Menü

Kismama a strandon

Előző cikkeim egyikében a napozás, a napvédelem fontosságáról írtam, próbáltam megosztani a tapasztalataimat, kisgyerekes óvintézkedéseimet, most azonban arról lesz szó, kismamaként hogyan strandoljunk, vagy legalábbis milyen szabályokat, tanácsokat tartsunk be, fogadjunk meg, kismamaként mire figyeljünk, miközben mondjuk még futkosunk is a gyerekeink után 35 fokban…

A nyár, a nagy meleg, az erős UV sugárzás, a magas páratartalom bizony nagy megterhelést jelent a szervezetnek, különösen a várandósoknak. A kismamák is nyaralhatnak, strandolhatnak, utazhatnak vízpartra, de nekik mindenképpen szem előtt kell tartaniuk néhány fontos szabályt.

Kismamaként bevallom én kerülöm a strandi medencéket, inkább az élővizeket választom.

Bár a medencék vizét fertőtlenítik, de tény, hogy rengeteg ember zsúfolódik össze egy-egy medencében, szerintem a fertőzésveszély nem ér meg semennyi pancsolást kismamaként. Az élővizek valószínűleg biztonságosabbak a várandósoknak, ha a fertőzéseket szeretnénk elkerülni. Az immunrendszer terhesség alatt amúgy is nagyobb feladatnak van kitéve, talán gyengébb is, mint máskor, ezért fontos a várandósvitaminokat rendszeresen szedni, hogy ezzel is segítsük a szervezetünknek ellenállni a fertőzésekkel szemben.

Az erős napsütés és UV sugárzás is ártalmas pocakosan, hiszen túlzottan felmelegíti a magzatvizet, amivel kárt okozhat a babának, ezért a hasat soha sem tanácsos kitenni a közvetlen napfénynek, ilyenkor kell elővenni a csinos strandruhákat, strandkendőket, amivel védeni tudjuk a pocakunkat. Fel lehet venni a bikinit, csak fontos eltakarni egy-egy ilyen divatos textillel, hiszen az UV-sugarak alapesetben sem veszélytelenek, várandósan pedig duplán kell számolni a veszéllyel. A megváltozott hormonháztartás miatt ilyenkor érzékenyebb a bőrünk, hamarabb leég, vagy jönnek a kellemetlen májfoltok, de akár átmeneti napallergia is kialakulhat, ezért a legjobb választás a félárnyék és a magas faktorszámú fényvédő krém, illetőleg otthon a napozás utáni hidratáló készítmények használata.

A folyadékfogyasztás a kismamákra fokozottabban jellemző, természetesen nem a cukros üdítőket és a kávét értem alatta, de a víz, gyümölcslevek, teák fogyasztása ilyenkor elengedhetetlen, ahogy a magas faktorszámú napvédő készítmények folyamatos alkalmazása is.

A vízivás mellett az evésről sem szabad megfeledkezni, bár a melegben nem kíván az ember sokszor ételt, egy kismama ekkor is rágcsáljon pár gyümölcsöt, kekszet, hogy a napi étkezések ne maradjanak ki. Kánikulában ráadásul leeshet a vércukor szint, ezért az evésre is oda kell figyelni. Lehet, hogy épp a sajtos-tejfölös lángosra, vagy mogyorókrémes palacsintára fog lecsapni a kívánós anyuka, mégis én azt gondolom jobb kerülni a zsíros vagy olajban sült ételeket.

Ha a földön ülni kényelmetlen, hasznos tipp magunkkal vinni egy összecsukható széket, melyről bárhonnan figyelhetjük a vízben játszó csemetéinket.

Természetesen, mint mondtam, a babavárás alatt sem kell a négy fal között kuksolni a legszebb nyárban, nem is tennénk, de mindenképp fontos betartani a fenti tanácsokat, s ha lehet 11 és 15 óra között semmiképp sem tartózkodni a napon. Boldog és gondtalan babavárást kívánunk!

Martinka Dia

A komposztálás titkai

Környezettudatos és hasznos. Így kezdj komposztálni!

Maradéktalanul

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk szemétbe évente, otthonainkban ennyi végzi a kukában. Hatalmas pazarlás ez, mely ellen civil szervezetek is tiltakoznak.

Hirtelen a magad lábára állni

Krízishelyzetek mindig adódnak. Ezekkel vagy megbirkózunk egyedül, vagy magunk előtt tornyosítunk egy jó adag problémát, amiben aztán rendszeresen megakadunk. Az egyik nehézséget az okozza, amikor az ember hirtelen egyedül lesz, vagy anyagi vagy érzelmi szempontból a maga útját kell járnia, noha addig ez nem fordult elő. Ezzel megbirkózni nem egyszerű

Hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a nyár legkellemetlenebb velejárója a szemtelen szúnyogok inváziója, a rovarokat pedig olykor sajnos a szúnyogriasztó szerek sem tartják távol. Mivel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?

Rendet gyorsan!

Mindenkinek vannak olyan tárgyai, melyek hosszú időn keresztül megbújhatnak a polcokon, szekrényekben anélkül, hogy kiselejteznénk, lecserélnénk, teret tisztítanánk, szelektálnánk. A hatékony otthoni rendteremtés alapvetően egyszerű lépésekből áll.