Menü

Arctalan zaklatók

A cyberbullying, vagyis internetes zaklatás, már hosszú évek óta égető probléma, amely megoldása vagy törvényi szabályozása még mindig nincs teljesen tisztázva.

A home office és távoktatás időszaka alatt, amikor mind a felnőttek, mind a gyerekek kényszerítve vannak a géphasználatnak, talán még veszélyesebb és gyakoribb lett. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány megfogalmazásában a cyberbullying az interneten vagy mobilon keresztüli szándékos bántalmazás és megfélemlítés. Nagyon sok mindenkit érint, mégis kevesen beszélnek róla.

Arctalan bántalmazók

A nemcsak gyerekeket érintő probléma legnagyobb nehézsége, hogy az elkövető vagy bántalmazó arctalan tud maradni. Míg egy iskolai csúfolót ismerik, addig az interneten bárki megbújhat a profil mögött. A cyberbullying sokféle megjelenése között van az áldozat lejáratásai a közösségi oldalak kommentszekciójában, sértő vagy fenyegető e-mailek vírusos tartalommal vagy a szexuális zaklatás online formája, üzenetekkel, képekkel és videókkal.

Az elkövető névtelensége a jogi helyzetet is megnehezíti.

A karantén alatt még népszerűbb lett a fiatalok körében terjedő TikTok alkalmazás. Az app lényege, hogy 15 másodperces videókat lehet készíteni zenére, táncolva, a dalszöveget tátogva, vagy igazából akárhogy. A TikTok már 800 millió felhasználóval rendelkezik, ami hatalmas szó, ha megnézzük az évek óta legnépszerűbb Instagram több mint egymilliárd profilját.

Az applikáció a határtalan kreativitás mellett utat enged az online zaklatóknak is, ami miatt különösen is oda kell figyelni a kiskorú felhasználókra.

Van megoldás?

Jogilag és törvényileg sokszor nehéz megoldást találni. A legfontosabb, hogy vegyük észre a környezetünkben azokat a gyerekeket vagy felnőtteket is, akik esetleg áldozatok lehetnek. Teremtsünk olyan közeget, ahol bátran beszélhet a történtekről.

Napjainkban már nagyon sok szervezet, alapítvány foglalkozik az internetes zaklatással, ad segítséget mind az áldozatoknak mind azoknak, akik mellette állnak.

Megoldás lehet a megelőzés is, a tudatos internethasználat és a folyamatos beszélgetés. Kulcsfontosságú a kommunikáció, különösen a gyerekek esetében. A gyermek által használt közösségi oldalak, játékok és applikációk megismerése is lényeges, hogy a szülő hatékonyan tudjon odafigyelni a hatásokra.

Az internetes és iskolai zaklatás mára már a filmek és sorozatok világában is megjelent. A nagysikerű 13 okom volt könyv adaptációja a 2017 óta futó Netflix-sorozat, ami pontosan egy ilyen problémát állít középpontba. A zaklatást és annak következményeit körbejáró történetnek világszerte több millió nézője és rajongója van, nagyon sokakhoz eljut a történet üzenete. Ami az, hogy tetteink hatalmas hatással vannak a másik életére, valamint, ha érintett vagy bármi hasonlóban, könnyebb lesz, ha elkezd beszélni róla. A sorozat negyedik, egyben utolsó évada június 5-én kezdődik a Netflixen.

A téma nagyon érzékeny és nehéz, minden eset más. A legfontosabb az idő, a gyors felismerés és segítségnyújtás szélsőséges esetben életeket is menthet

Alap dolgok a szépségünkért

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt.

Tippek a karcsú derék eléréséhez

A darázsderék és a lapos has minden nő legnagyobb álma, de a jó hír az, hogy kitartó edzéssel nem lehetetlen elérni. Különösen a téli időszakban érdemes erre odafigyelni, hogy ne közvetlenül a bikiniszezon előtt kapkodjon az ember az alakformálással.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék

Mit sportolhatnak a cukorbetegek?

A cukorbetegek egyik legfontosabb feladata, hogy a vércukorszintjüket ideális szinten tartsák, azonban tévedés azt gondolni, hogy a sport veszélyt jelent erre az állapotra. Mindössze be kell tartani az alapvető és legfontosabb szabályokat. De milyen mozgásformát választhatnak a cukorbetegek?

Hirtelen a magad lábára állni

Krízishelyzetek mindig adódnak. Ezekkel vagy megbirkózunk egyedül, vagy magunk előtt tornyosítunk egy jó adag problémát, amiben aztán rendszeresen megakadunk. Az egyik nehézséget az okozza, amikor az ember hirtelen egyedül lesz, vagy anyagi vagy érzelmi szempontból a maga útját kell járnia, noha addig ez nem fordult elő. Ezzel megbirkózni nem egyszerű