Menü

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

A legelterjedtebb a közönséges vagy keskenylevelű levendula, amit sokszor csak simán levendulaként említenek. Ez az 1700-as években került Magyarországra.

A levendula gyógyhatása

Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású.

Stressz és alvászavarok esetén is érdemes a levendula illóolajához fordulnunk, például párologtatni, fürdővízbe cseppenteni, esetleg levendulával töltött párnát is választhatunk, hiszen a levendula bizonyítottan stresszoldó, csökkenti a pulzusszámot, és a vérnyomást, ezáltal hamarabb tudunk ellazulni egy fárasztó nap után is.

Epeműködést fokozó hatása miatt a levendula a puffadás és az emésztési zavarok ellen is hatékony gyógyteaként elkészítve, illetve a szárított levendulával megszórt görög joghurtot is bátran fogyasszuk, hiszen jótékonyan hat a belekre.

DE! Az illóolajokat külsőleg se alkalmazzuk töményen, mert akár égési sérüléseket is okozhatnak. Jó tudni, hogy a levendula illóolaja kis mennyiségben stresszűző, nyugtató hatású, túladagolva azonban épp ellenkező hatást válthat ki: felpörget! Valamint nem ajánlott terhes és szoptató nőknek.

Levendula, mint hajápoló

Enyhe korpásodásra kiváló gyógyír a levendulás hajöblítő.

Keverjünk össze 15 csepp illóolajat, 2-2 evőkanál olíva-, és mandulaolajjal, majd adjuk hozzá kb. fél liternyi vízhez. Hajmosás után masszírozzuk a még nedves fejbőrbe ezt a keveréket, majd engedjük hatni egy órán keresztül. Hajunkat csavarjuk törölközőbe, a hatóidő letelte után egyszerűen mossuk le meleg vízzel.

Csípésekre is használjunk levendulát!

Kiválóan enyhíti a szúnyogcsípés okozta viszkető, égő érzést, illetve csökkenti a kialakult duzzanatot. Kifejezetten hasznos megoldás lehet tehát, ha érzékenyek vagyunk az erre a célra használt kemikáliákra, esetleg gyermekeknél szeretnénk megakadályozni a vakarás okozta sebek kialakulását. Oldjunk fel 10-15 csepp levendula illóolajat kb. egy deciliter desztillált, vagy felforralt és lehűtött vízbe, töltsük kis szórófejes flakonba, így egész nyáron használhatjuk.

Végül pedig egy frissítő levendulás limonádé recept:

Hozzávalók (11 pohár levendulás limonádéhoz)

1 csésze (250 ml) friss (jól lenyomkodott) vagy szárított levendulavirág

2 csésze (500 ml) forrásban levő víz

8 csésze (2 l) hideg víz

1 csésze (250 ml) frissen facsart citromlé

1 csésze (250 ml) cukor

Levendulaszárak, és friss citrom/lime szeletek a díszítéshez

A limonádé elkészítésének receptje:

Egy nem reaktív (például rozsdamentes acél) edényben áztassuk a levendulát a forrásban levő vízben 15 percig, majd szűrjük át egy tiszta kávéfilteren.

Egy nagy kancsóban keverjük össze a hideg vizet, a citromlét és a cukrot. Adjuk hozzá a levendula-forrázatot, tegyünk hozzá jeget, citromszeleteket és levendulavirágot. Tálaljuk levendulaszárra szúrt eperdarabokkal.

Kellemes „levendulázást”!

Liszli Kornélia

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.