Menü

Az agyrázkódás okai és (lehetséges) következményei

Elég, ha kimegyünk az utcára, és ott rosszul lépünk. Egy esés, egy szimpla ütés, egy rossz lépés is kialakíthat maradandó károkat bennünk. Az agyrázkódáshoz jóval kevesebb kell felnőttként, mint kisgyerekként. Egy tompa ütés a koponya valamely részére, még akkor is, ha hirtelen nem fáj annyira, nagyon veszélyes lehet.

Hogyan vehetjük észre az agyrázkódást?

A történés pillanatában leginkább sehogy. Vannak, akik utólag azt mondják, hogy érezték, amint az agyuk egy pillanatra megremeg, megrázkódik vagy vibrál. Mások azt mondják, hogy az ütést nemcsak kívülről, de belülről is érezték. Ám ez igen ritka, mivel maga az ütés egy pillanat műve, és abban a pillanatban a test még nem fogja fel a hatást. A koponyát ért trauma az azutáni percekben válik "valóssá", és meglehetősen fájdalmassá. A fejsérülést követheti szédülés, fülzúgás, megváltozott egyensúlyérzék, de lehet akár pillanatnyi emlékezetkiesés is a hirtelen következmény. Hosszabb idő eltelte után pedig a beteg tapasztalhat hányingert, tartós fájdalmat a koponya belső részén, szédülést, zsibbadást a végtagokban, étvágytalanságot, aluszékonyságot, fülcsengést vagy látászavart. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod egy ütés után, vagy akár csak párat közülük, azonnal fordulj orvoshoz! Az agyrázkódás legkisebb gyanúja is orvosi ellátást tesz szükségessé.

Miért szükséges orvos segítségét kérni?

Ha a gyanú felmerül, érdemes kivizsgáltatnod magad. Ugyanis amellett, hogy a szakemberek gyógyszert írhatnak fel, elrendelhetnek különböző idejű pihenőket, az eset súlyosságától függően. Ha a helyzet úgy kívánja, kórházban is benntarthatnak, de ha ez nem történik meg, akkor is érdemes otthoni fekvéssel és alvással töltened az elkövetkezendő pár napot. Ugyanis súlyos következményekkel járhat az, ha ezt a kényszerpihenőt elmulasztod. Az agyadnak nagy szüksége van arra, hogy regenerálódni tudjon, és a kapcsolatai helyreálljanak. Ha ezt a regenerálódási folyamatot állandóan megakasztod mozgással, ugrálással, megerőltetéssel, akkor nemcsak pillanatnyilag fogod magad rosszabbul érezni, hanem maradandó következményeket is elszenvedhetsz. Később ugyanis könnyebben erőt vehet rajtad a frontérzékenység, vagy a még kínzóbb migrén. Tehát, ha csak a gyanúja felmerül az agyrázkódásnak, azonnal látogasd meg az orvosodat, és mindenképp pihenj pár napot sötét, ingerszegény környezetben!

Varga Ágnes Kata

Miért nem szabad gyorsan fogyni?

A plusz 5-10-15-20 kilót nem egy hónap alatt rántottuk magunkra, akkor miért kellene azt pár hét alatt ledobni? Senki sem úgy ébred reggel, hogy „véletlen” hízott 20 kilót, az hosszú évek munkájának eredménye, ahogy a fogyás is így kell, hogy történjen.

Jógagyakorlatok hátfájásra

Az ülőmunka napjainkban talán a legtöbb munkavállalót érinti. Irodai dolgozók, ügyintézők, bolti eladók is dolgoznak asztal előtt, legtöbb esetben számítógépen. Ennek rengeteg negatív következménye lehet, ami vagy hamarabb vagy később mutatkozhatnak.

FOGadd meg, hogy rendesen fogat mosol

A helytelen fogápolás, a rossz fogak, egy rossz tömés, elhalt fog, a fogászati gócok betegségeket okozhatnak. A gyulladások olyan problémákat okozhatnak, mint a hajhullás, ízületi panaszok, belgyógyászati és ideggyógyászati betegségek, bőr- vagy akár szemproblémák. A góckutatás, a helyes fogápolási szokások kialakítása rendkívül fontos.

Ételek, amelyek étvágycsökkentő hatásúak

Számos olyan étel létezik, amely azon túl, hogy finom, még abban is segít, hogy lassabban éhezz meg. Ezek az ételek egész napra eltelítenek, feltöltenek energiával, vagy éppen megregulázzák a vércukorszintet.

Mikor nézetted meg utoljára a pajzsmirigyed?

Sajnos a mai napig nincsenek sokan tisztában a pajzsmirigy betegségekkel. Még mindig borzasztóan felületesen kezelt problémáról van szó, vagy szükségtelennek tartott vizsgálatról, melyet sokan nem végeztetnek el. Te mikor nézetted utoljára a pajzsmirigyed?