Fogkövet okozó ételek
Bár a fogkőképződést természetes folyamatnak is lehet nevezni, és szinte mindenkinek van, fokozott mértékű megjelenése már összefüggésben állhat bizonyos életmódbeli tényezőkkel, a rossz szájhigiénia, illetve a fogorvosi látogatások figyelmen kívül hagyása mellett például a táplálkozási szokásokkal is.
A cukros ételek, az édességek általánosságban sem tesznek jót a fogaknak - az általuk létrejövő savas közeg ugyanis sérülékenyebbé teszi a fogakat, és kikezdi azok anyagát -, de képesek kifejezetten felgyorsítani a plakk-, illetve fogkőképződést is. Az egyik legkártékonyabb ilyen édességet jelenti például a gumicukor, illetve a savanyú cukorka, melyek esetében előbbi hatások fokozottan jelentkeznek.
Az édességek mellett ugyanúgy fokozza a fogkőképződés kialakulását bármilyen étel, melynek fokozott cukor-, illetve finomított szénhidrát-tartalma van. Ilyenek a péksütemények, de a fehér kenyér is, így ha gazdag az étrended hasonlókban, lehet, hogy gyakrabban kell felkeresned a fogorvosod.
Bár az aszalt gyümölcsöket az egészséges táplálékok között szokás említeni, a fogak szempontjából nem jelentenek feltétlenül ilyet, cukrokban gazdagok ugyanis, emellett igencsak ragadósak is, könnyen hozzátapadnak a fogakhoz. Ha gyakran fogyasztasz hasonló csemegét, ügyelj fokozottabban a fogmosásra.
Sokak számára talán meglepő, hogy az energia- és sportitalok, még az egyéb szénsavas üdítőknél is károsabbak a fogakra nézve. A nagy melegben vagy sportolás után elfogyasztott, a szervezet elektrolit szintjét helyreállító italokat sokan egészségesnek gondolják, ám savasságuk miatt kikezdik a fogzománcot, és ez szerteágazó problémákhoz vezethet. Ha ilyesmit fogyasztunk, mindenképpen mossunk fogat utána!
A szájüreg biofilm flórájának egyensúlya fontos kérdés. A baktériumok egy része védi a fogakat és a szájüreg egészségét, valamint hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ezért nem szabad túl agresszív "plakkölő" szerekkel bombázni a szájüreget, hanem szelíd módszerekkel törekedni a megfelelő egyensúly fenntartására. Ilyen pl. a helyes táplálkozás és a xilittel édesített rágógumi használata.
Kezdd az étkezést egy falat érett sajttal, mely megszünteti a plakk savtermelő képességét. Itt kivételesen nem a frissesség a nyerő: minél tovább érlelték a sajtot, annál hatásosabb. Ha főétkezés után kivételesen nem tudsz sort keríteni a fogmosásra, a cukormentes rágógumi segít semlegesíteni a savas közeget, és megelőzi az ételmaradékok lepedékké alakulását.
Kövesd a hatékony tippeket, de ne feledkezz meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem, büszke mosoly lesz a jutalmad a tükörben.
Szerző: Udvari Fanni
Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.
Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?
Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Az ülés új dohányzás? Az ülőmunka rejtett veszélyei és a megoldások

A modern életmód – amelyet laptopok, e-mailek és véget nem érő Zoom-hívások, értekezletek bűvöletében élünk lassan, de biztosan átalakítja testünket és ezáltal az egészségünket is. Nem épp a legjobb irányba.