Menü

Miért megy tönkre annyi párkapcsolat néhány hónap után?

Ma már egy nagyon felgyorsult világot élünk, és sokszor egy-két nap alatt annyi minden történik körülöttünk, hogy azt se tudjuk mi történt pár napja. Valójában számtalan oka lehet miért fut zátonyra egy kapcsolat, lehet, hogy már egyszerűen az érzelmek üresedtek ki, de az is lehet, hogy valami sokkal bonyolultabb ok van a háttérben. Sokszor mikor megromlik egy párkapcsolat, az emberek magukat hibáztatják vagy épp elkezdik gyűlölni a másikat.

Magunkkal hozott érzelmi súlyok

Amikor az ember belekerül egy párkapcsolatba, sokszor van egy ideája arról, hogy milyennek kellene lennie a kapcsolatának, de ezek többsége a múltból van és egyszerűen nem várható el az új kapcsolatban sem, hogy a partnerünk mindenben megfeleljen nekünk. A legtöbben ritkán kezdenek tiszta lappal egy új kapcsolatot, mivel még fel sem épültünk az előző kapcsolatból vagy ha ez az első kapcsolata valakinek akkor csak a kortársai nyomására határozza el, hogy neki barát vagy barátnő kell.

Érzelmi nyomás

Ebből adódóan rengeteg emberben sajnos kialakul egy birtoklási vágy, ami nyilván nem abból áll, mint régen, de sokszor a párunkat szeretjük úgy mutogatni, hogy mi, ezt elértük és ő a miénk. Ma leginkább nem is féltékenyek vagyunk, hanem azt akarjuk, hogy legyen valaki az oldalunkon, akivel meg lehet jeleni és el lehet menni ide-oda.

Viszont ez sokszor ahhoz vezet, hogy nem tudják egymást igazán megismerni, mert mondjuk egész héten csak videochatelnek, aztán hétvégén elmennek moziba és annyi, de ténylegesen nincsenek együtt sokat. Sokszor a mai kapcsolatokból kiveszik a kedvesség és a meglepetés ereje. Egy nagyon józan és kiszámítható világ van körülöttünk olyan értelemben, hogy mindent megbeszélünk előre, mindent megtervezünk napirendszerűen, és ha valami nem úgy alakul ahogy mi akarjuk akkor már rosszul érezzük magunkat, vagy feladjuk azt az adott dolgot vagy tevékenységet.

Közösségi média, internetes társkeresés

A legtöbbször emiatt van az, hogy egy pár nem találkozik eleget, a Tinder, Badoo és más társkeresők csak egy kattintásra vannak, és szinte mindenkit megkísért, hogy a párkapcsolat mellett is csinálja. Aztán van, aki csak játszani akar, van aki új kapcsolatot keres, és van olyan is, hogy valaki abbahagyja és rendbe jön a kapcsolatuk. Nem beszélve arról, hogy ez a probléma könnyen vezethet magányhoz és egyfajta kényszeres távolságtartáshoz, ami aztán szorongássá és depresszióvá alakul.

Visszatérhet-e a szenvedély egy kiüresedett kapcsolatba?

A válasz az, hogy persze! A legtöbb kapcsolatban vannak kisebb megingások, és krízisek, de helyrejönnek a dolgok. Viszont sokszor előfordul az is, hogy valaki hónapokig vagy évekig belekényszerül egy kiüresedett, mérgező kapcsolatba. Ez nagyon rossz hatással van a kapcsolat mindkét tagjára. Szerencsére, aztán a kapcsolatokban a felek elfogadják a másikat, azonosulni tudnak a másik tulajdonságaival, problémáival, szokásaival és felfogásával.

A legfontosabb, hogy egy párkapcsolatban mindig lesznek problémák és krízisek, úgynevezett mélypontok és ezek azok amit egy kapcsolatnak ki kell bírnia. Ha egy sikeres, boldog párkapcsolatra vágyunk, ügyeljünk rá, hogy figyelembe vegyük egymás igényeit valamint a sajátjainkat sem szabad elhanyagolnunk.

Szabó Máté

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.