Menü

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

Gyakran fordul elő fiatal lányoknál, terhesség alatt, az idősebbeknél a dehidratálás miatt.

Az idősebb emberek nem érzik a szomjat, kevés folyadékot fogyasztanak. Nyáron a nagy melegekben az izzadással sok folyadékot vesztenek, melyet kellő képen nem pótolnak. Ez hirtelen vérnyomás csökkenéshez vezethet, mely az idősebbeknél nagyon veszélyes lehet. A szédülésben eleshetnek, s a balesetek a korral fatálisak lehetnek. Vigyázzunk és ügyeljünk az idősebbekre, hogy időközönként igyanak, még ha nem is szomjasak! Próbáljuk megszoktatni, hogy ösztönösen is, ha szomjasak, ha nem félóránkét, óránkkét legaláb pár kortyot igyanak.

Veszélyes tünetek:

szédülés

látási zavarok

álmatlanság

fülzúgás

gyors szívverés

szédülés

Első sorban a látási zavarok lépnek fel - elsőtétedés, lüktető fejfájdalom. ájulás, eszméletvesztés. Az alacsony vérnyomásnál a szív nem képes megfelelően oxigénnel ellátni az agyat, s a többi szervet sem.

Az elégtelen vérellátás miatt a szimpatikus idegrendszer kezd működni, és a vegetatív rendszer egyik része. Ez a tachycardiához, vagyis heves szívveréshez, szívritmuszavarhoz, hirtelen hidegrázáshoz vagy hőhullamokhoz vezet. Az alacsony vérnyomásnál az emberek a fáradtságra, a hideg végtagokra, az álmatlanságra panaszkodnak.

Hogyan "éljük át" vidámabban az alacsony vérnyomást.

jobban kell odafigyelni a folyadékpótlásra és a sók pótlására.

fokozottan nyáron

továbbá olyan betegségeknél, amelyeknél nagy a folyadékveszteség lép fel pl. láz, hányas, hasmenés

hirtelen testhelyzet változásnál

Mit tehetünk, hogy jobb legyen

égészséges, vitaminban, ásványi anyagokban gazdaz étkezéssel - ezek kötik meg a szervezetünkben a vizet

kerüljük a kimerülést

rendszeresen sportoljunk, magassabb korban is, pl. hosszabb sétákkal

szárazkefe- masszázzsal - mindig a szív írányában!

többet, kell inni, hogy a vérnyomás normalizálódjon. Reggel rögtön a felkelés után 1 pohár ásványvíz kb. 2 óra hosszat tudja tartani a vérnyomást megfelelő értékben.

Az alacsony vérnyomás, ellentétben a magas vérnyomással, nem képez állandó jellegű károsodást az érrendszerben.

Sőt, azt lehet mondani, az alacsony vérnyomással hosszabb életet lehet élni. Azonban, megvan a maga bökkenője.

Az elfogadott egészséges, ún. "normális" vérnyomás értéke 120 mmHg (szisztole). Az alacsony értékeknek tekintendők a 95-110 mmHg közötti értékek, ebben az esetben az alsó (diasztole) értékek 60-65 mmHg között mozognak.

Szerző: Udvari Fanni

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.