Menü

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is. A napsugárzásnak való kitettségnek számos káros hatása van a bőrünk és egész szervezetünk egészségére.

A tudatos életmódhoz hozzátartozik a bőrünk védelme is, a megfelelő fényvédőkrémek használata, bőrtípusunknak megfelelően. A gyermekek bőre fokozott figyelmet és speciális védelmet igényel, ahogy a sérült bőrfelület is.

Az arcbőr védelme és fiatalságának megtartása érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő fényvédő krémet alkalmazzunk. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak a nyári időszakra érvényes, azok a testrészek azonban, amelyek "kilógnak" a ruhából, az év minden hónapján igénylik a fényvédelmet. Az arc és a kezek könnyebben öregednek napfény hatására, sőt ráncosabbak, problémásabbak lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már időben elkezdjük a megfelelő arcápolást. Ha eddig erre nem figyeltünk, érdemes a tavaszi napsugarak megjelenéséhez kötni a fényvédő beszerzését.

Fényvédő kiválasztásánál érdemes tisztában lennünk az arcbőrünk típusával. Rosaceára hajlamos bőr esetében magas faktorszámú fényvédő alkalmazása javasolt, még télen is.

Zsíros, problémás bőr esetén a túlzott napsütés súlyosbíthatja az akne tüneteit. Mattító, könnyen beszívódó, semmiképp sem zsíros fényvédőt vásároljunk, mely visszaállítja a faggyú egészséges összetételét.

Pigmentfoltos bőrűek már kora tavasszal kezdjék el a fényvédelmet, magas faktorszámú készítményekkel.

Az idősödő bőr hidratáló fényvédő krémet kíván, melyet ne felejtsünk el minden nap alkalmazni, száraz bőr esetén pedig a legfontosabb, hogy a fényvédő egyben megnyugtassa és ápolja is a bőrt.

Aki fényérzékeny vagy allergiás bizonyos hatóanyagokra, kerülje azokat az összetevőket tartalmazó krémeket, melyek ilyesmit tartalmaznak.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a bőr fényvédelme csak a nyári hónapokra vonatkozik, pedig megfelelő fényvédelemre minden hónapban szükség van, pláne az arc, a kezek esetében.

Az arc és a kezek könnyebben öregednek napfény hatására, ezért a korai ráncosodást megelőzhetjük a megfelelő arcápolással. A fényvédő krémek használatát már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésével elkezdhetjük.

Martinka Dia

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?