Menü

Miért megy tönkre annyi párkapcsolat néhány hónap után?

Ma már egy nagyon felgyorsult világot élünk, és sokszor egy-két nap alatt annyi minden történik körülöttünk, hogy azt se tudjuk mi történt pár napja. Valójában számtalan oka lehet miért fut zátonyra egy kapcsolat, lehet, hogy már egyszerűen az érzelmek üresedtek ki, de az is lehet, hogy valami sokkal bonyolultabb ok van a háttérben. Sokszor mikor megromlik egy párkapcsolat, az emberek magukat hibáztatják vagy épp elkezdik gyűlölni a másikat.

Magunkkal hozott érzelmi súlyok

Amikor az ember belekerül egy párkapcsolatba, sokszor van egy ideája arról, hogy milyennek kellene lennie a kapcsolatának, de ezek többsége a múltból van és egyszerűen nem várható el az új kapcsolatban sem, hogy a partnerünk mindenben megfeleljen nekünk. A legtöbben ritkán kezdenek tiszta lappal egy új kapcsolatot, mivel még fel sem épültünk az előző kapcsolatból vagy ha ez az első kapcsolata valakinek akkor csak a kortársai nyomására határozza el, hogy neki barát vagy barátnő kell.

Érzelmi nyomás

Ebből adódóan rengeteg emberben sajnos kialakul egy birtoklási vágy, ami nyilván nem abból áll, mint régen, de sokszor a párunkat szeretjük úgy mutogatni, hogy mi, ezt elértük és ő a miénk. Ma leginkább nem is féltékenyek vagyunk, hanem azt akarjuk, hogy legyen valaki az oldalunkon, akivel meg lehet jeleni és el lehet menni ide-oda.

Viszont ez sokszor ahhoz vezet, hogy nem tudják egymást igazán megismerni, mert mondjuk egész héten csak videochatelnek, aztán hétvégén elmennek moziba és annyi, de ténylegesen nincsenek együtt sokat. Sokszor a mai kapcsolatokból kiveszik a kedvesség és a meglepetés ereje. Egy nagyon józan és kiszámítható világ van körülöttünk olyan értelemben, hogy mindent megbeszélünk előre, mindent megtervezünk napirendszerűen, és ha valami nem úgy alakul ahogy mi akarjuk akkor már rosszul érezzük magunkat, vagy feladjuk azt az adott dolgot vagy tevékenységet.

Közösségi média, internetes társkeresés

A legtöbbször emiatt van az, hogy egy pár nem találkozik eleget, a Tinder, Badoo és más társkeresők csak egy kattintásra vannak, és szinte mindenkit megkísért, hogy a párkapcsolat mellett is csinálja. Aztán van, aki csak játszani akar, van aki új kapcsolatot keres, és van olyan is, hogy valaki abbahagyja és rendbe jön a kapcsolatuk. Nem beszélve arról, hogy ez a probléma könnyen vezethet magányhoz és egyfajta kényszeres távolságtartáshoz, ami aztán szorongássá és depresszióvá alakul.

Visszatérhet-e a szenvedély egy kiüresedett kapcsolatba?

A válasz az, hogy persze! A legtöbb kapcsolatban vannak kisebb megingások, és krízisek, de helyrejönnek a dolgok. Viszont sokszor előfordul az is, hogy valaki hónapokig vagy évekig belekényszerül egy kiüresedett, mérgező kapcsolatba. Ez nagyon rossz hatással van a kapcsolat mindkét tagjára. Szerencsére, aztán a kapcsolatokban a felek elfogadják a másikat, azonosulni tudnak a másik tulajdonságaival, problémáival, szokásaival és felfogásával.

A legfontosabb, hogy egy párkapcsolatban mindig lesznek problémák és krízisek, úgynevezett mélypontok és ezek azok amit egy kapcsolatnak ki kell bírnia. Ha egy sikeres, boldog párkapcsolatra vágyunk, ügyeljünk rá, hogy figyelembe vegyük egymás igényeit valamint a sajátjainkat sem szabad elhanyagolnunk.

Szabó Máté

Módszerek a memória megőrzésére

A memóriazavart egykor az idősek betegségének hívták, a legújabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy egyre több fiatal küzd hasonló problémákkal

Mindent, amit tudni lehet a tripofóbiáról

Valószínűleg az életben minden embernek van legalább egy, bár jelentéktelen, de félelme. Ha némelyikük elég érthetőnek tűnik, például a magasságtól való félelem, akkor vannak olyanok, amelyeken a legtöbb ember meglepődik.

A demencia lehetséges jelei

Az Alzheimer-kór a demenciák csoportjába tartozó neurodegeneratív megbetegedés. Az alább felsorolt tünetek közül legalább kettőnek a megléte már demenciát jelent.

Személyiségtípusok

Ha mindig is úgy érezted, hogy ellentétesek az érzelmeid, hogy nem találod a megfelelő párt, hogy nem találod a neked megfelelő munkát, akkor ajánlom, hogy tölts ki a személyiség tesztet!

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.