Menü

Március az endometriózis hónapja is

Napjainkra egyre inkább kikerül a tabutémák közül a menstruáció és ezzel együtt a hozzá kapcsolódó betegségek is. Nyíltabb kommunikáció zajlik arról, hogy lehet jobban átvészelni a valóban nehéz napokat és mi normális vagy éppen már nem normális a ciklus alatt. Mikor kell orvoshoz fordulni, szakember segítségét kérni.

Az endometriózis egyik tünete lehet a nagyon erős alhasi görcs és fájdalom, ami miatt sokan nem is mennek el orvoshoz. Nehéz is eldönteni, mikor kell szakemberhez fordulni, hiszen mindenkinek máshogy épül fel a szervezete, máshogy éli meg a menstruációt is, azonban a rendszeres és nagyon komoly fájdalom már figyelmeztető jel lehet.

Az endometriózis elnevezés az ’endometrium’ szóból ered, amely a méhet bélelő szövettípust jelöli. Tulajdonképpen az endometriózis az, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megjelenik. Leggyakrabban a petefészekben jelenhet meg, de előfordulhat az is, hogy a méhfalba ágyazódik be.

Kiváltó okai között lehet az immunrendszer nem megfelelő működése, mozgásszegény életmód, krónikus stressz vagy helytelen táplálkozás.

Az endometriózis különböző küszöbökkel rendelkezik, lehet enyhe, mérsékelten súlyos vagy súlyos, ami a tünetben is látszódik. A legszembetűnőbb a fájdalmas menstruáció, ami már a vérzés előtt napokkal is elkezdődhet. Jellemző még, hogy az alhasi fájdalom más időpontokban is jelentkezik, hétköznapi helyzetekben is. Valamint jellemző a menstruáció alatti fokozott vérzés is. Tünetei közé tartozik még a meddőség is.

Ha ezek a tünetek fennállnak, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, az életminőség gyorsabb javulása miatt.

Az endometriózis már a közösségi médiában is téma lett, több női influenszer is felhívja rá a figyelmet ebben a hónapban. A szűrővizsgálatok minden nő életében kulcsfontosságú lehet, legyen szó akármilyen nőgyógyászati problémáról, ha időben felfedezik, a kezelésre is több lehetőség van. Fontos tehát tudni a betegségről, informálódni és beszélgetni. Jó irány, hogy a nőgyógyászati problémák is egyre inkább kikerülnek a tabutémák közül.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?