Menü

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

Gyakran fordul elő fiatal lányoknál, terhesség alatt, az idősebbeknél a dehidratálás miatt.

Az idősebb emberek nem érzik a szomjat, kevés folyadékot fogyasztanak. Nyáron a nagy melegekben az izzadással sok folyadékot vesztenek, melyet kellő képen nem pótolnak. Ez hirtelen vérnyomás csökkenéshez vezethet, mely az idősebbeknél nagyon veszélyes lehet. A szédülésben eleshetnek, s a balesetek a korral fatálisak lehetnek. Vigyázzunk és ügyeljünk az idősebbekre, hogy időközönként igyanak, még ha nem is szomjasak! Próbáljuk megszoktatni, hogy ösztönösen is, ha szomjasak, ha nem félóránkét, óránkkét legaláb pár kortyot igyanak.

Veszélyes tünetek:

szédülés

látási zavarok

álmatlanság

fülzúgás

gyors szívverés

szédülés

Első sorban a látási zavarok lépnek fel - elsőtétedés, lüktető fejfájdalom. ájulás, eszméletvesztés. Az alacsony vérnyomásnál a szív nem képes megfelelően oxigénnel ellátni az agyat, s a többi szervet sem.

Az elégtelen vérellátás miatt a szimpatikus idegrendszer kezd működni, és a vegetatív rendszer egyik része. Ez a tachycardiához, vagyis heves szívveréshez, szívritmuszavarhoz, hirtelen hidegrázáshoz vagy hőhullamokhoz vezet. Az alacsony vérnyomásnál az emberek a fáradtságra, a hideg végtagokra, az álmatlanságra panaszkodnak.

Hogyan "éljük át" vidámabban az alacsony vérnyomást.

jobban kell odafigyelni a folyadékpótlásra és a sók pótlására.

fokozottan nyáron

továbbá olyan betegségeknél, amelyeknél nagy a folyadékveszteség lép fel pl. láz, hányas, hasmenés

hirtelen testhelyzet változásnál

Mit tehetünk, hogy jobb legyen

égészséges, vitaminban, ásványi anyagokban gazdaz étkezéssel - ezek kötik meg a szervezetünkben a vizet

kerüljük a kimerülést

rendszeresen sportoljunk, magassabb korban is, pl. hosszabb sétákkal

szárazkefe- masszázzsal - mindig a szív írányában!

többet, kell inni, hogy a vérnyomás normalizálódjon. Reggel rögtön a felkelés után 1 pohár ásványvíz kb. 2 óra hosszat tudja tartani a vérnyomást megfelelő értékben.

Az alacsony vérnyomás, ellentétben a magas vérnyomással, nem képez állandó jellegű károsodást az érrendszerben.

Sőt, azt lehet mondani, az alacsony vérnyomással hosszabb életet lehet élni. Azonban, megvan a maga bökkenője.

Az elfogadott egészséges, ún. "normális" vérnyomás értéke 120 mmHg (szisztole). Az alacsony értékeknek tekintendők a 95-110 mmHg közötti értékek, ebben az esetben az alsó (diasztole) értékek 60-65 mmHg között mozognak.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Bőrápolás, életkornak megfelelően

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a bőrünk megfelelő ápolása, hidratálása minden életkorban fontos, azonban – ahogy a különböző koroknak megfelelően készülnek a kozmetikumok is – nem mindegy, milyen módon végezzük az életkorunknak megfelelő bőrápolást.

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?