Menü

Az vagy, amit megeszel

Talán ismerős a mondás: „Az vagy, amit megeszel”, de tudtátok-e, hogy az étel, amit elfogyasztunk, befolyásolhatja a memóriánkat?

Auriel Willette és kutatócsoportja az Iowai Egyetemen egy „jóllakottsági” hormont derítettek fel, amely, ha nagyobb mennyiségben van jelen, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét. A kutatók egy erre a szakterületre specializált adatbázisban fellelhető adatokat felhasználva a kolecisztokinin (röviden CCK) nevű jóllakottsági hormont vizsgálták 287 ember esetében. A CCK a vékonybélben és az agyban is megtalálható. A vékonybélben a zsírok és a fehérjék felszívódásáért felelős, míg az agyon belül pontosabban a hippokampuszban helyezkedik el, amely az agy memóriaformáló régiója.

A kutatások során úgy találták, hogy a magasabb CCK szinttel rendelkezők esélye arra, hogy egy enyhe kognitív romlás alakuljon ki náluk (amelyet az Alzheimer-kór előfutárának tartanak) 65%-kal csökken.

Miért a CCK?

Alexandra Plagman vezető szerző azt nyilatkozta, azért a CCK-t választották, mert ez az a hormon, amely nagy mennyiségben kifejeződik a memóriaformálás során. A kutatócsoport tagjai látni szerették volna, van-e összefüggés a CCK szintje, valamint a memória és a hippokampuszban lévő szürkeállomány, plusz egyéb fontos területek között.

Megvizsgálták a p-tau és a tau fehérjéket is, amelyekről úgy vélték, toxikusak az agyra, hogy lássák, hatással vannak-e a CCK-ra és a memóriára. Az az eredmény született, hogy a tau fehérje szintjének növekedésével a magasabb CCK szint már nem volt összefüggésbe hozható a memória romlásával.

A kutatók azt remélik, hogy ezekkel az eredményekkel másokat is ösztönözni tudnak, hogy a táplálkozás összetevőinek megválasztására is figyeljenek, ne csak a bevitt kalóriamennyiséget nézzék.

Forrás: www.sciencedaily.com

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában

A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.

A bőrviszketés fiziológiája és okai

A viszketés a bőrben lévő idegvégződések ingerlése révén jön létre, amelyek a gerincvelőn keresztül az agyba továbbítják a jelet. A kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók: a bőrbetegségekre és a szisztémás (belgyógyászati) betegségekre.

Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?

A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.

Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt

Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.