Menü

Tippek, hogy csökkentsd a műanyag hulladékok mennyiségét

Sokat beszélünk róla, mi is gyakran felkaroljuk a témát. Íme ezúttal a műanyagmentes július világmozgalom apropóján egy konkrét lista azoknak akik motiváltak a műanyag hulladék lábnyomuk csökkentésében. Minden adott a nemes küldetéshez. A szájber világ fenegyerekei mindent megtalálnak a www.lessplastic.co.uk honlapon. Jöjjön az óceánok és a általában a Föld felszín hulladékszintjének csökkentésének a mikéntje:

1. Vigyél magaddal bevásárlószatyrot!

Manapság, már mindenhol feláras a szatyor. Mint mindig most is mindenki jól jár ha előre gondolkodunk és tudatos vásárlók leszünk.

2. Használj újratölthető vizespalackot!

Egyszerre egyszerű és nagyszerű tanács. Sokkal olcsóbb megoldás és nagyon látványos ahogy elhagyjuk a fél literes palackok halmazát.

3. Vidd magaddal a saját bögréd!

Hála isten már roppant sok automatánál lehet a saját bögrés megoldást választani. De messze még az ideális állapot. Próbáljuk meg legalább a cégünkön, munkahelyünkön belül elkerülni az eldobható poharak ördögi körét.

4. Csomagold az ebédedet újrahasználható tárolóba!

Manapság már a műanyag ételtárolók filléres termékek. Érdemes rá beruházni.

5. Mondj nemet az eldobható eszközökre!

Pár év és betiltják az EU-ba az eldobható evőeszközöket. Addig is igenis tehettünk azért, hogy velünk már hamarabb elkezdődjön a szemléletváltás.

6. Hagyd el a műanyag szatyrok használatát!

A vászonszatyrok jó szolgálatot tesznek. Sok egyéb strapabíró megoldást találhattunk.

7. Kerüld a gyorséttermeket!

Habár a helyzet javul, de még mindig a gyorséttermek a hulladéktermelés mekkái. Az egészségünk is meg fogja köszöni, ha limitáljuk a jelenlétünk bennük.

8.Üvegedényben tárold a maradékot!

A tárolás mindig sarkalatos pont a következetes fogyasztásban. Adjuk egy esélyt a sokat kibíró üvegedényeknek.

9.Oszd meg ezeket a tippeket a barátaiddal!

Több szem nem csak többet lát, hanem többet is tud befogadni. Igenis mindenki tehet azért, hogy változzon a helyzet. A bolygónk terhelése igenis csökkenthető.

Ha nem kelnék korábban…

Az emberek többsége nem szereti a hétköznap reggeleket. Az okok nyilván világosak, természetesen érthető, miért nem kedvelt napszak például egy hétfő reggel, pedig a reggelek egészen különlegesek…

Költözési depresszió

A költözés nemcsak egy új otthon létrejöttét jelenti, hanem a régi elvesztését is. El kell szakadni a hely hangulatától, emlékeitől, és ez sokakban negatív érzelmeket kelt. Ezeket pedig nehezebb leküzdeniük, mint gondolnánk.

Milyen sportot válasszak gyermekemnek?

Részben már érintettük ezt a témakört: Milyen sportot is válasszunk gyermekünknek? A kérdés különösen aktuális azokban a Nagy Sportágválasztó árnyékában. Mit sportoljon a gyermek? Mik azok a fő szempontok, amiket elsősorban neki, de másodsorban a szülőknek, figyelembe kell, vagy legalábbis ildomos venni?

Pár perc és rend

Sokszor előfordul, hogy a hétköznapi rohanásban eluralkodik otthon a káosz, zsúfoltság, koszos edények, az előszoba tele pakolva, a székeken ruhák ledobálva, az ágy bevetetlen. Sokszor nincs időnk kitakarítani hétköznap, pedig mindössze pár perccel nagyobb rendet tarthatnánk, mint gondolnánk.

Okostelefon-mentes élet – létezik?

Senkinek nem mondok új információt azzal, hogy rohanó és felgyorsult világban élünk, ahol mindenki mindig elérhető és minden azonnal hozzáférhető. Minden lehetséges információ megszerezhető, amiket meg is akarunk szerezni. De mi történik akkor, ha kiesünk a rendszerből? Hogyan lehet a 21. században fiatalként okostelefon nélkül létezni?