Menü

Kreatív ajándékötletek halogatóknak

Ajándékozz élményt

A rohanó világunkban az időnek egyre nagyobb értéke van, a minőségi időnek pedig sokszorosa. Időt, odafigyelést és törődést ajándékozni nemcsak az ajándékozottnak, hanem neked is felejthetetlen élmény lehet!

Ide bármi belefér, „kuponok” közös kávézásokra, főzésre, beszélgetésre. Vagy ajándékozhatsz egy utazást, színházat vagy koncertet. A fontos, hogy mindketten ott legyetek és minőségben töltsétek el az odaszánt időt.

Öko-ötletek

Egyre többen figyelnek már a környezettudatosságra, használnak kevesebb műanyagot és gyűjtik szelektíven a szemetet. Azoknak, akik igazán elszántak, nagyon jó ajándék lehet például egy öko-apróságokkal teli doboz, amiben fémszívószál, bambuszfogkefe vagy éppen méhviaszkendő van.

Kézzel készített ajándékok

Szerintem az érzéseinket igazán ezek az ajándékok tudják kifejezni, amikor időt, energiát nem kímélve találjuk ki és készítjük el a megfelelő ajándékot. Ez lehet egy tál különleges sütemény, lekvár, vagy bármilyen finomság.

Hogyha nem szeretnél édességet ajándékozni, akkor egy kézzel készített gyertya is tökéletes ajándék lehet. Igaz ez nem egy gyorsan elkészíthető ajándék, de annál szebb lehet!

Elsőlépésként viaszt kell olvasztani. A viasz lehet többféle, fehér vagy színes, de az otthoni, régi gyertyákat is felhasználhatóak. Mivel a forráspontja 60 fok körül van, nem lehet közvetlenül melegíteni. A viaszforgácsot érdemes előbb a nejlonzacskóba tenni, majd azt egy kisebb edénybe helyezni és ezt egy nagyobb edény vízben melegíteni. Forralni nem szükséges, olvadásig elég melegíteni. Ha illatos gyertyát szeretnél készíteni, itt lehet belekeverni a különböző illatokat.

Az olvasztáshoz pedig egy edény és egy nejlonzacskó kell.

A kanócválasztásnál fontos, hogy fémalapú legyen, mert ezzel a legegyszerűbb a gyertyaöntése, a megtartásához pedig egy csipeszre is szükség lesz.

Amikor megolvadt a viasz következhet a kanóc felhelyezése. Tedd a fémaljas kanóc alsó részét a forma aljára és a tetejét fogd meg egy csipesszel. A megolvadt viaszt egyszerűen töltsd bele az edénybe, ezalatt végig tartsd a kanócot.

A gyertya megformálásához régi edényeket is lehet használni, vagy kreatív hobbiboltokban gyertyaformákat is lehet kapni. Ha otthon keresgélnél formák után, hőálló poharak vagy üreg konzervdobozok is tökéletesek. Ha a formát a gyertya tartójának is szánod, érdemes üvegpohárba kiönteni. Itt lehet a színekkel variálni, ha több színrétegű gyertyát szeretnél, várj addig amíg az egyes viaszrétegek kicsit megdermednek, így nem keverednek össze. A száradás ideje függ a gyertya méretétől. Az üvegformában készült gyertyákat elegendő kicsit az asztalhoz ütni, ha megszáradtak és a gyertya ki is csúszik belőle. A díszítést már az elkészítés előtt is elkezdheted, például, hogy a viaszt magad színezed be, így egyedi színű gyertyát készíthetsz. Miután megszáradt a gyertya festeni, rajzolni is lehet rá gyertyafestő tollal. A dekoráció viaszcsíkokból, gyöngyökből is állhat.

Az ülőmunka az új népbetegség

Hát- és nyakfájás, zsibbadó lábak, görnyedt testtartás… Mit okoz hosszútávon a szervezetünkkel mindez? Az ülőmunka az új népbetegség. Mit szólnál egy pár perces office vagy, ami mostanság aktuálisabb: home office mozgáshoz?

Az ökológiailag tudatos étkezés rajtunk múlik

Az év elején készített ökoforradalmi sorozatában a Budapest Park zenészekkel, szakértők segítségével járja körbe a klímaváltozásért felelős területeket és gyűjti össze a hétköznapokban hasznosítható tippeket, hogy együtt változtatni tudjunk, fel tudjunk lépni a klímaváltozás ellen. Természetesen ennek mi is helyt adunk ezúttal az ökológiailag tudatos étkezés pár alapszabálya kerül terítékre.

Szobanövények, amik mindent túlélnek

Bizonyított tény, hogy a zöld szín megnyugtat és serkenti a kreativitást, illetve egy kis életet hoz a térbe, tehát nem árt néhány növényke otthonunkban, de vajon melyek azok a növények, amelyek csodaszépek és mégse igényelnek különleges bánásmódot.

Segítség az államvizsgához

Minden egyetemista életében eljön a pillanat, amikor számot kell adnia az elmúlt évek tanulmányaiból. Ez egy igazán stresszes időszak, ráadásul az legtöbb tanuló ilyenkor úgy érzi, nincs elég ideje arra, hogy az összes tudás a fejébe kerülhessen. Elvégre hat félév tananyagáról cseppet sem könnyű beszámolni.

Fűnyírás lazábban – természetvédelem a kertben

A természetvédelem világában minden mindennel összefügg. Az igazi zöld életmód sok-sok témakört érint, az átváltozás egy életen át tartó folyamat, mely kis lépésekből áll össze. Vásárlói, közlekedési, víz- és energiahasználati szokásaink felülvizsgálata mellett a fenti témakörről sokkal kevesebb szó esik. Hogyan segíthetünk a fűnyírás elengedésével környezeti bajainkon?