Menü

Kismama a strandon

Előző cikkeim egyikében a napozás, a napvédelem fontosságáról írtam, próbáltam megosztani a tapasztalataimat, kisgyerekes óvintézkedéseimet, most azonban arról lesz szó, kismamaként hogyan strandoljunk, vagy legalábbis milyen szabályokat, tanácsokat tartsunk be, fogadjunk meg, kismamaként mire figyeljünk, miközben mondjuk még futkosunk is a gyerekeink után 35 fokban…

A nyár, a nagy meleg, az erős UV sugárzás, a magas páratartalom bizony nagy megterhelést jelent a szervezetnek, különösen a várandósoknak. A kismamák is nyaralhatnak, strandolhatnak, utazhatnak vízpartra, de nekik mindenképpen szem előtt kell tartaniuk néhány fontos szabályt.

Kismamaként bevallom én kerülöm a strandi medencéket, inkább az élővizeket választom.

Bár a medencék vizét fertőtlenítik, de tény, hogy rengeteg ember zsúfolódik össze egy-egy medencében, szerintem a fertőzésveszély nem ér meg semennyi pancsolást kismamaként. Az élővizek valószínűleg biztonságosabbak a várandósoknak, ha a fertőzéseket szeretnénk elkerülni. Az immunrendszer terhesség alatt amúgy is nagyobb feladatnak van kitéve, talán gyengébb is, mint máskor, ezért fontos a várandósvitaminokat rendszeresen szedni, hogy ezzel is segítsük a szervezetünknek ellenállni a fertőzésekkel szemben.

Az erős napsütés és UV sugárzás is ártalmas pocakosan, hiszen túlzottan felmelegíti a magzatvizet, amivel kárt okozhat a babának, ezért a hasat soha sem tanácsos kitenni a közvetlen napfénynek, ilyenkor kell elővenni a csinos strandruhákat, strandkendőket, amivel védeni tudjuk a pocakunkat. Fel lehet venni a bikinit, csak fontos eltakarni egy-egy ilyen divatos textillel, hiszen az UV-sugarak alapesetben sem veszélytelenek, várandósan pedig duplán kell számolni a veszéllyel. A megváltozott hormonháztartás miatt ilyenkor érzékenyebb a bőrünk, hamarabb leég, vagy jönnek a kellemetlen májfoltok, de akár átmeneti napallergia is kialakulhat, ezért a legjobb választás a félárnyék és a magas faktorszámú fényvédő krém, illetőleg otthon a napozás utáni hidratáló készítmények használata.

A folyadékfogyasztás a kismamákra fokozottabban jellemző, természetesen nem a cukros üdítőket és a kávét értem alatta, de a víz, gyümölcslevek, teák fogyasztása ilyenkor elengedhetetlen, ahogy a magas faktorszámú napvédő készítmények folyamatos alkalmazása is.

A vízivás mellett az evésről sem szabad megfeledkezni, bár a melegben nem kíván az ember sokszor ételt, egy kismama ekkor is rágcsáljon pár gyümölcsöt, kekszet, hogy a napi étkezések ne maradjanak ki. Kánikulában ráadásul leeshet a vércukor szint, ezért az evésre is oda kell figyelni. Lehet, hogy épp a sajtos-tejfölös lángosra, vagy mogyorókrémes palacsintára fog lecsapni a kívánós anyuka, mégis én azt gondolom jobb kerülni a zsíros vagy olajban sült ételeket.

Ha a földön ülni kényelmetlen, hasznos tipp magunkkal vinni egy összecsukható széket, melyről bárhonnan figyelhetjük a vízben játszó csemetéinket.

Természetesen, mint mondtam, a babavárás alatt sem kell a négy fal között kuksolni a legszebb nyárban, nem is tennénk, de mindenképp fontos betartani a fenti tanácsokat, s ha lehet 11 és 15 óra között semmiképp sem tartózkodni a napon. Boldog és gondtalan babavárást kívánunk!

Martinka Dia

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!