A legjobb diéta: fagyizhatunk!
- Dátum: 2018.08.29., 07:24
- Martinka Dia
- Martinka Dia
- alakbarát, barack, citromos, csokoládé, cukkini, cukor, cukormentes, cukrászda, diéta, dobozos, ebéd, édes, édesítőszer, eperfagyi, étel, étrend, fagyaszt, fagyasztó, fagyi, fagyizó, fagylaltgép, fitt, fogyókúra, főz, gyömbér, gyümölcs, ínyenc, jegeskávé, kalória, kalóriaszegény, kényeztetés, mélyhűtő, mélyhűtő., rostdús, salátalevél, shake, süti, szakember, szigorú, táplálkozás, tej, tejszín, turmix, túrófagyi, zsír
Sosem szerettem (és nem is bírtam néhány óránál tovább) az önsanyargató diétákat, a káposztalevest egész nap, vagy a két főtt tojást ebédre, sem a "rágcsáljunk egész nap két salátalevelet" címszóval indított étrendeket. Alkalmatlan voltam az olyan diétákra is, ahol grammra be kellett (volna) tartani mit, mikor és mennyit eszem. Nem vagyok ebben szabály követő, mindent fel tudok rúgni, ami feketén-fehéren le van írva és képtelen vagyok azt enni, amit mások megszabnak. Ha nem főtt tojást, hanem valami más ételt kívánok, akkor nem fog lecsúszni a tojásos étel. Azt hiszem nem is nekem való semmiféle megírt fogyókúrázós menü és bekeretezett étrend sincs a hűtőmön. Egy táplálkozási szakember is dobna egy hátast, ha a precízen megírt étrendjét két perc alatt tolnám félre. A shaket és étkezést helyettesítő turmixokat szeretem, de meg szoktam kérdezni, hogy "evés előtt vagy után kell inni?" mert azt, hogy egy pohár itallal lakjak jól, azt ugye senki nem gondolhatja komolyan... Az ivás és az evés nálam nem ugyanaz. Szeretek rágni. Szeretek enni. Egy ismerősöm azt mondta a minap: "a léleknek is kell kényeztetés".
A diétáimban szeretem, és pont ezt szeretem, hogy azt ehetek, amit kívánok, csak diétás módon elkészítve, az alapanyagok cseréjével, némi zsír-és kalóriacsökkentés után. Ez pedig nem nehéz. Mivel ebben a legnagyobb nyári kánikulában épp a fagyit kívánom, - de borzasztóan- , akkor legyen fagyi az uzsonna, vagy a vacsora. Miért ne? Ha nem otthon tartózkodunk, akkor is számtalan helyen kapható ma már cukormentes fagyi, évek óta tapasztalom, hogy míg 3 éve nevettek a kérdésen, ma már egyből mutatják a diabetikus fagyi tartályt a fagyizókban, s sorolják a cukormentes ízeket, boldogság! Boltban is kaphatóak dobozos diétás hűsítő édességek de elkészíthetőek otthon is gyorsan a fagyi csodák, nekem nincs fagylaltgépem és nem is fontos, hogy legyen, anélkül is lehet igazi fagyink!
Jöhetnek receptek?
A saját kreálmányaimmal kezdem: citromos túrófagyi! Zsírszegény krémes túró kell hozzá, pár evőkanál natúr joghurt vagy tejszín, citromlé és kevés citromhéj, egy adag vaníliás proteinpor, ha használunk ilyet (vagy helyette őrölt vanília, illetve vaníliaaroma), pici természetes édesítő és már mehet is a fagyasztóba. Időnként át kell keverni és már nincs is szükség fagyi gépre. Ez igazán alakbarát, fitt fagyi!

A vaníliafagyi a fiaim kedvence! Sütik mellé vagy jegeskávéba is tálalható. A vaníliafagylalthoz 20-25 dkg cukornak megfelelő mennyiségű édesítőszer szükséges, 6 tojás sárgája, 5 dl zsíros tej, 2 dl cukormentes habtejszín, valamint őrölt vanília, vagy vaníliarúd. Kikeverjük az édesítőt a tojások sárgájával, és a vaníliával. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt és egy kis vaníliát, majd közepes lángon, állandó keverés mellett felforraljuk. Ha forrni kezd, vegyük le a tűzről és gyakran átkevergetve hagyjuk kihűlni. Ha csomósodik, használjunk turmixgépet nyugodtan. Nekem nincs fagyi gépem, így fagyasztóba tettem, s 25-30 percenként átkevertem. A fagyit meleg vízbe mártott, alaposan lecsöpögtetett kanállal adagolhatjuk.
Eperfagyira két variációval is készültem. A finomabb a tejszínes eperfagyi, melyhez epret pépesítünk, édesítjük természetes édesítőszerrel, felvert tejszínhabbal keverjük el, majd fagyasztóba tesszük. Kalóriaszegényebb és rostdúsabb eperfagyi készülhet tejszín helyett krémes natúr joghurt és édesítő felhasználásával, kevés útifű maghéj hozzáadásával. Utóbbi igazán diétás nasi!

