Menü

Március az endometriózis hónapja is

Napjainkra egyre inkább kikerül a tabutémák közül a menstruáció és ezzel együtt a hozzá kapcsolódó betegségek is. Nyíltabb kommunikáció zajlik arról, hogy lehet jobban átvészelni a valóban nehéz napokat és mi normális vagy éppen már nem normális a ciklus alatt. Mikor kell orvoshoz fordulni, szakember segítségét kérni.

Az endometriózis egyik tünete lehet a nagyon erős alhasi görcs és fájdalom, ami miatt sokan nem is mennek el orvoshoz. Nehéz is eldönteni, mikor kell szakemberhez fordulni, hiszen mindenkinek máshogy épül fel a szervezete, máshogy éli meg a menstruációt is, azonban a rendszeres és nagyon komoly fájdalom már figyelmeztető jel lehet.

Az endometriózis elnevezés az ’endometrium’ szóból ered, amely a méhet bélelő szövettípust jelöli. Tulajdonképpen az endometriózis az, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megjelenik. Leggyakrabban a petefészekben jelenhet meg, de előfordulhat az is, hogy a méhfalba ágyazódik be.

Kiváltó okai között lehet az immunrendszer nem megfelelő működése, mozgásszegény életmód, krónikus stressz vagy helytelen táplálkozás.

Az endometriózis különböző küszöbökkel rendelkezik, lehet enyhe, mérsékelten súlyos vagy súlyos, ami a tünetben is látszódik. A legszembetűnőbb a fájdalmas menstruáció, ami már a vérzés előtt napokkal is elkezdődhet. Jellemző még, hogy az alhasi fájdalom más időpontokban is jelentkezik, hétköznapi helyzetekben is. Valamint jellemző a menstruáció alatti fokozott vérzés is. Tünetei közé tartozik még a meddőség is.

Ha ezek a tünetek fennállnak, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, az életminőség gyorsabb javulása miatt.

Az endometriózis már a közösségi médiában is téma lett, több női influenszer is felhívja rá a figyelmet ebben a hónapban. A szűrővizsgálatok minden nő életében kulcsfontosságú lehet, legyen szó akármilyen nőgyógyászati problémáról, ha időben felfedezik, a kezelésre is több lehetőség van. Fontos tehát tudni a betegségről, informálódni és beszélgetni. Jó irány, hogy a nőgyógyászati problémák is egyre inkább kikerülnek a tabutémák közül.

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

Negatív dolgok az otthonunkban – a feng shui szerint

Nagyon sok olyan tárgy van az otthonunkban, ami nem felel meg a feng shui elvárásainak. A térrendezés művészete sok mindenre kiterjed: színekre, mintákra, anyagokra, tárgyakra és a lakás alaprajzára is. Bizonyos dolgok negatív energiával bírnak, melyek kerülendők. Ezekről lesz szó a továbbiakban, érdemes tovább olvasni.

Az internetfüggőség tünetei és következményei

Az internetfüggők rosszabbul szerepeltek több magatartás-értékelésnél: az addikció mértékében, az érzelmi viselkedésben, a társas kapcsolatokban, a szorongással összefüggő érzelmi problémákban, és a rosszabb pontszámokat összekapcsolták két specifikus agyterület fehérállományának alacsonyabb sűrűségével.

Magyarország leggyönyörűbb őszi kirándulóhelyei

Az ország egyre nagyobb térségében színeződnek át szépen lassan a fák levelei. Ősszel a fák levelei festik színesre a tájat országszerte, én pedig megpróbáltam összeszedni hazánk legvarázslatosabb kirándulóhelyeit a következő hónapokra.

Porcsin – gyomnövény vagy csodaszer

Biztosan ismerős mindenkinek a porcsin, a kiirthatatlan húsos levelű gyom, ami gyorsan is terjed és semmire sem jó. Vagy mégis? Talán épp egy csodaszertől próbálunk megszabadulni.