Menü

Hidratáció fontossága télen

A legtöbbször a nyári időszakban hívjuk fel a figyelmet a megfelelő hidratáció fontosságára, és ennek egy egész egyszerű oka van.

A melegben több vizet veszít a szervezetünk, mert többet izzadunk, így könnyebb kiszáradni, mint télen. Pedig paradox módon pont most, a nagy hidegben kellene sokkal jobban odafigyelnünk az elegendő víz fogyasztására. Télen sokkal könnyebb megfeledkezni a folyadékbevitelről, mint nyáron, hiszen nem izzadunk meg annyira sem edzés közben, sem az általános napi tevékenységünk során sem.

A megfelelő hidratációnak nagyon sok pozitív egészségügyi hatása van:

jobb energiaszint

jobb kedv

jobb agyfunkciók

megelőzheti és enyhítheti a fejfájást

megelőzheti a vesekövek kialakulását*

gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést

segít megelőzni a székrekedést

hidratálja a bőrt

Mivel pótoljuk a folyadékot?

- Víz, tea, gyümölcsök, zöldségek

Különböző lehetőségek vannak a folyadékigény fedezésére. Ahogy az év többi szakaszában, úgy télen is az ásványvíz az első számú folyadék, amit folyadékpótlásra ajánlunk. Az ásványvíz nem tartalmaz kalóriákat, serkenti az anyagcserét, és a szervezet számára fontos ásványi anyagok találhatók benne. Ha a víznél ízletesebb italra vágyik, akkor jó választás az édesítetlen tea, ami kalóriaszegény, és bizonyos vitaminokat is tartalmaz. Frissen (de ne túl forrón) fogyasztva ráadásul a hideg időben felmelegít és így jó hatással van a közérzetre.

Megfelelő folyadékpótlás sportolók esetében

Mivel a szabadban télen alacsony a hőmérséklet és általában a sportlétesítményekben is hidegebb van ilyenkor, a szervezetnek kevesebb munkájába telik, hogy a normál testhőmérsékletet sportolás közben fenntartsa. Ez kevesebb verejtéktermeléssel jár, ebből kifolyólag a folyadékigényt sem emeli meg olyan nagymértékben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség sportolás közben is folyadékpótlásra. A hidegben is jól hidratáltan kell starthoz állni, illetve megkezdeni az edzést, és legkésőbb egy órával utána inni kell valamit. A legjobb azonban, ha 20 percenként iszik néhány korty folyadékot.

Milyen legyen a folyadék hőmérséklete?

A fogyasztott ital legyen legalább szobahőmérsékletű. Hűtött italokat ne igyon, ehelyett inkább melegen fogyassza a folyadékot, de sose túl forrón! A meleg kellemesebb, és a szervezetnek is jobban esik ilyenkor.

A hidegben való sportolás után víz vagy izotóniás ital helyett teát is ihat. Vidd magaddal termoszban, hogy röviddel edzés után melegen fogyaszthatsd.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.