Menü

Március az endometriózis hónapja is

Napjainkra egyre inkább kikerül a tabutémák közül a menstruáció és ezzel együtt a hozzá kapcsolódó betegségek is. Nyíltabb kommunikáció zajlik arról, hogy lehet jobban átvészelni a valóban nehéz napokat és mi normális vagy éppen már nem normális a ciklus alatt. Mikor kell orvoshoz fordulni, szakember segítségét kérni.

Az endometriózis egyik tünete lehet a nagyon erős alhasi görcs és fájdalom, ami miatt sokan nem is mennek el orvoshoz. Nehéz is eldönteni, mikor kell szakemberhez fordulni, hiszen mindenkinek máshogy épül fel a szervezete, máshogy éli meg a menstruációt is, azonban a rendszeres és nagyon komoly fájdalom már figyelmeztető jel lehet.

Az endometriózis elnevezés az ’endometrium’ szóból ered, amely a méhet bélelő szövettípust jelöli. Tulajdonképpen az endometriózis az, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megjelenik. Leggyakrabban a petefészekben jelenhet meg, de előfordulhat az is, hogy a méhfalba ágyazódik be.

Kiváltó okai között lehet az immunrendszer nem megfelelő működése, mozgásszegény életmód, krónikus stressz vagy helytelen táplálkozás.

Az endometriózis különböző küszöbökkel rendelkezik, lehet enyhe, mérsékelten súlyos vagy súlyos, ami a tünetben is látszódik. A legszembetűnőbb a fájdalmas menstruáció, ami már a vérzés előtt napokkal is elkezdődhet. Jellemző még, hogy az alhasi fájdalom más időpontokban is jelentkezik, hétköznapi helyzetekben is. Valamint jellemző a menstruáció alatti fokozott vérzés is. Tünetei közé tartozik még a meddőség is.

Ha ezek a tünetek fennállnak, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, az életminőség gyorsabb javulása miatt.

Az endometriózis már a közösségi médiában is téma lett, több női influenszer is felhívja rá a figyelmet ebben a hónapban. A szűrővizsgálatok minden nő életében kulcsfontosságú lehet, legyen szó akármilyen nőgyógyászati problémáról, ha időben felfedezik, a kezelésre is több lehetőség van. Fontos tehát tudni a betegségről, informálódni és beszélgetni. Jó irány, hogy a nőgyógyászati problémák is egyre inkább kikerülnek a tabutémák közül.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.