Menü

Variációk forró italokra

Amikor a hideg utcán végre hazafelé kanyarodom, már előre örülök, hogy melegíthetek valami finom meleg italt, egy bögre kakaót a gyerekeknek, vagy gyömbéres-mézes teát, esetleg este a párom készít egy kis forralt bort, vagy alkoholmentes puncsot. A téli időszak úgy tűnik, kitart még egy darabig, miért is ne lehetne az elmúlt adventi vásárok hangulatát kicsit visszaidézni. Rám jellemző, hogy még ünnepek után is szeretek kicsit ünnepi hangulatban maradni. Egy ízletes fahéjas, gyömbéres, mézes tea nemcsak a lelkünket melengeti meg, hanem az immunrendszerünket is remekül erősíti.

A kávékból igazi különlegességet varázsolhatunk néhány aroma hozzáadásával, például csipet fahéjjal, vagy karamellel elkészítve, tejszínhabbal tálalva szinte otthon is cukrászdában vagy kávézóban érezhetjük magunkat. A diétázóknak sem kell erről lemondani, hiszen manapság már a cukormentes tejszínhab, vagy csokiöntet beszerzése, vagy elkészítése sem okoz problémát.

Akik a koffeint kerülik, vagy a kávé íze, kávézás élménye miatt isznak a fekete nedűből, ők válogathatnak a számtalan márkájú és fajtájú koffeinmentes kávékból is, ki kell tapasztalni, melyik ízlik legjobban.

Akik nem idegenkednek tőle, és nem tartják rossz ízűnek, rendkívül sok gyógynövényteából választhatnak, amelyek számtalan pozitív hatást gyakorolnak a szervezetünkre, s jót tesznek a testünknek és a lelkünknek egyaránt.

A stressz és a mindennapokkal járó apróbb-nagyobb kellemetlenségek kezelésére jó ötlet bekuckózni és elengedni a feszültséget egy finom, vagy legalábbis egészséges gyógynövényes ital kíséretében. „Fűben-fában orvosság” – ismerjük a mondást, nagyanyánk is előszeretettel alkalmazták a gyógyító növények erejét, miért ne tennénk ez mi is?

Természetesen az óvatosság nagyon fontos ezeknél a teáknál, s csak az előírt mennyiséget szabad fogyasztani, terhesség és szoptatás esetén pedig orvossal kell egyeztetni, hogy szabad-e inni őket, és ha igen, melyikeket.

A gyümölcsteákon kívül érdemes megismerni az anyagcseregyorsító és stresszoldó zöld tea, a gyulladáscsökkentő, nyugtató és immunrendszer erősítő kamillatea, a szorongásoldó és alvást segítő macskagyökértea, valamint a frissítő, béltisztító, méregtelenítő mentatea áldásos hatásait.

A téli fagy olvasztójának számít a forró csokoládé, melyet forró tejjel, kakaóporral és tejcsokoládéval, no meg az elmaradhatatlan tejszínhabbal készíthetünk el pillanatok alatt, például vendégváró finomságként, melyet akár növényi tejekkel is megvalósíthatjuk. Megkóstolhatnánk a gőzölgő tejet is, ennek elkészítéséhez 6 evőkanál méz, 1 liter tej, 1 teáskanál őrölt fahéj és pár darab szegfűszeg kell, valamint frissen reszelt szerecsendió.

Válogassanak minden napra az ötletekből, italokból, melyek átmelegítenek a téli estéken, s oldják a hétköznapok feszültségeit. A mai napomat tekintve én este a forralt borra szavaznék.

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.

Egyszerű házi módszerek töredezett hajra

A töredezett hajvégektől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen sajnos csak az olló segíthet eltüntetni őket. Vannak pakolások is, amelyek sokat segíthetnek a haj állapotán, s képesek megállítani a további károsodást.