Menü

Penész elleni praktikák

A penész nem csak esztétikai gondokat okoz a lakásban, az egészségre is káros lehet. Például számtalan légúti megbetegedést idézhet elő, és súlyosbíthatja az asztmás rohamokat is. Extrém esetben és legyengült immunrendszer mellett akár komolyabb tüdőbetegséget is kiválthat.

Házi praktikák penész ellen

Természetesen léteznek boltban kapható penészlemosók és penészirtók, azonban számtalan jól bevált házi praktikát is össze lehet szedni, amely gondoskodik róla, hogy a ronda, szürke foltok eltűnjenek, és soha többé ne is térjenek vissza. A penészesedés megszüntetésére és megelőzésére vonatkozó leghatékonyabb otthoni módszereket gyűjtöttük egy csokorba.

A teafaolaj remek gomba- és baktériumölő szer, mely a fekete penész eltávolításában is segítséget nyújthat.

A háztartási és bio boltokban megvásárolható bórax is segíthet, például, ha a szőnyegekbe ette bele magát a penész.

A kereskedelmi forgalomban kapható penész elleni szerek is klór tartalmúak, ezeket általában spray formában árulják, így könnyen a kezelendő felületre lehet őket permetezni. De házilag is könnyen készíthetünk ilyen szert, ha egy spriccelős flakonba 1:9 arányban hipót és vizet öntünk. Hátránya, hogy nem minden színes festék szereti, van, amelyik elszíneződik a klórtól.

A szódabikarbónát szintén a textíliákon használhatjuk sikerrel, mosógépben mosható textíliáknál akár a mosópor mellé is szórhatjuk a szódabikarbónát. De sikerrel alkalmazhatjuk azokban a szekrényekben is, ahonnan a penészt már sikerült eltávolítani, de a dohos szag még megmaradt. Ehhez nincs más dolgunk, csak egy nyitott szódabikarbónás zacskót elhelyezni a szekrényekben.

Ha a penész minden intézkedésünk ellenére újra és újra megjelenik a falon, a festéket is teljesen vissza kell kaparni, ezt érdemes penészölő oldattal végezni, majd penészölővel kevert vízben feloldani a glettet, és így újraglettelni, ezek után penészölős festékkel újrafesteni.

Ehhez a művelethez mindenképp viseljünk maszkot, védőszemüveget és védőruhát, melyeknek használata, az egyszerűbb házi praktikák bevetésénél sem árt. Illetve, ha ezt már túl nagy falatnak érezzük, hívjunk szakembert.

Hiába minden házi praktika, ha utána továbbra sem szellőztetünk rendszeresen, a penész újból és újból meg fog jelenni. Kevésbé súlyos penészesedés esetén még a szellőztetésen kívül az is segíthet, ha a helyiség újrafestésekor a festékbe penészölőt is keverünk.

Ha ezek után még mindig visszatér a penész, akkor a falban telepedett meg, és akár statikai problémákat is okozhat. Ilyen esetekben már mindenképp hívjunk szakembert.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.