Menü

Segítségért kiált a hajunk a hidegben!

Közelegnek az ünnepek és ilyenkor a nagy rohanásban elfelejtünk magunkról gondoskodni. Feledésbe merül, hogy a hajunk is megsínyli a hideg időt, és gondot kell fordítanunk az ápolására. Néhány jótanács, hogy miként védjük hajunkat a téli időszakban.

A tél eljövetelével eszünkbe juthat, amikor kisebb harcot vívtunk édesanyánkkal a sapkahasználat ügyében. Ő volt az, aki minden reggel elmondta, hogy iskolába menet húzzunk sapkát, mert megfázhat a fejünk. Mi meg természetesen csak addig voltunk hajlandóak a sapkát viselni, míg anyukánk szeme előtt voltunk, majd ezt követően egy határozott mozdulattal a táskánkba rejtettük azt.

Pedig olykor igen hasznos is lehet egy sapka, sál vagy kapucni használata. Nem jó, ha nagy hőingadozásnak tesszük ki a hajunkat vagy akár a fejbőrünket, hiszen akkor könnyen kiszáradhat, rugalmasságát elveszítheti, illetve hajhullást is eredményezhet, mindezek mellett pedig hamar korpásodhat a fejbőrünk - ezt nevezik a fej megfázásának. Ezen ruhadarabok viselése a széltől is megóvhatja a frizuránkat, hiszen az is károsan hathat a haj épségére.

Nagyon fontos még az is, hogy használjunk hidratáró hajpakolást, hajbalzsamot, amely visszaadhatja hajunk nedvességtartamát és megóvja a hajvégeket a töredezettségtől. Viszont óvatosan bánjunk a hajvasalóval! Ha éppen hazaértünk elázott vagy hideg hajjal, akkor ne essünk egyből neki hajvasalóval, inkább várjuk meg, míg felveszi a szobahőmérsékletét. Ennek a fordítottja is igaz: ne akarjunk frissen vasalt hajjal elindulni otthonról. Várjunk pár percet, míg a hajunk lehül, csak aztán induljunk a dolgunkra.

A táplálkozásunk is nagyban befolyásolja hajunk egészségét, minőségét és szépségét. A helyes és egészséges táplálkozás az év bármelyik szakaszában fontos, de a téli időszakban kifejezetten figyelnünk kell rá, hiszen kevesebb ásványi anyaghoz és vitaminhoz jut ilyenkor a szervezetünk. Ezeket zöldség és gyümölcs fogyasztásával tudjuk pótolni. Ezzel nem csak az immunrendszerünket erősítjük, hanem a hajunkat is. A víz-bevitelünkre is oda kell figyelni, hiszen ezzel is hozzájárulunk a hajunk egészségéhez. Egy szó mint száz, igyunk eleget, de ez természetes vízre értendő.

Ha mindezekre gondot, időt és figyelmet fordítunk, hajunk egészséges és szép lesz. Akár még a növekedésében is serkenthetjük csodaszerek nélkül. A festett haj még több odafigyelést igényel, hiszen az is roncsolja a hajat.

Természetesen a nők nagy problémája a téli időszakban, hogy az elkészült gyönyörű frizura a sapka alatt összenyomódhat, tönkremehet. Ez hátrány, viszont az egészség mindennél fontosabb! Ilyenkor visszagondolva édesanyánkra, nem is mondott akkor olyan nagy butaságot, mikor nagy könyörgések árán ránk adta a sapkát.

Írta: Kohajda Wentholin Loretta

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.