Menü

Torkosság vagy függőség?

Ha engem kérdeznél, mit nem tudok abbahagyni, akkor az kétségtelenül a sós mogyoró. Hétfőn a kollegámét is megettem, mondtam direkt, hogy ne hagyja az asztalán, sajnos gyengepont. Másoknak más ételek jelentik ugyanezt, egy tanulmány szerint a pizza az első helyen áll a függőséget okozó élelmiszerek listáján (ha megnézem e cikkhez tartozó ételfotókat, bizony meg is értem), ezt követi a csoki a második előkelő hellyel, majd a chipszek mindenféle ízben. Nem sokkal jobb, mint a sós mogyoró sajnos.

A cukros, zsíros, vajas kekszek nálam szintén vezető pozíciót kaphatnak, a gyerekeimnek a jégkrémből nem elég soha. A sült krumpli népkaja, mindenhez passzol, csak sok legyen belőle, bár zsírtartalma az egekben. A hamburger tele van kalóriával és transzzsírokkal, mégis népszerű, amit az esetek nagy részében leöblítünk valamilyen cukros üdítővel. A torták és sütemények is jelen vannak a tiltólistán, de a péksütemények, csigák, croissantok, kelt tésztás reggelik is viszik a pálmát.

Mozi nincs pattogatott kukorica nélkül, egy hatalmas dobozzal elrágcsálunk egy kétórás film alatt belőle.

A kisebbik fiam a reggeliző pelyhektől tud függni, a csokis müzli, vagy vaníliás krémmel töltött gabonapárnácska nélkül bizony behisztizik reggel egyhamar, pedig felvonultatjuk előtte az egészségesebb reggeliverziókat.

Gumicukor nélkül nálunk megáll az élet, nem tudom a fiaim, vagy a férjem szereti-e jobban, de oda kell figyelnem az adagolásra, ha kaphatnak belőle, s arra is, hogy mindig máshová dugjam el a zacskót. Nem tudják abbahagyni a színes cukorgumimacik habzsolását.

A kávé nélkül is megáll az élet sokszor, igazi kávéfüggőket ismerek, akikhez szólni se merek az első két kávéjuk előtt.

S most lássuk az egészséges alternatívát, ami elvileg nem okoz függőséget, de ha okoz is, mindegy tulajdonképpen, mert ezekből lehet enni bármikor.

Natúr magvak, dió, mogyoró, kesudió, mandula. Gyümölcsök, alma például. Zöldségek, barna rizs, bulgur és egyéb egészséges köretek a mekis sült krumpli helyett, a főtt kukorica a pattogatott helyett, müzliszelet cukor nélkül és gabonapehely helyett csökkentett cukor tartalmú müzli, gyümölcsös reggelizőkeverék. Egy bögre koffeinmentes kávé, vagy egy bögre forró leves.

Így már nem is olyan nehéz talán kompromisszumot kötni. Rossz hír, hogy egy szigorú diéta csak még inkább fokozza az evés utáni sóvárgást, így nem megoldás. Jó hír azonban, hogy ha valaki alkalmanként habzsol ezekből az egészségtelenebb ételekből, az még nem jelenti azt, hogy függő is. Élelmiszer-függőségről akkor beszélhetünk, ha rendszeresen, folyamatosan és mértéktelenül faljuk a függőséget okozó tömegkajákat.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?