Menü

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Miért játsszunk?

A stresszes és rohanó élet során gyakran felidézzük azokat a boldog időket, amikor „főállású” gyerekként, csak játékból állt az élet. Felnőttként más a helyzet, felelősek vagyunk magunkért és legtöbbször másokért is, ezért a felhőtlen szórakozás már nem jellemzi az életünket.

Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie. A játék gyerekeknek való, de ugyanúgy felnőtteknek is, hiszen aktív pihenést biztosít, ami egyszerre kapcsol ki és hat fejlesztően. A közös játékok pedig hatalmas közösségépítő-erővel bírnak, egy-egy baráti körben, társasjátékkal eltöltött este felejthetetlen élmény marad. A stratégiai játékok, mint például a sakk, emellett segítik a logikai gondolkodás karbantartását is.

Mit játszunk?

Felnőttként is jobbnál jobb lehetőségek állnak rendelkezésre a játékok terén. A társasjáték-ipar virágzik, ahol a folyamatosan elérhető klasszikusok mellett, rengeteg újdonsággal is találkozhatunk. Legyen szó kártyáról vagy hagyományos társasjátékokról.

A Dixit, egy évek óta növekvő népszerűségnek örvendő játék, ami kifejezetten felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak szól. Az asszociáción alapuló játék során különböző képeket kapnak a résztvevők, amiknek címeket kell adni. A lefordított lapokat felfedik, majd ki kell találnií hogy az adott körben címadó játékos melyiket rakta. A játék elsősorban egymás ismeretéről szól, valamint gyönyörködtet és elgondolkoztat, hiszen minden kép különböző és nagyon érdekes témát feszeget. Természetesen itt is lehet pontokat számolni és rangsort felállítani, de a Dixit már önmagában is, verseny nélkül, egy nagyon élvezetes játék.

A Concept egy újabb társasjáték, ami a népszerű barkóba tovább fejlesztett verziója. A lényege, hogy a kártyákon szereplő szavakat egy nagy táblán ábrázolt ikonok alapján találjanak ki a többiek. Kis jelzőbábúkat tehetünk a különböző ikonokra, így rávezetve a többi játékost a megoldásra. A Concept egy hosszabb, elsőre bonyolultnak ható játék, de ha egyszer belejön a csapat, nagyon izgalmas megoldások születhetnek!

A társasjátékok mellett ott vannak a klasszikus kártyajátékok is, amik garantáltan feldobják a hangulatot a baráti összejöveteleken.

Felnőttként se felejtsük el, milyen ereje van a játékoknak. Ha van időnk játsszunk, hiszen a közös játék segít a kikapcsolódásban és a szociális kötelékek erősítésében is.

Fogyás az internet segítéségével – működik vagy sem?

Az emberek – férfiak és nők egyaránt – képesek a szépségért és külsőért elég sok mindent megtenni. Viszont még mindig sok minden magas áron érhető el a fogyasztói társadalom számára, főleg a fogyókúrák, személyi edzők, sportbérletek és táplálékkiegészítők. Mi a helyzet, ha nem akarunk több tízezret költeni, de azért mégis mozogni szeretnénk?

Sokszor túltolják az amatőr futók

Az egyik legtöbb izomcsoportot átmozgató sportunk a futás, kétségtelenül az egyik legjobb mozgásforma, azonban kezdő amatőr futók túlnyomó többsége gyakran elköveti azt a hibát, hogy magával ragadja a hév és sérülésekkel, húzódásokkal végzi.

Lassú anyagcsere? Gyorsítsuk fel!

Mi okozhat lelassult anyagcserét? Hogyan gyorsíthatjuk fel? Íme néhány jól bevált módszer az anyagcsere gyorsítására.

A húszas harmincasok telekocsival utaznak

Még ha a címben szereplő mondat így tételesen nem is igaz, tény, hogy például Szeged és Budapest között minden telekocsi betelik, sőt néha többen utaznának, mint ahány hely van. De mi ennek az oka, hogy elsősorban az aktív munkakorú népesség elpártolt a vonattól? Ráadásul nem ez az egyetlen változás az elmúlt évek telekocsis trendjében.

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

Köztudott, hogyha a Földön nem is, de Európában biztosan a dánok a legboldogabb emberek. Ha valaki találkozott dánnal tudhatja, ez nem légből kapott állítás. De mi a titok?