Menü

Ezek az ételek fehérítik a fogakat

A fogak sajnos gyorsan hajlamosak elszíneződni. Egyrészt a genetika is hozzájárul az árnyalatukhoz, másrészt pedig a dohányzás, valamint a kávé- és teafogyasztás is könnyen sárgássá teheti őket.

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók, melyek természetes összetevőiknek, valamint a bennük található vitaminoknak köszönhetően szépen fehérítik a fogakat, ráadásul hozzájárulnak az íny egészségéhez és a gyulladások megelőzéséhez is.

Sok zöldség is hasonló hatással van a mosolyra: ilyen például a brokkoli, ami tisztítja, és igen enyhén polírozza a fogakat. Ezenkívül segít megelőzni a szennyeződések lerakódását, és csökkenti a gyulladást.

Az uborka is jó fogfehérítő, és szintén vannak gyulladáscsökkentő hatóanyagai, melyek segítik az ínyproblémák enyhítését

A fogorvos a natúr, kevés cukrot tartalmazó joghurtok fogyasztását is javasolja, de kiemelte, hogy a kókuszjoghurt a legjobb, mert tele van egészséges zsírokkal és a fogíny egészségét támogató összetevőkkel.

A salátához érdemes lenmagot is adni, mert szintén fehéríti, tisztítja a fogakat, és egészségessé teszi az ínyt.

A gyümölcsök közül az eper a leghatásosabb, mert savtartalmának köszönhetően leszedi az elszíneződést, fehérít, valamint hatásos a káros baktériumok ellen.

Az eperhez hasonlóan az alma is tartalmaz savat, és kutatások bizonyították erős fogfehérítő hatását. Az alma egyrészt enyhe savasságának köszönhetően tisztítja a fogakat – ezért is mondják, hogy alma fogyasztása után fél óráig ne moss még fogat, nehogy kárt tegyél az átmenetileg érzékenyebbé vált fogzománcban. Másrészt a magas víztartalmának köszönhetően, amit a rostok tárolnak, rágás közben az almafalatok úgy súrolják át a fogadat, akár egy autómosó.

A legtöbb fogkrém tartalmaz szódabikarbónát, de önmagában is használható a fogak fehérítésére. Keverd össze vízzel, és dörzsöld át vele a fogaid! Öblögess alaposan utána!

A narancshéj belső oldala nagyszerű fogfehérítő. Egyszerűen csak dörzsöld át vele a fogaidat, hogy fényesebbek legyenek!

A citromléhez hasonlóan az almaecettel való fogmosás vagy gargarizálás is segít eltávolítani a fogakra rakódott lepedéket. Túl gyakori alkalmazása azonban szintén a fogak érzékenységét okozhatja.

Az ananász szinte az egyetlen olyan étel, ami természetesen tartalmaz bromelin enzimet. Ennek az enzimnek sokféle jótékony hatása ismert, ráadásul lepedékeltávolító és jelentős fogfehérítő is egyben.

Az almához hasonlóan, az ananász fogyasztása esetén szintén fokozott a nyáltermelésünk, ami a fogaink természetes tisztulásában elengedhetetlen fontosságú.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen a bőrtípusom?

Ismerjük azt a népszerű mondást, hogy a szépség belülről fakad. Ám ha jó az ön-és emberismeretünk, azt is tudjuk, hogy az első benyomás mennyire fontos. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy arcunk -amit az emberek először néznek – mennyire ápolt.

A mellkasi fájdalom okai, kezelése

A mellkasi fájdalom több formában is jelentkezhet, az éles szúró fájdalomtól a tompa fájásig.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.