Menü

Kreatív ajándékötletek halogatóknak

Ajándékozz élményt

A rohanó világunkban az időnek egyre nagyobb értéke van, a minőségi időnek pedig sokszorosa. Időt, odafigyelést és törődést ajándékozni nemcsak az ajándékozottnak, hanem neked is felejthetetlen élmény lehet!

Ide bármi belefér, „kuponok” közös kávézásokra, főzésre, beszélgetésre. Vagy ajándékozhatsz egy utazást, színházat vagy koncertet. A fontos, hogy mindketten ott legyetek és minőségben töltsétek el az odaszánt időt.

Öko-ötletek

Egyre többen figyelnek már a környezettudatosságra, használnak kevesebb műanyagot és gyűjtik szelektíven a szemetet. Azoknak, akik igazán elszántak, nagyon jó ajándék lehet például egy öko-apróságokkal teli doboz, amiben fémszívószál, bambuszfogkefe vagy éppen méhviaszkendő van.

Kézzel készített ajándékok

Szerintem az érzéseinket igazán ezek az ajándékok tudják kifejezni, amikor időt, energiát nem kímélve találjuk ki és készítjük el a megfelelő ajándékot. Ez lehet egy tál különleges sütemény, lekvár, vagy bármilyen finomság.

Hogyha nem szeretnél édességet ajándékozni, akkor egy kézzel készített gyertya is tökéletes ajándék lehet. Igaz ez nem egy gyorsan elkészíthető ajándék, de annál szebb lehet!

Elsőlépésként viaszt kell olvasztani. A viasz lehet többféle, fehér vagy színes, de az otthoni, régi gyertyákat is felhasználhatóak. Mivel a forráspontja 60 fok körül van, nem lehet közvetlenül melegíteni. A viaszforgácsot érdemes előbb a nejlonzacskóba tenni, majd azt egy kisebb edénybe helyezni és ezt egy nagyobb edény vízben melegíteni. Forralni nem szükséges, olvadásig elég melegíteni. Ha illatos gyertyát szeretnél készíteni, itt lehet belekeverni a különböző illatokat.

Az olvasztáshoz pedig egy edény és egy nejlonzacskó kell.

A kanócválasztásnál fontos, hogy fémalapú legyen, mert ezzel a legegyszerűbb a gyertyaöntése, a megtartásához pedig egy csipeszre is szükség lesz.

Amikor megolvadt a viasz következhet a kanóc felhelyezése. Tedd a fémaljas kanóc alsó részét a forma aljára és a tetejét fogd meg egy csipesszel. A megolvadt viaszt egyszerűen töltsd bele az edénybe, ezalatt végig tartsd a kanócot.

A gyertya megformálásához régi edényeket is lehet használni, vagy kreatív hobbiboltokban gyertyaformákat is lehet kapni. Ha otthon keresgélnél formák után, hőálló poharak vagy üreg konzervdobozok is tökéletesek. Ha a formát a gyertya tartójának is szánod, érdemes üvegpohárba kiönteni. Itt lehet a színekkel variálni, ha több színrétegű gyertyát szeretnél, várj addig amíg az egyes viaszrétegek kicsit megdermednek, így nem keverednek össze. A száradás ideje függ a gyertya méretétől. Az üvegformában készült gyertyákat elegendő kicsit az asztalhoz ütni, ha megszáradtak és a gyertya ki is csúszik belőle. A díszítést már az elkészítés előtt is elkezdheted, például, hogy a viaszt magad színezed be, így egyedi színű gyertyát készíthetsz. Miután megszáradt a gyertya festeni, rajzolni is lehet rá gyertyafestő tollal. A dekoráció viaszcsíkokból, gyöngyökből is állhat.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?

Vízkereszt után mi lesz a karácsonyfákkal?

Mint tudjuk napjainkban igen nagy változatosságot mutatnak a karácsonyfák. Azt is tudjuk, hogy minden évben hagyományosan január 6-ig szoktuk megtartani a fákat vagy tovább is akár. A sorsuk pedig változatosságuk szerint alakul. De mégis hogyan?

A számítógép használat káros hatásai

A számítógép ma már az életünk része, ehhez kétség sem férhet.. Sok ember itt végzi a munkáját, és még több ember az, aki minden nap ül előtte. A mai fiatalság (a Z generáció), már beleszületett ebbe a korba, és el sem tudják képzelni az életüket a számítógép nélkül. Egyszóval itt csinálunk mindent. De milyen káros hatásai is vannak a rendszeres használatának.