Menü

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

A szódavíz népszerűségét csak a 2000-es években tudta megtörni a palackozott, szénsavval dúsított ásványvizek fogyasztása. A szódavíz sokféle koktélnak alapanyaga, ráadásul a laza palacsintatészta eléréséhez is nélkülözhetetlen.

Egy átlagos szénsavas üdítőital 9 teáskanál cukrot és 150 kalóriát tartalmaz. A cukros üdítőket, kólákat felelőssé tették az elhízás, a szívbetegségek, a májzsírosodás, a vesekő kialakulásáért. Azok, akik naponta isznak szénsavas üdítőket minden bizonnyal tényleg szembe nézhetnek ezekkel a veszélyekkel.

A szénsavas ásványvíz még a fogzománc-károsító hatását figyelembe véve is jobb választás, mintha cukros üdítőt innánk, hiszen az azok által okozott károk sokkal nagyobbak: rendszeres fogyasztásuk az elhízás és a cukorbetegség kockázatát is nagyban növelik.

Miközben az az érzésünk, hogy a szénsavas ital oltja a szomjúságunkat, az igazság az, hogy csak ennek ellenkezőjét érjük el, vagyis a dehidratáltságot. A legtöbb szénsavas ital koffeint tartalmaz, ami vízhajtó. Tehát ihatunk belőle akár 3 litert is, ettől nem leszünk megfelelően hidratáltak.

Több tanulmányt is végeztek, amelyekben megállapították, hogy az enyhe emésztési zavarokban szenvedő betegeknek kifejezetten jót tesz a szénsavas víz fogyasztása.

Sportolás után nem javasolt a fogyasztása, mert teltségérzetet okoz a gyomorban, ezáltal sokkal kevesebb folyadékot veszünk magunkhoz, mint kéne.

A különféle ízesített vizek fogyasztását például nem javasolják a szakemberek, hiszen a vízhez hozzáadott aromák és ízesítőanyagok rejtett veszélyeket hordozhatnak. Ahelyett, hogy ilyen termékeket fogyasztanánk, ízesítsük mi magunk a vizünket pár darab belevágott gyümölccsel. Az egészségtelen adalékokon kívül az előre palackozott szénsavas vizek vásárlása a környezetnek sem tesz jót, ezért is érdemes visszafogni fogyasztásunkat.

Összességében elmondhatjuk, hogy önmagában, mértékkel fogyasztva, a szénsavas víznek nincsenek igazán káros hatásai. Ez persze már nem igaz a szénsavas, cukros üdítőkre, de szerencsére egyre többektől hallani, hogy szívesebben isznak tiszta vizet, mint cukros italokat.

Szerző: Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.