Menü

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.

Az elmélet nem teljesen valós, inkább féligazság. Amikor alszunk anyagcserénk valóban lelassul. Túl sok energiára, vércukorszint-emelésre ilyenkor semmi szükségünk, azonban ettől még az élet nem áll meg. Szervezetünkben olyan komoly biológiai folyamatok mennek végbe, mint az egyes hormonok termelése, az anabolikus folyamatok. Ilyenkor termelődik a szomatropin, ismertebb nevén a növekedési hormon, ilyenkor épülnek be a proteinből lebontott aminosavak izomzatunkba, ízületeink anyagcseréje is nagyrészt ilyenkor működik. Mindehhez fontosak a tápanyagok. Az este folyamán is folyadékra van szükségünk, mert a testünk vízhajtó funkciói fokozottan működnek. Egyes természetgyógyászok lefekvés előtt közvetlenül fél liter vízfogyasztást is javasolnak.

Tanácsok

A napi megadott kalória értékedet ne lépd túl az esti eszegetéssel!

A vacsoránál figyelj a mennyiségre és a tápanyag arányok. A nassolás vágya általában azokra tör rá, akiknek hiányzik valamiféle “lezárás” az étkezés végéről, úgy érzik, nem töltődtek fel megfelelő mértékben energiával Figyelj rá, hogy egyenletesen elosztva étkezz a nap folyamán, ne éheztesd magad egész nap. Ez persze egyéni jellemzőktől is függhet, van, akinek napi 5-6 étkezés is kell, míg más egy reggelivel és egy vacsorával is jól érzi magát.

Ha este tudtál edzeni, akkor kiváltképpen fontos, ha nem edzel este, akkor is kell a vacsi! Sport esetén fontos, hogy feltöltsük a szénhidrát és fehérje raktárakat is, úgyhogy barna rizs és csirke vagy grillezett pulykamell, salátával belefér! Azért ne éttermi óriás tányéron!

A fehér cukrot, fehér lisztet tartalmazó ételeket tekintsd szükségtelen, üres kalóriáknak, amelyek a narancsbőr első számú okozói. Ha tisztán táplálkozol, akkor nem csak egészséges leszel, de gyönyörű lesz a bőröd is! Tehát összetett szénhidrátokat válassz az étkezéseknél és azokat is a nap első felében vidd be a szervezetedbe!

A pulyka húsa tartalmaz egy triptofán nevű aminosavat, ami segít a szervezetet átállítani az éjszakai fázisra. másfél-két órával lefekvés előtt egy kis adag pulykahús kimondottan segítheti pihenésünket. A népi orvoslás régi javaslata, hogy a rossz alvás elkerüléséért egy pohár langyos tejet kell elkortyolni, aminek tudományos alapja is van. A tej ugyanis szintén tartalmazza a triptofán nevű aminosavat, ezért a pulykához hasonlóan segíti a pihenést.

Ami az időpontot illeti, az a legjobb, ha legalább 2-3 órával lefekvés előtt eszünk utoljára. Így a szervezetünknek van ideje rendesen megemészteni az ételt, és nem alvás közben kell ezzel foglalatoskodnia, amikor inkább pihennie kellene. Ha ezt a két egyszerű szabályt betartjuk, pihentetőbb és nyugodtabb alvásra számíthatunk hosszabb távon is.

Ezért nagyon fontos, hogy találd meg a tested ritmusát és add oda neki, amit igényel.

Szerző :Udvari Fanni

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.