Menü

A sírás biológiája – 1. rész

A kontrollálhatatlan sírás elszomorító, kényelmetlen, zavaró és kimerítő lehet. Megkönnyebbülést érhetünk el azonban, ha megértjük, mi okozza, és megtanuljuk, hogyan lehet kordában tartani. Néha az ember akkor is sír, ha nem akar, és miközben nagyon fontos megértenünk, hogy a sírásban semmi rossz nincs, léteznek módszerek is, amelyek segítenek kontrollálni, illetve megelőzni a sírást. Meg kell említenünk, hogy a sírás egy mélyebben gyökerező probléma jele is lehet. Ilyen esetekben érdemes lehet szakorvoshoz fordulni.

Léteznek mindenki által ismert, általános, írással kapcsolatos tények, mégpedig:

Néhány ember alig tud, vagy nem tud sírni, még nagyon szomorú esetekben sem, míg másokat apró dolgok is sírásra késztethetnek.

A sírásra nincs specifikus gyógyír.

A sírás számos helyzetben normális válasznak tekinthető.

A kezelések segítenek, főleg, ha az adott személy hangulatzavarral küzd.

A sírásnak is vannak típusai?

Az ember biológiai értelemben a könnyeknek háromféle típusát tudja „előállítani”. Mindhárom típus külön céllal keletkezik.

Bazális könnyek: ezek teszik lehetővé, hogy a szem ne száradjon ki, tehát ott állandóan jelen van. Az ember naponta nagyjából 140-280 gramm bazális könnyet termel.

Reflexkönnyek: feladatuk a szem védelme. Ha füst, por vagy bármilyen irritáció éri a szemünket, a szaruhártyában lévő idegek üzennek az agynak, amely beindítja a reflexkönnyek termelését.

Érzelmi/emocionális könnyek: ha elérzékenyülünk, a nagyagy (=cerebrum, az agy elülső része) rögzíti az érzést, és egy specifikus hormon termelését indítja be, ami előidézi az emocionális könnyek megjelenését.

Miből áll a könny?

A könny négy fő összetevővel rendelkezik, ezek a következők: víz, fehérje, nyálka és olaj. A könny típusától függően annak összetétele is változik. A bazális könny például 98%-ban vizet tartalmaz, míg az „érzelmi” könnyek számos különböző fehérjét, hormont és különböző kémiai anyagokat is tartalmaznak.

Mennyi az annyi? – Amikor túl sok a sírás

Tulajdonképpen nincs írott szabály arra, hogy milyen mennyiségű sírást nevezhetünk túl soknak. Függ attól, hogy milyen érzelmi szinten vagyunk éppen, és attól is, hogy a sírással való megküzdésünk milyen mértékben befolyásolja a mindennapi tevékenységeinket, a kapcsolatainkat és hétköznapjaink egyéb állomásait.

A sírás normális, még akkor is, ha számos okunk adódik rá. Milyen okok válthatják ki leggyakrabban? Frusztráció, félelem, rossz hír, hiány, empátia, szomorú emlékek, harag, sokk, egy kapcsolat felbomlása, boldogság, túlterheltség. A sírás nem a gyengeség jele. A sírás egy olyan automatikus folyamat, amely megkönnyebbülést hozhat, és amelynek kordában tartására cikkösszeállításunk következő részében választ kaphatnak.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.