Menü

Március az endometriózis hónapja is

Napjainkra egyre inkább kikerül a tabutémák közül a menstruáció és ezzel együtt a hozzá kapcsolódó betegségek is. Nyíltabb kommunikáció zajlik arról, hogy lehet jobban átvészelni a valóban nehéz napokat és mi normális vagy éppen már nem normális a ciklus alatt. Mikor kell orvoshoz fordulni, szakember segítségét kérni.

Az endometriózis egyik tünete lehet a nagyon erős alhasi görcs és fájdalom, ami miatt sokan nem is mennek el orvoshoz. Nehéz is eldönteni, mikor kell szakemberhez fordulni, hiszen mindenkinek máshogy épül fel a szervezete, máshogy éli meg a menstruációt is, azonban a rendszeres és nagyon komoly fájdalom már figyelmeztető jel lehet.

Az endometriózis elnevezés az ’endometrium’ szóból ered, amely a méhet bélelő szövettípust jelöli. Tulajdonképpen az endometriózis az, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megjelenik. Leggyakrabban a petefészekben jelenhet meg, de előfordulhat az is, hogy a méhfalba ágyazódik be.

Kiváltó okai között lehet az immunrendszer nem megfelelő működése, mozgásszegény életmód, krónikus stressz vagy helytelen táplálkozás.

Az endometriózis különböző küszöbökkel rendelkezik, lehet enyhe, mérsékelten súlyos vagy súlyos, ami a tünetben is látszódik. A legszembetűnőbb a fájdalmas menstruáció, ami már a vérzés előtt napokkal is elkezdődhet. Jellemző még, hogy az alhasi fájdalom más időpontokban is jelentkezik, hétköznapi helyzetekben is. Valamint jellemző a menstruáció alatti fokozott vérzés is. Tünetei közé tartozik még a meddőség is.

Ha ezek a tünetek fennállnak, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, az életminőség gyorsabb javulása miatt.

Az endometriózis már a közösségi médiában is téma lett, több női influenszer is felhívja rá a figyelmet ebben a hónapban. A szűrővizsgálatok minden nő életében kulcsfontosságú lehet, legyen szó akármilyen nőgyógyászati problémáról, ha időben felfedezik, a kezelésre is több lehetőség van. Fontos tehát tudni a betegségről, informálódni és beszélgetni. Jó irány, hogy a nőgyógyászati problémák is egyre inkább kikerülnek a tabutémák közül.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?