Menü

Torokfájásra, náthára, köhögésre…

A torokfájás, torokkaparás az egyik legkellemetlenebb tünet a téli megbetegedések közül, megnehezíti az étkezéseket, ivást, a kommunikációt, a mindennapokat. Néhány gyógyító tanáccsal foglalkozunk most.

Az, hogy több vitamint szedünk és tápanyagdúsabban táplálkozunk, az alap, de néha ettől függetlenül megtalálnak minket a vírusok.

A különböző teák nagyon hatásos gyógymódok torokfájás esetén, ilyen például a kakukkfű tea, mely nagyon jól fertőtlenít, és erősíti az immunrendszert.

Régi gyógyír a hársfatea, régen anyukám szedte, szárította, nagyon szeretjük. Csökkenti a gyulladásokat és megfázás, torokkaparás esetén nagyon hatékony és persze még egy sor dicsérni való tulajdonsággal rendelkezik.

A gyömbértea is igazi joker, jó, ha van otthon kéznél, ha nem épp influenzára, akkor a gyomorbántalmakra igazi csodaszer.

Zárójel: a házi pálinka is jó megoldás otthon zárójel bezárva.

Orrdugulásra sokszor használok orrsprayt, de nem jó hozzászokni, mert nem jó hosszútávon a nyálkahártyának. A legtöbb orrcsepphez, orrsprayhez hozzá lehet szokni, azaz gyakori használat esetén már nem segít, arról nem is beszélve, hogy ha az orrnyálkahártya nem tud tökéletesen regenerálódni, a gyógyulás után fennmaradhat esetleges szagláscsökkenés. Nem véletlenül áll a készítmények betegtájékoztatójában, hogy sokáig nem ajánlott használni, ezért huzamosabb használata esetén jobb házi praktikák után nézni.

Például figyeljünk a folyadékfogyasztásra, kerüljük a száraz helyiségeket, inhaláljunk kamillával, használjunk illóolajokat, például a párnák csücskeire cseppentve, az orr körüli száraz, piros, sebes bőrre pedig használjunk zsíros krémeket.

A fekete reteknek és a tormának egyaránt torok- és orrtisztító hatást tulajdonítanak, a vöröshagymának és a fokhagymának pedig mikrobaölő hatásai vannak, melyek segítenek „kidugítani” az orrot. Egy levendulaolajos forró fürdő is csodákra képes, nem kell nagy dolgokra gondolni.

Rekedtségre találtam egy olyan receptet, amit úgy hívnak, hogy krumpliborogatás. Főtt, szétnyomkodott krumplit kell konyharuhába téve a nyakunkra helyezni.

Torokfájásra pedig régen olvastam egy olyat, hogy tojássör. Elkészítése: egy pohár sörhöz adjunk egy kevés fahéjat és cukrot, majd forraljuk fel, és keverjünk hozzá két habosra felvert tojást. Lehetőleg minél forróbban kortyolgassuk ezt a szokatlan, de gyógyító hatású italt.

Orrdugulásra kiváló a sós víz! Egy bögrében egy teáskanálnyi sót feloldunk, és a tenyerünkbe öntve előbb az egyik orrnyílásunkba, aztán a másikba szívjuk fel.

Az influenzaszezon, a megfázások bizony még az mindennapjaink részeként lehetnek jelen a téli hónapokban, szerencsés helyzetben ki tudjuk védeni megfelelő táplálkozással, vitaminokkal és sporttal, elegendő folyadékfogyasztással, azonban ha mégis megbetegszünk, érdemes kipróbálni néhányat a tanácsaink közül. Jó egészséget, jobbulást!

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.