A gyömbéres sárgabarackfagylalt igazi kényeztetés! Természetes édesítőt használjunk ízlés szerint, 1 citromot, 3-4 cm gyömbért, 3 dl cukrozatlan habtejszínt, 2 dl (sűrű) natúr joghurtot, és 20 dkg sárgabarackot. A barackot hámozzuk meg, magozzuk ki. Turmixgépben keverjük simára, édesítsük, adjunk hozzá citromlevet és frissen reszelt gyömbért. A joghurtot is édesítsük, a tejszínt verjük habbá, majd keverjük össze a tejszínt és a joghurtot. A krémbe adagoljuk kanállal a barackos masszát, villával keverjük bele óvatosan, ezután tegyük mélyhűtőbe.
Végül az igazán ínyenceknek és a legszigorúbb diétát és legalacsonyabb kalóriát megcélzó vasakaratú társaimnak súgom meg, hogy egyszer készítettem cukkinis csokoládéfagylaltot is. Nem ment el az eszem, csak mivel tudtam, hogy a cukkinis-csokis süti milyen finom lett, így a fagyira is kíváncsi voltam. Csokoládéfagyi rendhagyó módon: A cukkinit megpároljuk, majd pürésítjük és hozzáadjuk a zsírszegény kakaóport, kevés természetes édesítőt és egy púpozott teáskanál útifű maghéjat. Pár órára fagyasztóba tesszük és időnként átkeverjük. Ez nem a legkrémesebb csokoládéfagylalt, de kétségtelenül a legdiétásabb.
Aki igazán krémes csoki csodára vágyik, ő készítse elő és mérje ki a következő hozzávalókat:
4 dl cukrozatlan habtejszín, 2 dl tej, 15-20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor, csipet só, 1 teáskanál vanília kivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja, 4 teáskanál kukoricakeményítő, 2 evőkanál hideg víz.

A tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk, majd miután lehúztuk a tűzről, hozzáadjuk a csokoládét és a kakaóport. Hozzákeverjük a sót és a vanília kivonatot, vagy a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Közepes láng felett 5 percig még főzzük, majd ha besűrűsödött, hagyjuk kihűlni. Mélyhűtőben fagyasszuk ki
Akár nyaral valaki, akár a munkából ér haza fáradtan és izzadtan, a legjobb, amit el tudok képzelni egy kehely hűsítő fagyi, legyen az házi, vagy bolti, netán cukrászdai. Kanalazzuk akár egy elegáns fagylaltozóban ízlésesen tálalva, vagy rövidnadrágban a kanapénkon néhány szem gyümölcs kíséretében, esetleg jeges turmixunkba, jeges kávénkba keverve a teraszunkon. Nekem bárhol és bármikor jöhet. A nyári szünetben egymás agyára menő gyerekeim rekordidő alatt csendesednek el, fogadnak szót és kötnek békét egymással bármikor ha előveszem a fagyis kanalamat és a poharakat. Kell ennél több?
szerző és fotók: Martinka Dia
Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?
A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.
Miért lehetünk hálásak az év végén?
Ahogy bekúszik a tél a mindennapokba, és a karácsonyi fények lassan visszaverik a sötétséget, érdemes megállni egy pillanatra. Nem kell nagy szavakat pufogtatni, csak végig gondolni, hogy mi az, amiért idén tényleg köszönettel tartozunk. Emellett fontos látnunk azt, hogy hogyan tudjuk úgy lezárni az évet, hogy legyen benne lélek, tartás és egy kis remény a jövőre nézve.
A nemet mondás művészete: készség, amely tanulható és fejleszthető
A nemet mondás sokak számára az egyik legnehezebb kommunikációs feladat, pedig alapvető készségről van szó, amely közvetlen hatással van a mentális jóllétre, a kapcsolatok minőségére és a mindennapi teljesítményre. Sokan azért nem tudnak nemet mondani, mert félnek a másik fél csalódottságától, elutasításától vagy konfliktustól.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?