Menü

Szója és pajzsmirigy

Az élelmiszeripar fokozatosan ébredt rá a szójafehérjében rejlő profitlehetőségre, s az ötvenes-hatvanas évektől kezdett fellendülni a szójával foglalkozó ipar, különösen az egyre népszerűbbé váló a vegetarianizmus/veganizmus terjedésével. Ma már több ételben szerepel rejtett formában dúsító, sűrítő adalékanyagként.

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

A pajzsmirigy alulműködését vagy túlműködését elsősorban egy laborvizsgálattal állapítják meg, a TSH szintjének mérésével. A normál tartomány 0-4 között van, azonban az ideális érték inkább 1-2 között található. Ha a TSH érték túl magas, akkor alulműködésről, ha alacsony, túlműködésről beszélünk.

Egy amerikai kutató intézet tanulmányai szerint naponta maximum három adag szója elfogyasztása még biztonságosnak tekinthető. Ha azonban a szójatermékeket igen nagy mértékben fogyasztjuk (pl. tejtermékek helyett), fennáll annak a veszélye, hogy a szervezet nem jut elegendő mennyiségű jódhoz. A jód pedig a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen. A probléma tehát nem közvetlenül a szója miatt van, hanem a jódhiányból fakad.

Azonban tudni kell arról is, hogy a szójabab nagyon sok fitátot tartalmaz, amely meggátolja a kalcium, a vas, a jód, a réz, a cink felszívódását, azonban a szójával mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb probléma az, hogy aggodalomra ad okot a szója goitrogén, azaz pajzsmirigyműködésgátló hatása, amiért a fitoösztrogének lehetnek a felelősek.

Ilyen élelmiszer egyébként még a szója mellett többek között a földimogyoró, a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a köles.

Sajnos manapság a lakosság egyre nagyobb része szenved pajzsmirigy betegségekben, általában alulműködésben, így szakemberek megállapították, hogy a szója fogyasztása nem tűnik előnyösnek. Japánban, ahol a szójafogyasztás rendkívül magas, a pajzsmirigy betegségek előfordulása is igen gyakori. Hogy a szója befolyásolhatja-e a gyógyszerek felszívódását, nos igen, de ez elkerülhető, ha a levotiroxin beszedése után következő 4 órában nem fogyasztunk szóját tartalmazó ételeket.

Azonban azt is tudni kell, hogy a szóján kívül más élelmiszerek is gátolhatják a gyógyszer felszívódását (pl. kávé).

Levotiroxin tartalmú gyógyszer szedése esetén mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvosunkkal.

Régóta folyik a vita arról, hogy van -e kapcsolat a szójafogyasztás és a pajzsmirigy rendellenes működése, illetve a pajzsmirigybetegségek között, ennek eldöntése nehéz, mert ez a vita még számos tanulmányt szül valószínűleg a jövőben. Én magam pajzsmirigybetegként épp ezért úgy gondolkozom, hogy mérséklem a szója bevitelét, mert ezzel bizony ártani nem ártok, ám a mértéktelen fogyasztásával lehetséges, hogy kárt okozok a pajzsmirigyem működésében. Mindig jobb a mértékletesség és az óvatosság.

Kevés folyadék hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Lassú fogyás okai

Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.

Amikor fáj a fejünk…

Lüktet, hasogat, nyom, éles, vagy tompa: sokféleképpen fájhat a fejünk. Eddig ez úgy kezdődik, mint minden gyógyszerreklám, de nem fájdalomcsillapítót szeretnénk eladni, inkább a sokféle fejfájás okaira keresek választ.