Menü

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

  • Dátum: 2021.03.04., 18:10
  • Martinka Dia
  • képek:pexels.com

A torokfájást az esetek döntő többségében nem bakteriális, hanem vírusos fertőzés okozza, így ezért antibiotikum ritkán vethető be ellene, azonban házi gyógymódok sokat segítenek, de mint tudjuk, sokszor a természetes és egyszerű megoldások a legjobbak.

Sajnos a torokfájás a meghűlés egyik legmakacsabb tünete is, amely sokszor még azután is fennáll, hogy a többi panasz már rég megszűnt, nagyon gyakran száraz köhögés formájában sokáig fennmarad.

Valószínűleg a legismertebb és leggyakoribb torokfájás és köhögés elleni házi gyógymódunk a méz. Antibakteriális és köhögéscsillapító hatása van, így a kaparó érzést, köhögést, torokfájást enyhíti, nekem az egyetlen bajom vele, hogy tömény cukor és magas kalóriatartalma van, ezért keveset szoktam enni belőle, jobb mértékkel fogyasztani, attól függetlenül, hogy mennyire egészséges és milyen jótékony hatású.

Teába téve nagyon kellemes, de magában is elszopogathatunk belőle egy-egy kanállal.

A mezei zsurló teáját gyulladáscsökkentő hatása miatt gargalizálásra szokták használni, egy teáskanál teafüvet kell leforrázni és állni hagyni majd öblögetni vele.

A kakukkfű teája a torokfájás és a köhögés egyik legismertebb folyékony ellenszere. Pusztítja a baktériumokat és a gombákat, érdemes torokfájás esetén készíteni belőle egy csészével.

Jótékony hatásainak köszönhetően a zsálya teája frissíti a leheletet, valamint enyhíti a torokgyulladás okozta fájdalmat. A zsályatea naponta kétszer fogyasztva rövid időn belül megszünteti a makacs torokfájást. A tea elkészítéséhez áztassunk két teáskanálnyi zsályalevelet egy csésze forró vízbe 15 percen keresztül. Szűrjük le, majd lassan kortyolgassuk. A főzet gargalizálásra is kiváló.

A gyógyteák fogyasztásával a napi folyadékbevitelünk is megoldott, ami különösen fontos a megfázásos tünetek esetén.

A meleg, sós víz orrdugulásra és torokfájásra is kiváló. Egyszerű, mégis nagyszerű megoldás.

Fél teáskanál tengeri sót keverjünk egy pohár langyos vízhez, majd gargalizáljunk ezzel a keverékkel naponta többször. A sós víz a torokba jutva csökkenti a gyulladást, segít helyreállítani a természetes pH-értéket, így a nyálkahártya irritációja csökken.

Sokan esküsznek a mustármagra is: ehhez három deciliter forrásban lévő vízhez kell egy evőkanál porított mustármagot adni, illetve egy fél citrom levét és egy evőkanál sót és egy evőkanál mézet. 15 percig lefedve kell állni hagyni, majd gargalizálni.

A torokfájás elleni cukorkák jók a nyáltermelődésre, mert segítenek nedvesen tartani a torkot. A szakértők szerint azonban a kemény cukorkák a legalkalmasabbak erre a célra, különösen a mentolos vagy eukaliptuszos fajták. Ugyan nem gyógyítják meg a torkot és a megfázás tüneteit sem enyhítik, de ideiglenesen tompítják a torokfájdalmat, köhögést.

S végül, de nem utolsósorban a mama húslevese, mely mindenre és minden ellen „is” jó, mindenre „is” bevethető, talán az egyik legjobb házi megoldás, ha kicsit meginog az immunrendszerünk.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.