Menü

Fogkövet okozó ételek

Bár a fogkőképződést természetes folyamatnak is lehet nevezni, és szinte mindenkinek van, fokozott mértékű megjelenése már összefüggésben állhat bizonyos életmódbeli tényezőkkel, a rossz szájhigiénia, illetve a fogorvosi látogatások figyelmen kívül hagyása mellett például a táplálkozási szokásokkal is.

A cukros ételek, az édességek általánosságban sem tesznek jót a fogaknak - az általuk létrejövő savas közeg ugyanis sérülékenyebbé teszi a fogakat, és kikezdi azok anyagát -, de képesek kifejezetten felgyorsítani a plakk-, illetve fogkőképződést is. Az egyik legkártékonyabb ilyen édességet jelenti például a gumicukor, illetve a savanyú cukorka, melyek esetében előbbi hatások fokozottan jelentkeznek.

Az édességek mellett ugyanúgy fokozza a fogkőképződés kialakulását bármilyen étel, melynek fokozott cukor-, illetve finomított szénhidrát-tartalma van. Ilyenek a péksütemények, de a fehér kenyér is, így ha gazdag az étrended hasonlókban, lehet, hogy gyakrabban kell felkeresned a fogorvosod.

Bár az aszalt gyümölcsöket az egészséges táplálékok között szokás említeni, a fogak szempontjából nem jelentenek feltétlenül ilyet, cukrokban gazdagok ugyanis, emellett igencsak ragadósak is, könnyen hozzátapadnak a fogakhoz. Ha gyakran fogyasztasz hasonló csemegét, ügyelj fokozottabban a fogmosásra.

Sokak számára talán meglepő, hogy az energia- és sportitalok, még az egyéb szénsavas üdítőknél is károsabbak a fogakra nézve. A nagy melegben vagy sportolás után elfogyasztott, a szervezet elektrolit szintjét helyreállító italokat sokan egészségesnek gondolják, ám savasságuk miatt kikezdik a fogzománcot, és ez szerteágazó problémákhoz vezethet. Ha ilyesmit fogyasztunk, mindenképpen mossunk fogat utána!

A szájüreg biofilm flórájának egyensúlya fontos kérdés. A baktériumok egy része védi a fogakat és a szájüreg egészségét, valamint hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ezért nem szabad túl agresszív "plakkölő" szerekkel bombázni a szájüreget, hanem szelíd módszerekkel törekedni a megfelelő egyensúly fenntartására. Ilyen pl. a helyes táplálkozás és a xilittel édesített rágógumi használata.

Kezdd az étkezést egy falat érett sajttal, mely megszünteti a plakk savtermelő képességét. Itt kivételesen nem a frissesség a nyerő: minél tovább érlelték a sajtot, annál hatásosabb. Ha főétkezés után kivételesen nem tudsz sort keríteni a fogmosásra, a cukormentes rágógumi segít semlegesíteni a savas közeget, és megelőzi az ételmaradékok lepedékké alakulását.

Kövesd a hatékony tippeket, de ne feledkezz meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem, büszke mosoly lesz a jutalmad a tükörben.

Szerző: Udvari Fanni

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.