Menü

A frontérzékenység kezelése

A frontérzékenység mindennapos probléma, amely kezelése nemcsak fájdalomcsillapítókkal, hanem természetes anyagokkal is történhet.

Mindenki közös tapasztalata, hogy az időjárás nagyon kiszámíthatatlanná vált. Csak ezen a héten, egyik nap szikrázó napsütés és „tizen-fokok”, a következőn már fúj a szél, esik az eső és a téli kabátban is majdnem megfagy az ember. A legjobban ezt a frontérzékenyek érzik, akiknek nehézséget okoz az időjárás változása.

Már az ókorban is megfigyelték az összefüggéseket az időjárás és az egészségügyi panaszok között. A frontérzékenység tulajdonképpen idegrendszeri probléma, ami miatt a különböző frontokra különböző módokon reagál a szervezet.

Tavasszal jellemzőbb a migrén, a tüdő- vagy mandulagyulladás és álmatlanság. Vese-és májpanaszok, szénanátha és más allergiák tünetei erősödnek meg a nyári évszakban. Ősszel az egyébként is jellemző nátha tünetei, légzés-problémák, asztmás rohamok jelentkezhetnek front esetén. A leghidegebb hónapokban pedig nagyon különböző panaszok jellemző problémák jelentkeznek, magasvérnyomás, cukorbetegség, vagy éppen gyulladások. Megfigyelések szerint a frontérzékenység inkább a nőket érinti, és az idősebb generációknál jelentkező probléma.

A frontérzékenység legáltalánosabb tünete a migrén, amit a legtöbben fájdalomcsillapítóval kezelnek. Fontos azonban, hogy ilyen téren is törekedjünk a természetes anyagok használatára, amelyek hosszútávon is pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre.

Ha valaki a hideg frontokra érzékeny, érdemes sok gyümölcsöt, valamint savas hatású ételeket fogyasztania. A vitaminbevitel is fontos: leginkább a B1, az E és a D vitaminokat kell szedni. Remek hatást lehet elérni mentateával is. Melegfrontérzékenység esetén A, B2, C és K vitamin szedése ajánlott, természetes gyógynövényteákkal. A sok friss zöldség fogyasztása pedig szintén segít a melegfrontok ellen.

A frontérzékenység sokszor érinti a túlsúlyosokat, az alkoholistákat és dohányzókat is. Fontos a kezelés során a súlycsökkentés, a teljes értékű táplálékok fogyasztása, sok gyümölccsel és zöldséggel.

A rendszeres testmozgás, lehetőleg a szabadlevegőn, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a stressz megfelelő kezelése mind segíthet a frontérzékenység leküzdésében. A finomított cukor mellőzése és az állati helyett növényi eredetű zsírok használata is segíthet.

Koronavírus lelki hatásai

Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is.

Egyszerű mégis sokoldalú: mi mindenre jó a hintőpor?

Egy klasszikus, szinte minden háztartásban előforduló, abszolút unisex és univerzális termékről van szó, mely számtalan dologra használható. Vajon mi mindenre jó egy hintőpor?

Krízisvonal és online távkonzultáció az ELTE PPK és a Doktor24 összefogásával

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar krízis specializációjának szakemberei és a Doktor 24 pszichológusai/pszichiáterei fogadják mától a koronavírus-járvány okozta lelki/mentális megterhelések miatt segítségre szorulók hívásait. A Doktor24 Egészségközpont ugyanakkor összesen18 szakterületen több mint 40 orvossal indítja online (video) vizit/távkonzultációit, hogy a kezelt páciensek folyamatos kontrollja, valamit a betegek jelen helyzetben megoldható ellátása biztosított legyen.

ONLINE RENDELŐ INDUL– Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indul TB támogatott online vizit/távkonzultáció a Svábhegyi Gyermekgyógyintézeben.

Mit is rabolunk a polcokról?

A járvány teljesen átalakította hétköznapjainkat, és ez a Hajrá Egészség oldalán is meglátszik. Egész egyszerűen át kell állnunk más fajta életritmusra, más fajta egészséges életmódra. Hogy jelenleg pánik folyik az emberek között? Ezt most nem tudom megállapítani. De hogy az első napokban az volt, az bizonyos. A felvásárlási láz a tetőfokára hágott, és ha ez nem lenne elég nagy baj, akkor ezt tetézte, hogy sokszor haszontalan termékeket kezdtek el felhalmozni. Persze a legfontosabb, hogy jelen helyzetben ez indokolatlan is.