Menü

Az agyrázkódás okai és (lehetséges) következményei

Elég, ha kimegyünk az utcára, és ott rosszul lépünk. Egy esés, egy szimpla ütés, egy rossz lépés is kialakíthat maradandó károkat bennünk. Az agyrázkódáshoz jóval kevesebb kell felnőttként, mint kisgyerekként. Egy tompa ütés a koponya valamely részére, még akkor is, ha hirtelen nem fáj annyira, nagyon veszélyes lehet.

Hogyan vehetjük észre az agyrázkódást?

A történés pillanatában leginkább sehogy. Vannak, akik utólag azt mondják, hogy érezték, amint az agyuk egy pillanatra megremeg, megrázkódik vagy vibrál. Mások azt mondják, hogy az ütést nemcsak kívülről, de belülről is érezték. Ám ez igen ritka, mivel maga az ütés egy pillanat műve, és abban a pillanatban a test még nem fogja fel a hatást. A koponyát ért trauma az azutáni percekben válik "valóssá", és meglehetősen fájdalmassá. A fejsérülést követheti szédülés, fülzúgás, megváltozott egyensúlyérzék, de lehet akár pillanatnyi emlékezetkiesés is a hirtelen következmény. Hosszabb idő eltelte után pedig a beteg tapasztalhat hányingert, tartós fájdalmat a koponya belső részén, szédülést, zsibbadást a végtagokban, étvágytalanságot, aluszékonyságot, fülcsengést vagy látászavart. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod egy ütés után, vagy akár csak párat közülük, azonnal fordulj orvoshoz! Az agyrázkódás legkisebb gyanúja is orvosi ellátást tesz szükségessé.

Miért szükséges orvos segítségét kérni?

Ha a gyanú felmerül, érdemes kivizsgáltatnod magad. Ugyanis amellett, hogy a szakemberek gyógyszert írhatnak fel, elrendelhetnek különböző idejű pihenőket, az eset súlyosságától függően. Ha a helyzet úgy kívánja, kórházban is benntarthatnak, de ha ez nem történik meg, akkor is érdemes otthoni fekvéssel és alvással töltened az elkövetkezendő pár napot. Ugyanis súlyos következményekkel járhat az, ha ezt a kényszerpihenőt elmulasztod. Az agyadnak nagy szüksége van arra, hogy regenerálódni tudjon, és a kapcsolatai helyreálljanak. Ha ezt a regenerálódási folyamatot állandóan megakasztod mozgással, ugrálással, megerőltetéssel, akkor nemcsak pillanatnyilag fogod magad rosszabbul érezni, hanem maradandó következményeket is elszenvedhetsz. Később ugyanis könnyebben erőt vehet rajtad a frontérzékenység, vagy a még kínzóbb migrén. Tehát, ha csak a gyanúja felmerül az agyrázkódásnak, azonnal látogasd meg az orvosodat, és mindenképp pihenj pár napot sötét, ingerszegény környezetben!

Varga Ágnes Kata

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

Hidratáció fontossága télen

A legtöbbször a nyári időszakban hívjuk fel a figyelmet a megfelelő hidratáció fontosságára, és ennek egy egész egyszerű oka van.

Tartsunk heti egy nap böjtöt

A böjt azt jelenti, hogy nem eszünk semmit. A böjt tisztítja az elmét, gyógyít, és leolvasztja a kilókat. Normál esetben a böjt több napig tart, mert sok pozitív hatása csak hosszabb böjti időszak után jelentkezik.