Menü

A sok állás veszélyei

Sok állásnak azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60-70%-ában áll, munkáját állva végzi. Sokat állnak egy helyben a bolti eladók, a tanárok, a pultosok és pincérek, a futószalagnál dolgozók, a biztonsági őrök, a fodrászok, szakácsok és még sorolhatnám. Ezeknél a foglalkozásoknál különösen fontos odafigyelni a sok állással járó életmód veszélyeire.

Az egész napos állás következményeit nagyon komolyan kell venni, ugyanis alaposan megterheli a szervezetet, s nemcsak a lábakat, hanem a csípőt, a gerincet, a hátat és a nyakat is, illetve hatással van a vérkeringésre. A sok állással, vagy túl sok sétával, esetleg futással járó életmód veszélyei között említendők a görnyedt testtartás, a visszér, a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületi fájdalmak.

A görnyedt tartás nem csak esztétikailag probléma, hanem következménye lesz, hogy megfájdul a gerinc, a hátunk. A visszerek szintén nemcsak esztétikai szempontból okoznak kellemetlenséget, hanem a krónikus szívbetegségek, keringési betegségek és magas vérnyomás kialakulásában is szerepük van.

A legtöbb állófoglalkozásnál az is problémát jelenthet, hogy nincs meg a szimmetria.

A fogorvosok, fodrászok, masszőrök munkájára jellemző, hogy valamilyen kényszertartással jár együtt, görnyedt mozdulatokkal, féloldalas terheléssel, ez pedig negatív hatással van a gerincre és a csontozatra is.

A probléma orvoslásában a munkaadó is sokat segíthet(ne).

Futószalagok, pult mellé, vagy mögé, lehet tenni úgynevezett fáradtságcsökkentő szőnyeget, amely segít csökkenteni az állómunka veszélyeiből fakadó egészségügyi problémákat. Lehetővé teheti az óránkénti szünetet, vagy esetleg adhat edzőtermi bérletet, masszázskupont is.

A sok állással járó élet veszélyei kellő odafigyeléssel vagy orvosi segítséggel megelőzhetők, orvosolhatók. Figyeljünk arra, hogy ne álljunk egy helyben sokáig, próbáljunk kicsit sétálgatni, vagy olykor leülni, váltogassuk a pozíciónkat. Cipőnk legyen kényelmes, ne túlzottan magas sarkú, - olykor sokat segíthet egy talpbetét is - s ügyeljünk a helyes testtartásra. Legjobb mégis az lenne, ha az ülő és álló munkavégzést felváltva tudnánk alkalmazni.

A manapság alkalmazott legmodernebb munkavégzés-típus az úgynevezett „ülő-álló” munkavégzés, állítható asztalokkal, mely egyre jobban terjed az irodai munkavállalók körében.

Martinka Dia

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.