Menü

Mikor nézetted meg utoljára a pajzsmirigyed?

Pajzsmirigybetegként sok dologgal tisztában kellett lennem a betegségemet illetően és borzasztó azt látni, mennyien nem foglalkoznak az egyik legfontosabb szervünkkel. A pajzsmiriggyel. Sajnos látom, hogy még mindig borzasztóan felületesen kezelt problémáról van szó, vagy szükségtelennek tartott vizsgálatról, melyet sokan nem végeztetnek el, - legalábbis amíg nincs ezer más tünetük, ami semmi másra nem utal – a hagyományos laborvizsgálat pedig a legfontosabb 3-4 érték helyett egyet néz, ami nagyon kevés a betegség megállapításához. Ha csak pár emberhez eljut a mondandóm lényege, megteszi a szükséges vizsgálatokat. Igen, kimondom, akár magánrendelőben, magánorvosoknál. Szükséges.

A pajzsmirigy betegségeknek számtalan tünete és fajtája van, beszélünk pajzsmirigy-túlműködésről és alulműködésről, annak is több fajtájáról. Az alulműködéshez társulhat autoimmunitás, ami kifejezetten speciális odafigyelést, étrendet kíván és szót kell említeni azokról az esetekről is, amikor a pajzsmirigyfunkciók a normál tartományon belül vannak (ezért haza is küldik a lelettel a beteget), de például gyermektervezéshez, teherbe eséshez egyáltalán nem ideális az érték és nem derül ki sokáig, miért nem jön a baba. Hiszen a leletemben nem volt csillag…

Sokszor mondtam barátnőmnek, hogy hiába 3-as a TSH érték, vagy 4-es, meg kell nézetni a pajzsmirigy hormonokat, (T3, T4) és egyéb értékeket, majd babatervezéshez szükséges konzultálni endokrinológussal, ugyanis „babaprojekthez” gyógyszert, hormonpótlást javasolhat és egyáltalán nem elhanyagolandó téma a sem, hogy mely étrend-kiegészítők és vitaminok segítik a pajzsmirigyműködését.

Én a magam részéről fontosnak tartom pajzsmirigybetegként a szelén kúraszerű alkalmazását, fontos a cink, a vas, bizonyos esetekben épp a jód pótlása segít (ami autoimmunitás fennállása esetén azonban olaj a tűzre és tilos a jódbevitel)

Nem vagyok a gyógyszeres kezelés ellen, nem vagyok az a fajta beteg, aki a „gugliból” megállapítja a diagnózist és a diplomás, több évtizedes tapasztalattal rendelkező gyakorlott endokrinológus orvosát kioktatja, ugyanakkor nagyon szeretek alternatív megoldások felé fordulni, ezért fogyasztom a galajteát, melynek nevét természetes, hogy nem ismerik azok, akik eddig nem találkoztak pajzsmirigy problémákkal. A gyógytea rendkívül hatékony a pajzsmirigy egészséges működésében, ugyanúgy, mint a D vitamin, Omega 3, de tehetünk másként is a betegség tüneteinek enyhítésében vagy kialakulásának csökkentésében. Kerüljük a túlzott mikrohullámú sütő használatot, kerüljük a bolti feldolgozott, tartósítószeres élelmiszerek, felvágottak, félkész ételek fogyasztását, kerüljük az adalékanyagokat.

Messzire kerüljük el a szóját tartalmazó ételeket és tartózkodjunk minden szélsőséges diétától, mert a pajzsmirigy megbosszulja a koplalást, a szénhidrátmegvonást, a havonta kipróbált divatdiétákat, az egyoldalú tápanyagbevitelt, az üres kalóriákat, a finomított élelmiszereket és a mozgásszegény életmódot. Könnyen beteggé tehet minket a stressz és a folyamatos idegeskedés. Sokan a glutént és a tejtermékeket is kerülik, én magam fogyasztom, mert nem vagyok kifejezetten érzékeny ezekre, de a betegek nagy tábora esküszik ezek elkerülésének fontosságára is.

Kérek mindenkit, hogy a maga érdekében, nézessen alapos, több értéket kivizsgáló vérképet, keressen fel egy endokrinológust, váltson életmódot, mozogjon többet, törődjön magával, mert a pajzsmirigybetegség visszafordíthatatlan. A tünetek enyhíthetőek, de meg nem gyógyítható a betegség. Előzzük meg, vagy tartsuk kordában!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?