Menü

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

A legelterjedtebb a közönséges vagy keskenylevelű levendula, amit sokszor csak simán levendulaként említenek. Ez az 1700-as években került Magyarországra.

A levendula gyógyhatása

Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású.

Stressz és alvászavarok esetén is érdemes a levendula illóolajához fordulnunk, például párologtatni, fürdővízbe cseppenteni, esetleg levendulával töltött párnát is választhatunk, hiszen a levendula bizonyítottan stresszoldó, csökkenti a pulzusszámot, és a vérnyomást, ezáltal hamarabb tudunk ellazulni egy fárasztó nap után is.

Epeműködést fokozó hatása miatt a levendula a puffadás és az emésztési zavarok ellen is hatékony gyógyteaként elkészítve, illetve a szárított levendulával megszórt görög joghurtot is bátran fogyasszuk, hiszen jótékonyan hat a belekre.

DE! Az illóolajokat külsőleg se alkalmazzuk töményen, mert akár égési sérüléseket is okozhatnak. Jó tudni, hogy a levendula illóolaja kis mennyiségben stresszűző, nyugtató hatású, túladagolva azonban épp ellenkező hatást válthat ki: felpörget! Valamint nem ajánlott terhes és szoptató nőknek.

Levendula, mint hajápoló

Enyhe korpásodásra kiváló gyógyír a levendulás hajöblítő.

Keverjünk össze 15 csepp illóolajat, 2-2 evőkanál olíva-, és mandulaolajjal, majd adjuk hozzá kb. fél liternyi vízhez. Hajmosás után masszírozzuk a még nedves fejbőrbe ezt a keveréket, majd engedjük hatni egy órán keresztül. Hajunkat csavarjuk törölközőbe, a hatóidő letelte után egyszerűen mossuk le meleg vízzel.

Csípésekre is használjunk levendulát!

Kiválóan enyhíti a szúnyogcsípés okozta viszkető, égő érzést, illetve csökkenti a kialakult duzzanatot. Kifejezetten hasznos megoldás lehet tehát, ha érzékenyek vagyunk az erre a célra használt kemikáliákra, esetleg gyermekeknél szeretnénk megakadályozni a vakarás okozta sebek kialakulását. Oldjunk fel 10-15 csepp levendula illóolajat kb. egy deciliter desztillált, vagy felforralt és lehűtött vízbe, töltsük kis szórófejes flakonba, így egész nyáron használhatjuk.

Végül pedig egy frissítő levendulás limonádé recept:

Hozzávalók (11 pohár levendulás limonádéhoz)

1 csésze (250 ml) friss (jól lenyomkodott) vagy szárított levendulavirág

2 csésze (500 ml) forrásban levő víz

8 csésze (2 l) hideg víz

1 csésze (250 ml) frissen facsart citromlé

1 csésze (250 ml) cukor

Levendulaszárak, és friss citrom/lime szeletek a díszítéshez

A limonádé elkészítésének receptje:

Egy nem reaktív (például rozsdamentes acél) edényben áztassuk a levendulát a forrásban levő vízben 15 percig, majd szűrjük át egy tiszta kávéfilteren.

Egy nagy kancsóban keverjük össze a hideg vizet, a citromlét és a cukrot. Adjuk hozzá a levendula-forrázatot, tegyünk hozzá jeget, citromszeleteket és levendulavirágot. Tálaljuk levendulaszárra szúrt eperdarabokkal.

Kellemes „levendulázást”!

Liszli Kornélia

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?