag nem növény. Pedig a gomba számos fontos tápanyagot tartalmaz és része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a különféle zöldségek és gyümölcsök biztosítják számunkra. Sok esetben a színtelen növényekből a tápanyag is hiányzik, de a fehér színű, ehető gombáknál ez ellentétesnek bizonyult.
Vizsgáljuk hát meg a gombák esetleges egészségügyi előnyeit, hogyan építhetjük be jobban a táplálékainkba a gombákat. De nem szabad elfelejteni, hogy a gombafogyasztás komoly egészségügyi kockázatot is jelent, hiszen nem minden kis tönkös a barátunk!
Miben segítenek?
A gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása szorosan összefügg számos egészségügyi kockázatot jelentő tényező csökkentésével. Ez alól a gombák sem kivételek. Fogyasztásukkal csökkenthetjük az elhízást és az ezzel járó cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Támogatjuk továbbá az arcbőr és a haj egészségét.
Daganatos megbetegedések
Segít a rák megelőzésében a gombafogyasztás, hiszen antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok az anyagcsere-folyamatok során képződő szabadgyököket semlegesítik, amelyek jelenlétükkel a rák kialakulásához vezethetnek.
A szelén olyan ásványi anyag, amely nem található meg a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, de gombákban igen. Szerepet játszik a máj enzim funkciójában, és segíti a rákot okozó vegyületek méregtelenítését a testben. Ezen kívül a szelén meggátolja a gyulladást és csökkenti a tumor növekedési sebességét. A gombákban a D-vitamin is kimutatták, amely hozzájárulva a sejtnövekedési ciklus szabályozásához, gátolja a rákos sejtek növekedését.
Cukorbetegség
Tanulmányok kimutatták, hogy az 1-es típusú cukorbetegek, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak, alacsonyabb vércukorszintet mutatnak, és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek javulhat a vércukorszintjük, a lipidek és az inzulin szintje a vérben.
Szív- és érrendszer
A gomba rostjaiban lévő kálium és C-vitamin mind hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez. A kálium és a nátrium a szervezetben együttműködnek a vérnyomás szabályozásában. A magas káliumtartalmú és alacsony nátriumtartalmú gombák fogyasztása csökkenti a vérnyomást és csökkenti a magas vérnyomás okozta szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
A shiitake gomba szárának rostjai különösen jó forrásai a béta-glükánoknak. Melyből napi 3 gramm béta-glükán bevitele 5%-al csökkentheti a vér koleszterinszintjét.
Immunitás
Az immunrendszer támogatásában is fontos szerepet játszik a gombák magas szeléntartalma, hiszen a szelén a gyulladásos T-sejtek termelésének stimulálásával javítja a fertőzésre adott immunválaszt. A gombák sejtfalaiban található béta-glükán stimulálja az immunrendszert a rákos sejtek leküzdésére és a tumorok kialakulásának megakadályozására.
Ideális testsúly
Gombák fogyasztásával az ideális súly megtartása is könnyebb, hiszen természetes nyersrostjai segítik az emésztést. Az emésztőrendszerünk a gombák sejtfalát, a kitint nem képes megemészteni, így növeli a jóllakottságot és a teltségérzetet, csökkenti az étvágyat. A gombáknak alacsony a kalóriatartalmuk, így remek résztvevői lehetnek a diétáknak.
Vitaminok és ásványi anyagok
A gomba gazdag B-vitaminokban, mint a riboflavin, a folát, a tiamin, a pantoténsav és a niacin. A B-vitaminok számos létfontosságú folyamatokban vesznek részt a szervezetben és segítenek a vörösvérsejtek kialakulásában.
A gombák fogyasztása segíti a vegán étrendben a D-vitamin pótlását. Általában a tejtermékek a D-vitamin forrásai, de a vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati terméket, így a gombák jó alternatívát nyújthatnak ennek a fontos vitaminnak. A vegán étrendben nehéz megfelelő mennyiséget bevinni egyéb ásványi anyagokból - például szelén, kálium, réz, vas és foszfor – amelyre szintén remek megoldás a gombafogyasztás.
Forrás: medicalnewstoday.com
Milyen problémák esetén ajánlott a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya egy speciális ruhadarab, amely a lábakon és a lábfejeken kifejtett nyomás segítségével javítja a vérkeringést, és megelőzi a visszerek kialakulását. Különböző erősségű nyomást fejt ki, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Gyógyászati segédeszközként hasznos, és különösen hasznos krónikus vénás elégtelenség, visszér, nyiroködéma, valamint trombózis megelőzésében.
Lupusz, a rejtőzködő betegség

Aki nézett az elmúlt 10-15 évben tévéműsort, annak nem lesz ismeretlen a lupusz szó hangzása, de valóban tudjuk, hogy mi is az?!
A nyirokrendszer egészséges működésének alappillérei

A nyirokrendszer egy létfontosságú szervezetünkben működő tisztító és szűrő rendszer, amely segít eltávolítani a sejtek anyagcsere során keletkező méreganyagokat, és támogatja az immunrendszer működését. A nyirokerek hálózatán keresztül kering a nyirokfolyadék, melyet a nyirokcsomók szűrnek meg, így akadályozva meg a kórokozók és salakanyagok szétterjedését.
Soha nem látott magasságokban a virtuális valóság

A virtuális valóság (VR), mint szórakoztatási forma alig pár éves múltra tekint vissza, mégis rengeteget fejlődött. A fejlesztések jelenleg a harmadik generációnál tartanak, amely már képes az emberi test szinte minden mozgását egy közös térben érzékelni. Írásomat többek között az inspirálta, hogy nemrégiben lehetőségem volt kipróbálni a VR technológiát és több játékkal is játszhattam. Az alábbi cikkben egyfajta áttekintést kaphatunk arról, hogy jelenleg hol tart az említett „tudomány” és hogyan jutott idáig.
Mindenkinek kell egy hobbi, ami önbizalmat ad

A magabiztosság nem velünk született adottság, sokkal inkább egy olyan készség, amelyet az élet során fejleszthetünk. Egy meglepően hatékony és gyakran alábecsült módszer erre a rendszeres hobbi gyakorlása. Legyen szó festésről, futásról, túrázásról vagy kertészkedésről, a szenvedéllyel űzött szabadidős tevékenységek nemcsak örömet nyújtanak, hanem hosszú távon hozzájárulnak önmagunk jobb megismeréséhez és önértékelésünk növeléséhez is.