Stagnál a fogyás! Mit tehetünk ellene?
- Dátum: 2019.04.11., 08:21
- étkezés, fittség, fogyás, izomzat, kalória, mozgás, stagnálás, szervezet, tápanyag, túledzés
A szervezet hozzászokott a kevesebb kalóriához
Ha fogyni akarunk, elkerülhetetlen, hogy több energiát használjunk fel, mint amennyit magunkhoz veszünk. (Kevesebbet együnk és/vagy többet mozogjunk!) Mivel szervezetünk egy nagyon okosan összerakott "gépezet"), ha kevesebb energiát viszünk be, válaszként kevesebb energiát fog felhasználni. Noha a hosszú távú túlélés szempontjából ez előnyös, a fogyás vonatkozásában nekünk most hátrányt jelent! Szervezetünk alkalmazkodott a kevesebb mennyiséghez, a fogyás megállt. Úgy vagyunk programozva, hogy a fogyás nagyon nehéz legyen. Ennek hátterében egy leptin nevű hormon áll, melynek megismerése és irányítása szó szerint a fogyásod sikerét jelentheti. A leptin egy "fő" zsírégető hormon, amely minden más zsírégető hormont irányít, s kontrollálja a szervezet teljes zsírégető képességét. [A leptin a leptos görög szóból ered, melynek jelentése "sovány".] Amikor elkezdesz fogyókúrázni és lecsökkented a kalóriabevitelt, testedben a leptin-szint leesik, a szervezet zsírégető képessége pedig drasztikusan lecsökken.

Lecsökkent az izomzat
Amikor valaki elkezd a megszokottnál kevesebbet enni, szervezete az izomzatot is energiaforrásnak tekinti (az izmokban lévő fehérjéket), s a zsír mellett azt is elkezdi elégetni. Mivel szervezetünk először a kevésbé fontos területekről fogja a fehérjéket felhasználni (nem a vázizomzatból), az izomzat csökkenése kezdetben kívülről még nem észlelhető. Itt fontos megérteni, hogy az izom - még nyugalmi állapotban is - ötször több kalóriát éget el, mint a zsír. Vagyis, az izomzat csökkenésével automatikusan lecsökken az anyagcsere is, s a fogyás ismét megreked. Megoldás 1: Az első pontban leírtak szerint csak fokozatosan csökkentsd a kalóriabevitelt, és egészséges étrenddel biztosítsd, hogy a szervezeted hozzájusson minden szükséges összetevőhöz, beleértve a fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is! Olyan mozgásformát válassz, amely gyorsítja a zsírégetést, és egyben építi az izomzatot is!
Egy új mozgás elkezdése mindig nagyobb kihívást jelent, így kezdetben több energiát használunk fel, s látványosabb lesz a fogyás is. A kondíció javulásával azonban a szervezet hozzászokik egy bizonyos fajta mozgáshoz, s ezt követően már kevesebb energiával is végre tudja hajtani ugyanazt a mozgássort.
Túledzés
Egy idő után a szervezet a túledzést úgy kompenzálja, hogy lecsökkenti a nap többi részében felhasznált energia mennyiségét. Vagyis, összességében - noha sokat edzettél - kevesebb kalóriát fogsz elégetni. Lazíts egy kicsit! Ha azt érzed, hogy túlerőltetted magad, pihenj egy-két napot, vagy csinálj valami enyhébb, könnyebb mozgást, mint pl. séta vagy nyújtás.
Mi van akkor, ha lelassul az anyagcseréd?

Ez a műszaki hiba, minden diéta és az öregedésed kísérőjelensége lehet. A tested nem akarja elengedni a gondosan összegyűjtögetett feleslegét, így védekezik a Te karcsúsító szándékaid ellen! 30 éves korod után folyamatosan lassul az alapanyagcseréd, és a lassulás megállíthatatlan.
Nézd meg, mit eszel!
Bár úgy hisszük, hogy keményen diétázunk, mégis vannak olyan apró csapdák, melyeket nem veszünk észre. Csak egy csepp ebből, egy kanálnyi abból, egy kistányérnyi még valami másból és máris sokkal több kalóriát az étrendünk, mint azt gondolnánk. Már egy komolyabb görbe este alkoholfogyasztásának kalóriatartalma miatt is megtorpanhat a fogyás. Hogy ne érjen bennünket meglepetés, végső mentsvárként vezessünk étkezési naplót, amelyben pontosan vezetjük, mit és mikor ettünk.
Legyél büszke arra, amit már elértél. Kerülj újra kapcsolatba önmagaddal. Gyakorold, milyen az, ha a boldogságodat nem egy távoli cél eléréséhez kötöd és, hogy milyen kiegyensúlyozottan, a jelenben élni.
Udvari Fanni
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Miért fordul egyre több sportoló a jógához?
A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.