Menü

Ezek az ételek fehérítik a fogakat

A fogak sajnos gyorsan hajlamosak elszíneződni. Egyrészt a genetika is hozzájárul az árnyalatukhoz, másrészt pedig a dohányzás, valamint a kávé- és teafogyasztás is könnyen sárgássá teheti őket.

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók, melyek természetes összetevőiknek, valamint a bennük található vitaminoknak köszönhetően szépen fehérítik a fogakat, ráadásul hozzájárulnak az íny egészségéhez és a gyulladások megelőzéséhez is.

Sok zöldség is hasonló hatással van a mosolyra: ilyen például a brokkoli, ami tisztítja, és igen enyhén polírozza a fogakat. Ezenkívül segít megelőzni a szennyeződések lerakódását, és csökkenti a gyulladást.

Az uborka is jó fogfehérítő, és szintén vannak gyulladáscsökkentő hatóanyagai, melyek segítik az ínyproblémák enyhítését

A fogorvos a natúr, kevés cukrot tartalmazó joghurtok fogyasztását is javasolja, de kiemelte, hogy a kókuszjoghurt a legjobb, mert tele van egészséges zsírokkal és a fogíny egészségét támogató összetevőkkel.

A salátához érdemes lenmagot is adni, mert szintén fehéríti, tisztítja a fogakat, és egészségessé teszi az ínyt.

A gyümölcsök közül az eper a leghatásosabb, mert savtartalmának köszönhetően leszedi az elszíneződést, fehérít, valamint hatásos a káros baktériumok ellen.

Az eperhez hasonlóan az alma is tartalmaz savat, és kutatások bizonyították erős fogfehérítő hatását. Az alma egyrészt enyhe savasságának köszönhetően tisztítja a fogakat – ezért is mondják, hogy alma fogyasztása után fél óráig ne moss még fogat, nehogy kárt tegyél az átmenetileg érzékenyebbé vált fogzománcban. Másrészt a magas víztartalmának köszönhetően, amit a rostok tárolnak, rágás közben az almafalatok úgy súrolják át a fogadat, akár egy autómosó.

A legtöbb fogkrém tartalmaz szódabikarbónát, de önmagában is használható a fogak fehérítésére. Keverd össze vízzel, és dörzsöld át vele a fogaid! Öblögess alaposan utána!

A narancshéj belső oldala nagyszerű fogfehérítő. Egyszerűen csak dörzsöld át vele a fogaidat, hogy fényesebbek legyenek!

A citromléhez hasonlóan az almaecettel való fogmosás vagy gargarizálás is segít eltávolítani a fogakra rakódott lepedéket. Túl gyakori alkalmazása azonban szintén a fogak érzékenységét okozhatja.

Az ananász szinte az egyetlen olyan étel, ami természetesen tartalmaz bromelin enzimet. Ennek az enzimnek sokféle jótékony hatása ismert, ráadásul lepedékeltávolító és jelentős fogfehérítő is egyben.

Az almához hasonlóan, az ananász fogyasztása esetén szintén fokozott a nyáltermelésünk, ami a fogaink természetes tisztulásában elengedhetetlen fontosságú.

Szerző: Udvari Fanni

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.