Menü

Március az endometriózis hónapja is

Napjainkra egyre inkább kikerül a tabutémák közül a menstruáció és ezzel együtt a hozzá kapcsolódó betegségek is. Nyíltabb kommunikáció zajlik arról, hogy lehet jobban átvészelni a valóban nehéz napokat és mi normális vagy éppen már nem normális a ciklus alatt. Mikor kell orvoshoz fordulni, szakember segítségét kérni.

Az endometriózis egyik tünete lehet a nagyon erős alhasi görcs és fájdalom, ami miatt sokan nem is mennek el orvoshoz. Nehéz is eldönteni, mikor kell szakemberhez fordulni, hiszen mindenkinek máshogy épül fel a szervezete, máshogy éli meg a menstruációt is, azonban a rendszeres és nagyon komoly fájdalom már figyelmeztető jel lehet.

Az endometriózis elnevezés az ’endometrium’ szóból ered, amely a méhet bélelő szövettípust jelöli. Tulajdonképpen az endometriózis az, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megjelenik. Leggyakrabban a petefészekben jelenhet meg, de előfordulhat az is, hogy a méhfalba ágyazódik be.

Kiváltó okai között lehet az immunrendszer nem megfelelő működése, mozgásszegény életmód, krónikus stressz vagy helytelen táplálkozás.

Az endometriózis különböző küszöbökkel rendelkezik, lehet enyhe, mérsékelten súlyos vagy súlyos, ami a tünetben is látszódik. A legszembetűnőbb a fájdalmas menstruáció, ami már a vérzés előtt napokkal is elkezdődhet. Jellemző még, hogy az alhasi fájdalom más időpontokban is jelentkezik, hétköznapi helyzetekben is. Valamint jellemző a menstruáció alatti fokozott vérzés is. Tünetei közé tartozik még a meddőség is.

Ha ezek a tünetek fennállnak, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, az életminőség gyorsabb javulása miatt.

Az endometriózis már a közösségi médiában is téma lett, több női influenszer is felhívja rá a figyelmet ebben a hónapban. A szűrővizsgálatok minden nő életében kulcsfontosságú lehet, legyen szó akármilyen nőgyógyászati problémáról, ha időben felfedezik, a kezelésre is több lehetőség van. Fontos tehát tudni a betegségről, informálódni és beszélgetni. Jó irány, hogy a nőgyógyászati problémák is egyre inkább kikerülnek a tabutémák közül.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.