Menü

Hogyan altassuk a babát

Eleinte természetes, hogy a babának segítségre van szüksége az elalváshoz. A legtöbb baba nem alszik el magától, nagyon ritka az, ha minden gond nélkül egyedül álomra szenderül. Ilyenkor bevált módszerekhez nyúlunk, például sétálgatás fel-alá, babakocsival való tologatás, rázogatás. Ezek segítenek általában, azonban oda kell figyelnünk arra is, hogy ha később azt akarjuk, önállóan aludjon el, nem szabad rászoktatni arra, hogy mindig segítséget kap. Természetesen nem tanácsoljuk senkinek sem, hogy hagyja sírni a kicsit, de érdemes átgondoltan cselekedni.

Az esetek többségében a biztonságérzet hiánya okozza azt, ha nehezen alszik el az újszülött. Nem arról van szó, hogy valóban veszélyben érezné magát, inkább a korábbi állapothoz (az anyaméhben töltött 9 hónap) képest sokkal több zavaró tényezővel kell szembe néznie. Például zajok, élesebb fények, túl meleg vagy hideg hőmérséklet. Ezeken segíthetünk azzal, ha félhomályt, viszonylagos csendet és szűk fekvőhelyet biztosítunk a babának, valamint ne öltöztessük túl elfekvésnél. A fekvőhelyet akár párnákkal is kuckósabbá tehetjük, hogy legyen, ami megtámasztja a kicsit.

Sok helyen olvashatunk arról, hogy a hason alvás is segít az elalvásban, azonban érdemes ezzel óvatosan kísérletezni. Azoknál a babáknál, akiknél felléphet légzéskimaradás, vagy veszélyeztetettek, jobban tesszük, ha háton, esetleg oldalt, párnákkal kitámasztva altatjuk. A hason alvásnál nagyobb a bölcsőhalál esélye, mivel ilyenkor nyomás alá kerül a mellkas. Hasfájós babáknál ezzel ellenkezőleg, jót tesz az, ha hason alszik, mivel ez is segít a fájdalom csökkentésében és hamarabb megnyugszanak.

Lehet potenciális ok az is, hogy a kicsi éhes vagy szomjas. 3-4 hetes, 6 hetes és 3 hónapos kor körül egy ugrás figyelhető meg a bevitt táplálék mennyiségében. Ez természetes, ne lepődjünk meg, hogy hirtelen többet kér enni, figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiségűt egyen a kicsi.

Szintén 3-4 hetes kor körül megfigyelhető egy másik változás. Ilyenkor csökkenni kezd az alvás mennyisége és gyakorisága. Eleinte általában a délutáni pihenő lerövidülése, illetve később az elmaradása figyelhető meg, valamint reggel is korábban fog felébredni a baba. Ha addig etetés után 20-30 perccel lefeküdt aludni, most lehet, hogy nem fog, vagy gyorsan felébred és nem akar majd visszaaludni.

Természetesen érdemes mindig orvossal konzultálni, ha a szokásostól eltérő dolgot észlelünk, valamint az légzésfigyelő készülékek is hasznosak lehetnek, ezen kívül pedig mi is megnyugszunk, ha tudjuk, minden rendben van a babával.

Balogh Emese

Bőrfeszesítő tippek a terhesség utáni időszakra

A terhesség 9 hónapja alatt a bőr a hasadon megnyúlt. Ne érezd magad rosszul amiatt, ha a baba érkezésével nem alakul vissza egyből a szülés előtti állapotba. Jusson eszedbe, hogy bár a hasfalad most nem hibátlan, de fantasztikus dolgot vitt véghez a tested, hiszen életet teremtett!

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Ez a legideálisabb kor gyermekvállalásra

Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról – ezek figyelembevétele nélkülözhetetlen a gyermekvállalás első fázisában.

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.