Menü

Kismama a strandon

Előző cikkeim egyikében a napozás, a napvédelem fontosságáról írtam, próbáltam megosztani a tapasztalataimat, kisgyerekes óvintézkedéseimet, most azonban arról lesz szó, kismamaként hogyan strandoljunk, vagy legalábbis milyen szabályokat, tanácsokat tartsunk be, fogadjunk meg, kismamaként mire figyeljünk, miközben mondjuk még futkosunk is a gyerekeink után 35 fokban…

A nyár, a nagy meleg, az erős UV sugárzás, a magas páratartalom bizony nagy megterhelést jelent a szervezetnek, különösen a várandósoknak. A kismamák is nyaralhatnak, strandolhatnak, utazhatnak vízpartra, de nekik mindenképpen szem előtt kell tartaniuk néhány fontos szabályt.

Kismamaként bevallom én kerülöm a strandi medencéket, inkább az élővizeket választom.

Bár a medencék vizét fertőtlenítik, de tény, hogy rengeteg ember zsúfolódik össze egy-egy medencében, szerintem a fertőzésveszély nem ér meg semennyi pancsolást kismamaként. Az élővizek valószínűleg biztonságosabbak a várandósoknak, ha a fertőzéseket szeretnénk elkerülni. Az immunrendszer terhesség alatt amúgy is nagyobb feladatnak van kitéve, talán gyengébb is, mint máskor, ezért fontos a várandósvitaminokat rendszeresen szedni, hogy ezzel is segítsük a szervezetünknek ellenállni a fertőzésekkel szemben.

Az erős napsütés és UV sugárzás is ártalmas pocakosan, hiszen túlzottan felmelegíti a magzatvizet, amivel kárt okozhat a babának, ezért a hasat soha sem tanácsos kitenni a közvetlen napfénynek, ilyenkor kell elővenni a csinos strandruhákat, strandkendőket, amivel védeni tudjuk a pocakunkat. Fel lehet venni a bikinit, csak fontos eltakarni egy-egy ilyen divatos textillel, hiszen az UV-sugarak alapesetben sem veszélytelenek, várandósan pedig duplán kell számolni a veszéllyel. A megváltozott hormonháztartás miatt ilyenkor érzékenyebb a bőrünk, hamarabb leég, vagy jönnek a kellemetlen májfoltok, de akár átmeneti napallergia is kialakulhat, ezért a legjobb választás a félárnyék és a magas faktorszámú fényvédő krém, illetőleg otthon a napozás utáni hidratáló készítmények használata.

A folyadékfogyasztás a kismamákra fokozottabban jellemző, természetesen nem a cukros üdítőket és a kávét értem alatta, de a víz, gyümölcslevek, teák fogyasztása ilyenkor elengedhetetlen, ahogy a magas faktorszámú napvédő készítmények folyamatos alkalmazása is.

A vízivás mellett az evésről sem szabad megfeledkezni, bár a melegben nem kíván az ember sokszor ételt, egy kismama ekkor is rágcsáljon pár gyümölcsöt, kekszet, hogy a napi étkezések ne maradjanak ki. Kánikulában ráadásul leeshet a vércukor szint, ezért az evésre is oda kell figyelni. Lehet, hogy épp a sajtos-tejfölös lángosra, vagy mogyorókrémes palacsintára fog lecsapni a kívánós anyuka, mégis én azt gondolom jobb kerülni a zsíros vagy olajban sült ételeket.

Ha a földön ülni kényelmetlen, hasznos tipp magunkkal vinni egy összecsukható széket, melyről bárhonnan figyelhetjük a vízben játszó csemetéinket.

Természetesen, mint mondtam, a babavárás alatt sem kell a négy fal között kuksolni a legszebb nyárban, nem is tennénk, de mindenképp fontos betartani a fenti tanácsokat, s ha lehet 11 és 15 óra között semmiképp sem tartózkodni a napon. Boldog és gondtalan babavárást kívánunk!

Martinka Dia

A nők elleni erőszak, a vírushoz hasonlóan szedi áldozatait

A nők elleni erőszak világszerte hatalmas probléma, amin a COVID-19 által kialakult helyzet még tovább rontott. A második hullám következtében bevezetett szigorítások hatására még tovább növekedhet a családon belül elkövetett erőszakos esetek száma, mivel az első hullám kijárási korlátozásai alatt 20%-al növekedtek ezen bűncselekmények. A november 25-i Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához kapcsolódóan, az AVON kiemelten fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét erre az itthon is sok nőt érintő problémára

Karanténkarácsony fillérekből

A költséghatékony karácsony nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ajándékozunk senkinek semmit, sokkal inkább lehet fókuszálni a kézzel készített, egyedi, személyes meglepetésekre.

Tippek kültéri maszkviseléshez

Gyakorlatilag ott tartunk, hogy bárhová is megyünk arcunkat el kell takarni. Azt tudjuk, hogy beltérre milyen védőeszköz javasolt, de kültérre ilyen ajánlás nem érkezett. Milyen szempontokra kell figyelni? Milyen védőeszközt alkalmazzunk kültéren?

Miért a kutya az ember legjobb barátja?

A kutya az ember legjobb barátja. Mára ez már nemcsak népi bölcsesség, hanem rengeteg tudományos adat is igazolja. Azt a mindennapokból is tudjuk, hogy a jó kutya–gazdi kapcsolatok a teljes szimbiózishoz közelítenek, igényeljük a társaságot, a kötődést, a másik fél egyetlen pillantása is boldogsággal és szeretettel tölt el minket. Ez a barátság megkérdőjelezhetetlen

Egy nap cigaretta nélkül

Nemzetközi kezdeményezésre minden év novemberének harmadik csütörtöke a „Ne gyújts rá!” világnap, amelynek célja, hogy rávegye a dohányzókat – legyen az hagyományos cigaretta, e-cigaretta vagy a napjainkban oly divatos hevített dohánytermék-használó –, hogy egy teljes napig ne gyújtsanak rá!