Menü

Hogyan altassuk a babát

Eleinte természetes, hogy a babának segítségre van szüksége az elalváshoz. A legtöbb baba nem alszik el magától, nagyon ritka az, ha minden gond nélkül egyedül álomra szenderül. Ilyenkor bevált módszerekhez nyúlunk, például sétálgatás fel-alá, babakocsival való tologatás, rázogatás. Ezek segítenek általában, azonban oda kell figyelnünk arra is, hogy ha később azt akarjuk, önállóan aludjon el, nem szabad rászoktatni arra, hogy mindig segítséget kap. Természetesen nem tanácsoljuk senkinek sem, hogy hagyja sírni a kicsit, de érdemes átgondoltan cselekedni.

Az esetek többségében a biztonságérzet hiánya okozza azt, ha nehezen alszik el az újszülött. Nem arról van szó, hogy valóban veszélyben érezné magát, inkább a korábbi állapothoz (az anyaméhben töltött 9 hónap) képest sokkal több zavaró tényezővel kell szembe néznie. Például zajok, élesebb fények, túl meleg vagy hideg hőmérséklet. Ezeken segíthetünk azzal, ha félhomályt, viszonylagos csendet és szűk fekvőhelyet biztosítunk a babának, valamint ne öltöztessük túl elfekvésnél. A fekvőhelyet akár párnákkal is kuckósabbá tehetjük, hogy legyen, ami megtámasztja a kicsit.

Sok helyen olvashatunk arról, hogy a hason alvás is segít az elalvásban, azonban érdemes ezzel óvatosan kísérletezni. Azoknál a babáknál, akiknél felléphet légzéskimaradás, vagy veszélyeztetettek, jobban tesszük, ha háton, esetleg oldalt, párnákkal kitámasztva altatjuk. A hason alvásnál nagyobb a bölcsőhalál esélye, mivel ilyenkor nyomás alá kerül a mellkas. Hasfájós babáknál ezzel ellenkezőleg, jót tesz az, ha hason alszik, mivel ez is segít a fájdalom csökkentésében és hamarabb megnyugszanak.

Lehet potenciális ok az is, hogy a kicsi éhes vagy szomjas. 3-4 hetes, 6 hetes és 3 hónapos kor körül egy ugrás figyelhető meg a bevitt táplálék mennyiségében. Ez természetes, ne lepődjünk meg, hogy hirtelen többet kér enni, figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiségűt egyen a kicsi.

Szintén 3-4 hetes kor körül megfigyelhető egy másik változás. Ilyenkor csökkenni kezd az alvás mennyisége és gyakorisága. Eleinte általában a délutáni pihenő lerövidülése, illetve később az elmaradása figyelhető meg, valamint reggel is korábban fog felébredni a baba. Ha addig etetés után 20-30 perccel lefeküdt aludni, most lehet, hogy nem fog, vagy gyorsan felébred és nem akar majd visszaaludni.

Természetesen érdemes mindig orvossal konzultálni, ha a szokásostól eltérő dolgot észlelünk, valamint az légzésfigyelő készülékek is hasznosak lehetnek, ezen kívül pedig mi is megnyugszunk, ha tudjuk, minden rendben van a babával.

Balogh Emese

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást.

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?