Menü

Home office – home zabálás?

A „home office”-szal és „home tanulással” kapcsolatban jó lenne, ha szem előtt tartanánk, hogy csak az jut ki a karanténból, aki kifér az ajtón. Vagy, hogy legyél otthon is maszkban, mert akkor kevesebbet eszel. Vicces beszólások, de valójában elég komolyak.

Amióta bezártságban élünk (mert nagyon fontos most az óvatosság) azóta a közösségi oldalakon mást se látok, mint a rengeteg felvásárolt lisztből, cukorból és élesztőből mindenki kalácsot, kenyeret, aranygaluskát, kelt tésztákat, buktát süt. A rengeteg diétás oldal is cukormentes édességekkel van tele, mindenki süt és süt és süt. Ezzel az a gond, hogy egy életmódváltás, vagy fogyókúra nem arról szól, hogy egész nap unalomból tepsiszámra eszem az édesítős – és ettől függetlenül kalóriadús – ételeket, süteményeket, hanem, hogy megpróbálok a karanténhoz igazodva, s a kevesebb mozgással kalkulálva, inkább a kalóriaszegény életmód felé kacsintgatni.

Ez pedig leginkább zöldség és gyümölcsalapú étrend, minimális egészséges zsírokkal, megfelelő szénhidráttal, elegendő fehérjével.

Korábbi cikkemben említettem, hogy a karantén nem ment fel a mozgás alól, mert az otthoni sportot most aztán kimaxolhatjuk, pláne, hogy számos ismert celeb edző most ingyenes online edzéseket tart. De az edzésektől függetlenül a táplálkozás kardinális.

A mozgás 20%, az étrend 80%-ban határozza meg a formánkat.

Nem csak arról van szó, hogy hosszú távon káros következményei lehetnek a túl sok édességnek, hanem, hogy rövidtávon bármilyen betegség leküzdésével szemben is rontja az esélyeket a sok cukor fogyasztása. Persze, tudom, a csokitorta sokkal jobb, mint a répás zöldturmix, vagy a túrós batyu is jobban csúszik vaníliapudinggal, meg a fánk lekvárral, mint a tökfőzelék, vagy a cukkinifasírt. Nyilván.

Azonban a cukor nem kedvez az immunrendszer erősítésének, üres és felesleges kalória, semmi vitamin, vagy ásványi anyag nincs benne, pusztán az élvezet írható a jó oldalára, más nagyon nem. A túl sok cukor köztudottan a fehérvérsejtek működését hátráltatja, amik megküzdenek a szervezetbe kerülő baktériumokkal, s fogyasztása után akár már 30 perccel képes lelassítani az immunrendszer működését, több órára. Nagyon meggondolandó ez túlzott a cukorbevitel.

Ne felejtsük el, hogy a nassolás mindig valamiféle másodtevékenység, nem pedig a valós éhség jele. Ha tudjuk, próbáljuk lekötni a gondolatainkat más egyéb tevékenységekkel, mint a hűtőnyitogatás. Én magam szeretem az otthoni edzéseket, tornákat, vagy a pakolászást, lomtalanítást, szekrények átnézését, terasz rendezését, ebbe igazán bele lehet merülni órákra is, s nem azon jár az agyunk, hogy mit lehetne enni. (megjegyzés: a konyha és a hűtő takarítása ebben az esetben maradjon ebéd utánra, amikor jóllaktunk „valódi étellel”.)

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.