Menü

Fogkövet okozó ételek

Bár a fogkőképződést természetes folyamatnak is lehet nevezni, és szinte mindenkinek van, fokozott mértékű megjelenése már összefüggésben állhat bizonyos életmódbeli tényezőkkel, a rossz szájhigiénia, illetve a fogorvosi látogatások figyelmen kívül hagyása mellett például a táplálkozási szokásokkal is.

A cukros ételek, az édességek általánosságban sem tesznek jót a fogaknak - az általuk létrejövő savas közeg ugyanis sérülékenyebbé teszi a fogakat, és kikezdi azok anyagát -, de képesek kifejezetten felgyorsítani a plakk-, illetve fogkőképződést is. Az egyik legkártékonyabb ilyen édességet jelenti például a gumicukor, illetve a savanyú cukorka, melyek esetében előbbi hatások fokozottan jelentkeznek.

Az édességek mellett ugyanúgy fokozza a fogkőképződés kialakulását bármilyen étel, melynek fokozott cukor-, illetve finomított szénhidrát-tartalma van. Ilyenek a péksütemények, de a fehér kenyér is, így ha gazdag az étrended hasonlókban, lehet, hogy gyakrabban kell felkeresned a fogorvosod.

Bár az aszalt gyümölcsöket az egészséges táplálékok között szokás említeni, a fogak szempontjából nem jelentenek feltétlenül ilyet, cukrokban gazdagok ugyanis, emellett igencsak ragadósak is, könnyen hozzátapadnak a fogakhoz. Ha gyakran fogyasztasz hasonló csemegét, ügyelj fokozottabban a fogmosásra.

Sokak számára talán meglepő, hogy az energia- és sportitalok, még az egyéb szénsavas üdítőknél is károsabbak a fogakra nézve. A nagy melegben vagy sportolás után elfogyasztott, a szervezet elektrolit szintjét helyreállító italokat sokan egészségesnek gondolják, ám savasságuk miatt kikezdik a fogzománcot, és ez szerteágazó problémákhoz vezethet. Ha ilyesmit fogyasztunk, mindenképpen mossunk fogat utána!

A szájüreg biofilm flórájának egyensúlya fontos kérdés. A baktériumok egy része védi a fogakat és a szájüreg egészségét, valamint hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ezért nem szabad túl agresszív "plakkölő" szerekkel bombázni a szájüreget, hanem szelíd módszerekkel törekedni a megfelelő egyensúly fenntartására. Ilyen pl. a helyes táplálkozás és a xilittel édesített rágógumi használata.

Kezdd az étkezést egy falat érett sajttal, mely megszünteti a plakk savtermelő képességét. Itt kivételesen nem a frissesség a nyerő: minél tovább érlelték a sajtot, annál hatásosabb. Ha főétkezés után kivételesen nem tudsz sort keríteni a fogmosásra, a cukormentes rágógumi segít semlegesíteni a savas közeget, és megelőzi az ételmaradékok lepedékké alakulását.

Kövesd a hatékony tippeket, de ne feledkezz meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem, büszke mosoly lesz a jutalmad a tükörben.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen a bőrtípusom?

Ismerjük azt a népszerű mondást, hogy a szépség belülről fakad. Ám ha jó az ön-és emberismeretünk, azt is tudjuk, hogy az első benyomás mennyire fontos. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy arcunk -amit az emberek először néznek – mennyire ápolt.

A mellkasi fájdalom okai, kezelése

A mellkasi fájdalom több formában is jelentkezhet, az éles szúró fájdalomtól a tompa fájásig.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.