Menü

Ezek az ételek fehérítik a fogakat

A fogak sajnos gyorsan hajlamosak elszíneződni. Egyrészt a genetika is hozzájárul az árnyalatukhoz, másrészt pedig a dohányzás, valamint a kávé- és teafogyasztás is könnyen sárgássá teheti őket.

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók, melyek természetes összetevőiknek, valamint a bennük található vitaminoknak köszönhetően szépen fehérítik a fogakat, ráadásul hozzájárulnak az íny egészségéhez és a gyulladások megelőzéséhez is.

Sok zöldség is hasonló hatással van a mosolyra: ilyen például a brokkoli, ami tisztítja, és igen enyhén polírozza a fogakat. Ezenkívül segít megelőzni a szennyeződések lerakódását, és csökkenti a gyulladást.

Az uborka is jó fogfehérítő, és szintén vannak gyulladáscsökkentő hatóanyagai, melyek segítik az ínyproblémák enyhítését

A fogorvos a natúr, kevés cukrot tartalmazó joghurtok fogyasztását is javasolja, de kiemelte, hogy a kókuszjoghurt a legjobb, mert tele van egészséges zsírokkal és a fogíny egészségét támogató összetevőkkel.

A salátához érdemes lenmagot is adni, mert szintén fehéríti, tisztítja a fogakat, és egészségessé teszi az ínyt.

A gyümölcsök közül az eper a leghatásosabb, mert savtartalmának köszönhetően leszedi az elszíneződést, fehérít, valamint hatásos a káros baktériumok ellen.

Az eperhez hasonlóan az alma is tartalmaz savat, és kutatások bizonyították erős fogfehérítő hatását. Az alma egyrészt enyhe savasságának köszönhetően tisztítja a fogakat – ezért is mondják, hogy alma fogyasztása után fél óráig ne moss még fogat, nehogy kárt tegyél az átmenetileg érzékenyebbé vált fogzománcban. Másrészt a magas víztartalmának köszönhetően, amit a rostok tárolnak, rágás közben az almafalatok úgy súrolják át a fogadat, akár egy autómosó.

A legtöbb fogkrém tartalmaz szódabikarbónát, de önmagában is használható a fogak fehérítésére. Keverd össze vízzel, és dörzsöld át vele a fogaid! Öblögess alaposan utána!

A narancshéj belső oldala nagyszerű fogfehérítő. Egyszerűen csak dörzsöld át vele a fogaidat, hogy fényesebbek legyenek!

A citromléhez hasonlóan az almaecettel való fogmosás vagy gargarizálás is segít eltávolítani a fogakra rakódott lepedéket. Túl gyakori alkalmazása azonban szintén a fogak érzékenységét okozhatja.

Az ananász szinte az egyetlen olyan étel, ami természetesen tartalmaz bromelin enzimet. Ennek az enzimnek sokféle jótékony hatása ismert, ráadásul lepedékeltávolító és jelentős fogfehérítő is egyben.

Az almához hasonlóan, az ananász fogyasztása esetén szintén fokozott a nyáltermelésünk, ami a fogaink természetes tisztulásában elengedhetetlen fontosságú.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.