Menü

Torkosság vagy függőség?

Ha engem kérdeznél, mit nem tudok abbahagyni, akkor az kétségtelenül a sós mogyoró. Hétfőn a kollegámét is megettem, mondtam direkt, hogy ne hagyja az asztalán, sajnos gyengepont. Másoknak más ételek jelentik ugyanezt, egy tanulmány szerint a pizza az első helyen áll a függőséget okozó élelmiszerek listáján (ha megnézem e cikkhez tartozó ételfotókat, bizony meg is értem), ezt követi a csoki a második előkelő hellyel, majd a chipszek mindenféle ízben. Nem sokkal jobb, mint a sós mogyoró sajnos.

A cukros, zsíros, vajas kekszek nálam szintén vezető pozíciót kaphatnak, a gyerekeimnek a jégkrémből nem elég soha. A sült krumpli népkaja, mindenhez passzol, csak sok legyen belőle, bár zsírtartalma az egekben. A hamburger tele van kalóriával és transzzsírokkal, mégis népszerű, amit az esetek nagy részében leöblítünk valamilyen cukros üdítővel. A torták és sütemények is jelen vannak a tiltólistán, de a péksütemények, csigák, croissantok, kelt tésztás reggelik is viszik a pálmát.

Mozi nincs pattogatott kukorica nélkül, egy hatalmas dobozzal elrágcsálunk egy kétórás film alatt belőle.

A kisebbik fiam a reggeliző pelyhektől tud függni, a csokis müzli, vagy vaníliás krémmel töltött gabonapárnácska nélkül bizony behisztizik reggel egyhamar, pedig felvonultatjuk előtte az egészségesebb reggeliverziókat.

Gumicukor nélkül nálunk megáll az élet, nem tudom a fiaim, vagy a férjem szereti-e jobban, de oda kell figyelnem az adagolásra, ha kaphatnak belőle, s arra is, hogy mindig máshová dugjam el a zacskót. Nem tudják abbahagyni a színes cukorgumimacik habzsolását.

A kávé nélkül is megáll az élet sokszor, igazi kávéfüggőket ismerek, akikhez szólni se merek az első két kávéjuk előtt.

S most lássuk az egészséges alternatívát, ami elvileg nem okoz függőséget, de ha okoz is, mindegy tulajdonképpen, mert ezekből lehet enni bármikor.

Natúr magvak, dió, mogyoró, kesudió, mandula. Gyümölcsök, alma például. Zöldségek, barna rizs, bulgur és egyéb egészséges köretek a mekis sült krumpli helyett, a főtt kukorica a pattogatott helyett, müzliszelet cukor nélkül és gabonapehely helyett csökkentett cukor tartalmú müzli, gyümölcsös reggelizőkeverék. Egy bögre koffeinmentes kávé, vagy egy bögre forró leves.

Így már nem is olyan nehéz talán kompromisszumot kötni. Rossz hír, hogy egy szigorú diéta csak még inkább fokozza az evés utáni sóvárgást, így nem megoldás. Jó hír azonban, hogy ha valaki alkalmanként habzsol ezekből az egészségtelenebb ételekből, az még nem jelenti azt, hogy függő is. Élelmiszer-függőségről akkor beszélhetünk, ha rendszeresen, folyamatosan és mértéktelenül faljuk a függőséget okozó tömegkajákat.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.