Menü

Vidd vissza azt a kávéscsészét…

Akár a mostantól aktuális nyári szezonális munkákról, akár főállás kereséséről beszélünk, mindenképp fontos, hogy – egy jó önéletrajz után - az állásinterjún is a lehető legkedvezőbb benyomást keltsd. Meg kell róla győznöd a felvételiztetőket, hogy érdemes téged választaniuk, és te vagy a megfelelő emberük az állásra! Egy felvételi elbeszélgetésen nagyon sok minden számít! Az sem mindegy, hogy iszod a kávét…

Egy állásinterjún mindenféle módszert bevetnek a jelentkezők azért, hogy a legjobb oldalukat mutassák és övék legyen a vágyott munka. Valószínűleg akkor kelted a legjobb benyomást, ha önmagadat adod, nem érdemes megtanult szerepeket játszani, betanult szövegeket előadni, hiszen nem leszünk hitelesek. Nagyon fontos, hogy mosolyogjunk, jókedvűek legyünk, hiszen a mosoly olyan pályázó benyomását kelti, akivel öröm együtt dolgozni, nem stresszes, nem ideges.

Érdemes az állásajánlatra úgy készülni, hogy otthon összeállítunk egy vázlatot a fejünkben arról, hogy mit emelünk ki a tanulmányainkból, a szakmai tapasztalatunkból és a személyes kompetenciáinkból. A motiváció kérdéskörre frappáns válasszal álljunk elő, a cégeknek olyan emberre van szükségük, aki hosszú távon kitart, a megfelelő motiváció kulcsfontosságú a munkaerő kiválasztásakor. Legyen a zsebünkben kerek indokunk, megfelelő motivációnk, mert ez (is) egy fontos ütőkártya.

Majdnem elfelejtettem, pedig kezdhettem volna azzal is, hogy mindenképp tájékozódj a cégről, a felvételi interjú előtt. Keresd meg a cég weboldalát és gyűjts információkat: mi a fő profilja, mikor alapították, ki az ügyvezető, s melyek a legismertebb termékei.

A bér kérdése kicsit kellemetlennek tűnhet, kínos kérdés, pedig nem kell álszentnek lenni, a fizetési igény kérdése pedig (jó esetben) egészen biztosan felmerül majd az elbeszélgetésen. A cégek szeretik, ha először az álláskereső teríti ki a lapjait és ő mond konkrét számokat. Érdemes utánajárni és utánanézni az adott beosztással járó bér aktuális összegének és egy megközelítőleges nagyságrendet kimondani. Olyan számot mondj, ami a vágyott bérnél egy picit - körülbelül 10-20 százalékkal - magasabb.

Nem említettem, mert alapdolog, hogy egy percet sem késünk, megfelelő öltözékben érkezünk és nálunk vannak személyes irataink, okmányaink. Nem rágózunk és lenémítjuk a mobiltelefonunkat. Ha ezen feltételek valamelyike esetleg nem teljesül, az nagyon rossz bemutatkozás és bukhat a mutatvány.

Egyébként lehet, hogy a siker olyan tényezőkön múlik, melyre nem is gondolnál. Egy ausztrál cég furcsa módon tesztelte a leendő dolgozóit - olvastam ma a világhálón. Kávéval kínálta őket, majd arra volt kíváncsi, a pályázók közül hányan ajánlották fel azt az udvarias gesztust, hogy visszaviszik a kávéscsészét a konyhába. „Fejlesztheted a készségeidet, bővítheted a tudásodat, de a hozzáállásodról a kávéscsészeteszt árulkodik” – közölte a cég vezetője. Nos, a következő állásinterjún mindenesetre ajánld fel, hogy visszaviszed a kávéscsészéd! Lehet, hogy tényleg ezen múlik. Sok sikert!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?