Menü

Egy lista, amivel túlélhetjük a karantént

Amikor ez a két kis törpe elnyugszik itthon, általában végig böngészem a net friss híreit egy ebéd utáni kávéval, s most egy igen érdekes cikkre bukkantam, „bakancslista a karantén idejére” s máris elkalandoztam, vajon mi lenne az én bakancslistám, vagy mi lenne az a lista, ami kicsit lelkileg kihúz ebből a sokhetes bezártságból.

Az biztos, hogy ahogy korábban is írtunk róla, el lehet tölteni az otthonlétet hasznosan is, csupa hatékony tevékenységgel, sporttal, tanulással, családi körben és persze haszontalanul, unatkozva is, veszekedéssel, tespedéssel, napi 20 étkezéssel. Rajtunk múlik, mit hozunk ki ebből a kényszerhelyzetből.

A bakancslista azért segít, mert elkalandozunk abba a jövőbe, amiben bízva hamarosan ismét visszarázódunk a rendes kerékvágásba, amikor is kedvünkre tehetjük szabadidős tevékenységeinket. Kinek mivel kezdődne ez a bizonyos bakancslista?

Az enyémen lenne például több a kültéri sport, futóverseny, közösségi futások, kulturális programok a városban és országszerte, utazás, egy kávé a barátokkal, egy mozi a férjemmel kettesben, egy színházlátogatás anyukámmal, a dédink meglátogatása, s sok – sok természetesnek tűnő, azonban most elfeledett program.

Van, akinek sajnos azzal kezdődne a bakancslista, hogy végre sorszámot kap a szakrendelésen és ellátják – eddig kényszerből halogatott - egészségügyi problémáit, én is végre elvinném fogorvoshoz a fiaimat, de fodrászhoz is.

Folytathatnám a sort a tervezett grillpartikkal, tárcsán sütésekkel, minimum egy családi ünnepséggel minden elmaradt név-és szülinapra (Isten éltesse a dédit, aki ma 84 éves és csak telefonon tudtam megköszönteni), rendeznék egy-két baráti összejövetelt, áthívnám végre az új szomszédokat koccintani egyet, vagy egyszerűen jó lenne újra birtokba venni a játszóteret, amitől nem messze egy fagyizóban lehetne kávézgatni és nézelődni órákig.

Biztosan elmennék a Balatonhoz, ami hozzánk közel van, mégse jártunk arra hónapok óta, de a fiúk strandolni is szeretnének, a szüleim pedig a befizetett nyaralásukat kapnák vissza, amiről már lemondtak.

Nem is tudom, mennyi mindent felírnék még a listámra, a vásárlás egy plázában biztos szerepelne, nem mintha nem lenne ennivalónk, ruhánk, vagy cipőnk, vagy hirtelen lenne sok elkölteni való pénzem, de elnézelődnék egy napig az egyik bevásárlóközpontban, vagy akár mindegyikben…

Ezek az én gondolataim, de mindenki egészítse ki a saját álmaival, vágyaival, s ígérem, hogy hamarosan ki lehet pipálni ezeket a terveket.

Egy bakancslista elkészítése lefoglalja gondolatainkat, segít tervezni, új célokat kitűzni, s ezek némi erőt adnak a karantén mindennapjainak átvészeléséhez.

Ami hiányozni fog a karantén után

A karantén keserves kényszerdöntés volt és a javunkat szolgálta, mégis nehéz volt elviselni a bezártságot, azonban kétségtelenül voltak, vagy vannak olyan oldalai, amelyek talán mégis a javunkat szolgálták.

Mi történik, ha éhezünk?

Mi történik, ha éhezünk? Mit jelent a mennyiségi és mit a minőségi éhezés? Mi a megoldás?

Ha babát szeretnél…

Amikor eldöntjük, hogy babát szeretnénk, a legfőbb félelmünk, hogy soká várat magára a pozitív terhességi teszt. Nyilván a természet a főnök ő teszi a dolgát, azonban néhány trükkel mi is növelhetjük a teherbeesés esélyét.

Falászavar – mi az oka?

A falászavarnak nevezett kontrollálatlan falásrohamok 2013-ben jelentek meg önálló kórképként a mentális betegségek rendszerében. Falászavar esetén hirtelen és egyszerre jóval több ételt és ezáltal több kalóriát fogyaszt az illető.

Zenét hallgatok a munkahelyemen. Vajon jól teszem?

Bizonyos előnyei vannak, de ugyanúgy megtaláljuk a hátrányait is. Nem mindegy, milyen az a zene, milyen hangerővel szól, és egyáltalán, kikkel vagyunk egy irodában. Íme egy kis elemzés, objektív és szubjektív szemüvegen keresztül egyaránt.