Menü

Pattanásos bőr ellenszerei

A pattanások akkor jelennek meg, amikor a bőr felszínén található faggyúmirigyek valamiért blokkolódnak. Ezek a mirigyek termelik a sebumot, mely felelős a bőr savköpenyének kialakításáért. Amennyiben túl nagy mennyiségű sebum termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, mely a bőrön lévő baktériumok ideális táptalaja. Emiatt a bőr könnyen be is gyulladhat és megjelenik az akne.

Citrom

Friss és szép lesz a bőröd, ha hetente egyszer (többször nem kell!) egy félbevágott citrommal átdörzsölöd. Nemcsak a pattanásokat űzi el, hanem a pattanások után maradt barnás foltokat is eltünteti.

Teafaolaj

Ez egy nagyon erős természetes gyógyír antibakteriális hatásának köszönhetően. Vigyázz, hogy olyan olajat használj, ami 100% tisztaságú. Pár cseppet hígíts fel egy kevéske vízzel, majd ebbe márts egy vattapamacsot és tedd a pattanásodra! Nagyon gyorsan leszárítja, és az illata is frissítő.

Fekete bors és aludttej

Végy egy evőkanál fekete borsot, és keverd össze aludttejjel. Kend a pattanásos területre, majd hagyd megszáradni. 5-7 perc után mosd le. Hatékony módszer a mitesszerek ellen.

Zabliszt és joghurt

Keverj össze egy tálban 2 evőkanál zablisztet, 3 evőkanál joghurtot, adj hozzá egy evőkanál citromlevet, és egy teáskanál olívaolajat. Mosd meg a kezeid, majd kend be vele az egész arcod. Hagyd hatni 5-7 percig, majd öblítsd le hideg vízzel. Kiválóan eltünteti a mitesszereket.

Paradicsomlé

Normális esetben a zsíros bőr együtt jár a pattanással. Amennyiben száraz a bőröd, és pattanások jelennek meg rajta, íme az ideális kezelés. Végy egy kevés paradicsomot és készíts belőle pürét, majd fagyaszd le (például jégkocka tartóban). Tartsd őket fagyasztóban, majd a nap folyamán többször finoman dörzsölgesd velük az arcod. Ismételd ezt minden nap, így hatékonyan küzdhetsz a pattanások ellen.

Teafilter

Áztass ki 2 tea filtert meleg vízben. A nedves filtereket nyomd kétszer-háromszor a pattanásaidra, majd hagyd őket megszáradni. Kis idő múlva öblítsd le.

Korlátozd a tejtermékek fogyasztását!

Tanulmányok igazolják, hogy a túl sok tejtermék fogyasztása gyorsítja a faggyúmirigy-termelődést. Nem mindegy tehát, hogy miből mennyit eszel vagy iszol.

Csökkentsd a cukorbevitelt!

A cukorevést korlátozd egy héten egy alkalomra. Persze gyümölcs formájában, mint amilyen a dinnye, vagy a különféle bogyós termések, nyugodtan eheted, de egyébként nem. A cukor ugyanis az egyik fő bűnös abban, hogy megemeli az inzulin termelődését. Tehát, tartsd a cukrot a polcon, és csak egyszer egy héten egyél belőle, de akkor se túl sokat.

A nyers krumpli szintén hatásos

Mosd és pucold meg, vágd félbe, majd dörzsöld át vele a bőrt, és nyomd pár percre a pattanásra. Hagyd megszáradni az arcodat, és csak jóval később mosd le.

Ha van otthon banán, ki ne dobd a héját! Inkább dörzsöld meg vele jól a pattanást, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és ezeknek köszönhetően segíti a bőr regenerálódását és a pötty eltüntetését.

Szellős öltözék

Ha a pattanások a ruhával fedett területeken jelentkeznek, például a háton, a mellkason, a vállon, ajánlatos jól szellőző, nem műszálas ruhadarabokat viselni!

Olívaolaj

A hegesedések gyógyítására használj olívaolajat. Biztos furának tartod, hogy pont az olaj tudna bármilyen módon segíteni a pattanások ellen, de az olívaolaj megfiatalítja, szárítja és gyógyítja a bőrt, így megelőzi a pattanásosodást. Kenj a bőrödre egy sós-olivaolajas mixet, majd öblítsd le melegvízzel.

Fura de hatásos: tojásfehérje

Oké, elsőre lehet, hogy kicsit szokatlannak tűnik, de hidd el, nem bánod meg, ha kipróbálod! Csak annyi a dolgod, hogy leválasztod róla a sárgáját, aztán felvered egy picit, és rákened a pofidra, majd rajtahagyod 15-20 percig. Az eredmény már ezután látványos lesz, egy nap után pedig a pattanásokat sehol sem találod majd!

Gyömbér

A gyömbérben található shaogal és gingerol hatékony gyulladásgátló, valamint antioxidáns. Pattanások ellen a gyömbérből készített lemosó teát alkalmazzuk. Nyugtatja a bőrt, gyorsítja a gyógyulást, a gyulladt aknék megszüntetésére is alkalmas.

Szőlőmagolaj

bővelkedik antioxidánsokban, ráadásul antimikrobiális hatású, ezért a szőlőmagolaj rendkívül hatékony pattanás elleni szer. A benne található linolsav különösen a gyulladt pattanások kezelésében segíthet. További előnye, hogy ösztönzi a kollagén- és az elasztin termelődését, így a bőrt is feszesíti, valamint kitisztítja az eltömődött pórusokat. Ne ijedjünk meg a szőlőmagolajtól, ugyanis könnyen és nyom nélkül felszívódik, miközben nagyszerűen hidratálja a száraz bőrt, illetve zsírosodás esetén mérsékli a faggyútermelést.

A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, kifejezetten napoztatni vagy szoláriumoztatni azonban nem szabad.

Szerző:Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.