Menü

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

Gyakran fordul elő fiatal lányoknál, terhesség alatt, az idősebbeknél a dehidratálás miatt.

Az idősebb emberek nem érzik a szomjat, kevés folyadékot fogyasztanak. Nyáron a nagy melegekben az izzadással sok folyadékot vesztenek, melyet kellő képen nem pótolnak. Ez hirtelen vérnyomás csökkenéshez vezethet, mely az idősebbeknél nagyon veszélyes lehet. A szédülésben eleshetnek, s a balesetek a korral fatálisak lehetnek. Vigyázzunk és ügyeljünk az idősebbekre, hogy időközönként igyanak, még ha nem is szomjasak! Próbáljuk megszoktatni, hogy ösztönösen is, ha szomjasak, ha nem félóránkét, óránkkét legaláb pár kortyot igyanak.

Veszélyes tünetek:

szédülés

látási zavarok

álmatlanság

fülzúgás

gyors szívverés

szédülés

Első sorban a látási zavarok lépnek fel - elsőtétedés, lüktető fejfájdalom. ájulás, eszméletvesztés. Az alacsony vérnyomásnál a szív nem képes megfelelően oxigénnel ellátni az agyat, s a többi szervet sem.

Az elégtelen vérellátás miatt a szimpatikus idegrendszer kezd működni, és a vegetatív rendszer egyik része. Ez a tachycardiához, vagyis heves szívveréshez, szívritmuszavarhoz, hirtelen hidegrázáshoz vagy hőhullamokhoz vezet. Az alacsony vérnyomásnál az emberek a fáradtságra, a hideg végtagokra, az álmatlanságra panaszkodnak.

Hogyan "éljük át" vidámabban az alacsony vérnyomást.

jobban kell odafigyelni a folyadékpótlásra és a sók pótlására.

fokozottan nyáron

továbbá olyan betegségeknél, amelyeknél nagy a folyadékveszteség lép fel pl. láz, hányas, hasmenés

hirtelen testhelyzet változásnál

Mit tehetünk, hogy jobb legyen

égészséges, vitaminban, ásványi anyagokban gazdaz étkezéssel - ezek kötik meg a szervezetünkben a vizet

kerüljük a kimerülést

rendszeresen sportoljunk, magassabb korban is, pl. hosszabb sétákkal

szárazkefe- masszázzsal - mindig a szív írányában!

többet, kell inni, hogy a vérnyomás normalizálódjon. Reggel rögtön a felkelés után 1 pohár ásványvíz kb. 2 óra hosszat tudja tartani a vérnyomást megfelelő értékben.

Az alacsony vérnyomás, ellentétben a magas vérnyomással, nem képez állandó jellegű károsodást az érrendszerben.

Sőt, azt lehet mondani, az alacsony vérnyomással hosszabb életet lehet élni. Azonban, megvan a maga bökkenője.

Az elfogadott egészséges, ún. "normális" vérnyomás értéke 120 mmHg (szisztole). Az alacsony értékeknek tekintendők a 95-110 mmHg közötti értékek, ebben az esetben az alsó (diasztole) értékek 60-65 mmHg között mozognak.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.