Menü

Létezik őszi depresszió!

Szeretjük a nyarat, a szabadságot, a strandolást és a vízparti élményeket, a hosszú nappalokat, a késő esti kin léteket, esti grillezéseket a barátokkal, az utazásokat, motorozást, közös biciklizést a családdal és még sorolhatnám. A fiaim természetesen szeretik a nyári szünetet, hogy nem kell suliba, oviba menni. Aztán beköszönt az ősz, a szeptember, az iskolakezdés és az ezzel járó "anyagi csőd", a nappalok rövidülnek, a levelek lehullanak, az öltözködés ismét nehézkessé válik, hiszen a hűvös reggeleket a délutáni kánikulai melegek követik, bizony egy nyár eltelt, az ősz már itt és mivel az idő repül, lassan beköszöntenek a fagyokkal a télies napok is. Néhányan ilyenkor hajlamosak belesüppedni egyfajta őszi depresszióba. A jelenség létezik, de hogyan tehetünk ellene?

Először is minden évszakot lehet szeretni. Az ősz köztudottan tele van új eseményekkel: kezdődik az iskola, visszatérünk a megszokott élethez, beiratkozunk fitneszterembe, elgondolkodunk az életmódváltáson, megjelennek az őszi kedvelt zöldségeink, sütőtöklevest készítünk, színes leveleket gyűjtünk. Hagyjuk magunk mögött a negatív érzéseket! Gondoljunk arra, hogy az ősz az újévhez hasonlóan lehet valami új kezdete is, változtathatunk bizonyos szokásainkon, kereshetünk új hobbikat, beiratkozhatunk nyelvtanfolyamra.

Anyukaként néha nem bánom, ha a hosszú nyár után a két unatkozó gyerkőcöm már nem engem vagy a nagyszülőket nyúzza és nem otthon unatkozik, hanem a saját korosztályaikkal élvezhetik újra a közösségi életet az oviban, suliban. Alakíts ki ősszel egy új napirendet, vegyél fel új szokásokat, menj el reggelente kocogni, vagy bicajozz esténként. Tervezz őszi programokat, de tegyél arról is, hogy legyen időd magadra is, eljuss kozmetikushoz, fodrászhoz, alakítsatok ki pároddal szabad estéket.

Ezek a pillanatok engem mindig eltöltenek, már a megtervezése is feldob sokszor, a változatosság és a kikapcsolódás pedig és ellátnak új energiákkal, hogy utána újra megtaláld a motivációdat a hétköznapokban. Ősszel ideje felturbózni a vitaminraktárakat, a D vitamin nagyon fontos, szedjünk omega 3-at, B vitamint, a hideg közeledtével C vitamint, immunerősítő étrendkiegészítőket. Ha sportolunk igyunk magnéziumot, multivitamint, fontos a vas, a cink, pajzsmirigybetegként ilyenkor szedek szelént kúraszerűen. Ha a bőrünket megviseli az ősz, vagy hullik a hajunk, szedjünk bőrre-hajra megfelelő vitaminokat, érdemes megismerni a kollagént, kipróbálni új vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket. Igyunk zöldségleveket, fogyasszunk idénygyümölcsöket, keverjünk össze magunknak egy turmixot, kezdjünk újra vagy először sportolni, mozogni.

Frissítsük fel a ruhatárat, ha tehetjük tervezzük meg az őszi és a téli utazásokat, programokat, foglaljunk le egy-egy nyárvégi akciós pihenést valahol. Ha vannak az utóbbi időben meg nem valósított terveid, elhanyagolt tevékenységeid, akkor most bátran vedd elő őket, vagy újíts rajtuk, kezdj bele új dolgokba és fokozatosan próbálkozz meg az életmódváltással, sportolással. A fokozatosság elvét betartva kitartóbbak leszünk, s új célokkal sokkal könnyebb lesz az őszi lehangoltsággal való megbirkózás is.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.